Film
Poslednji jedi
Kompetentnost bojevnic v Poslednjem jediju - poleg Rey in Leie (Carrie Fisher) sta tu še Rose in admiralka Holdo (Laura Dern) - pomeni premik k drugačnemu, manj testosteronskemu in bolj premišljenemu junaštvu, ki dividende izplača na daljši rok. Zaletava, dogodivščin in slave željna Poe (Oscar Isaac) in Finn se bosta morala naučiti, da bistvo Odpora "ni v uničevanju tega, kar sovražiš, ampak v reševanju tistih, ki jih imaš rad". Foto: IMDb
Lepotica in zver
Veliko je bilo povedanega o tem, da si je Emma Watson zamislila "feministično" reinterpretacijo klasične Disneyjeve princeske. Foto: 2i Film
Čudežna ženska
Čudežna ženska je imela močno igralsko zasedbo, v kateri je izstopala predvsem Robin Wright. Foto: IMDb
Salma Hayek
Številne zvezdnice so že potrdile, da bodo letos na podelitev zlatih globusov prišle v črnini in tako izrazile svojo solidarnost z žrtvami spolnega nasilja v Hollywoodu. Foto: Reuters
Oblika vode
Oblika vode, Trije plakati pred mestom, Jaz, Tonya ... Letos so bili pozornosti deležni številni filmi z ženskami v glavnih vlogah, tudi taki, ki niso bili v šopku najdonosnejših. Foto: IMDb

Dodaj v

Na čelu treh najdonosnejših filmov so ženske

Rey, Belle in Diana Prince rešijo filmsko leto
3. januar 2018 ob 19:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Leto, ko so Hollywood pretresle obtožbe spolnega nadlegovanja na račun vplivnih moških, je vseeno prineslo nekakšno zadoščenje. Prvič po letu 1958 so prvi trije najdonosnejši filmi v severnoameriških kinodvoranah lani postali trije blockbusterji z ženskami v glavnih vlogah.

Na zadnji dan starega leta je Poslednji jedi, najnovejši del največje filmske franšize v zgodovini, naposled prehitel Disneyjevo igrano različico Lepotice in zveri, ki je bila večji del leta 2017 najdonosnejši film v ZDA in Kanadi. Na tretjo stopničko se je povzpela Čudežna ženska, v čas druge svetovne vojne postavljena zgodba o superjunakinji, ki je obenem do zdaj edina kritiško hvaljena ekranizacija iz sveta DC-jevih stripov.

Trije filmi z ženskimi protagonistkami so bili na vrhu severnoameriške lestvice daljnega leta 1958, ko se je največ ljudi zgrinjalo gledat muzikal South Pacific, romantično komedijo Auntie Mame in kultno Mačko na vroči pločevinasti strehi.

Odklenkalo je: Sistematičen boj proti diskriminaciji
Vest o spodbudni statistiki je v javnost prišla približno istočasno s predstavitvijo nove iniciative Time's Up, h kateri se je zavezalo 300 hollywoodskih igralk, scenaristk, režiserk, producentk in agentk (med slavnimi imeni so denimo Natalie Portman, Emma Stone, Shonda Rhimes in Reese Witherspoon). V novo leto bodo stopile z organiziranim odporom proti sistematiziranemu spolnemu nadlegovanju v zabavni in drugih industrijah po Ameriki.

Del iniciative, ki so jo predstavile s celostranskim oglasom v New York Timesu, je finančni sklad, ki bo pomagal ženskam na neprivilegiranih položajih, da se bodo lahko sodno branile pred spolnim nadlegovanjem oziroma posledicami tega, da so nadlegovanje prijavile. Trudile se bodo za penalizacijo podjetij, ki ne ukrepajo v povezavi z nadlegovanjem, in proti pogodbam o nerazkrivanju podatkov, ki ščitijo nasilneže. Njihova prva deklarativna gesta pa bo, da bodo kolegice v zabavni industriji pozvale, naj se to nedeljo na rdeči preprogi zlatih globusov pojavijo v črnih oblekah, češ da "gre za trenutek solidarnosti in ne za modno revijo".

Poslednji jedi, ki je po prvih ocenah v Severni Ameriki do zdaj zaslužil 533,1 milijona dolarjev, iz dozdajšnjega kanona Vojne zvezd izstopa tudi zato, ker je v "galaksiji daleč, daleč stran" našel prostor za celo vrsto močnih ženskih likov, vključno z Daisy Ridley kot vajenko jedijevskih veščin in Carrie Fisher v vlogi lika, s katerim je zaslovela, princese (zdaj generalke) Leie. Zakaj je film tako drugačen od vsega že videnega, je lepo pojasnila dokumentaristka Annalise Ophelian: "Superjunakinje v filmih po navadi obstajajo v osami. Tukaj vidimo ženske, ki delajo z ramo ob rami, tudi v tehničnih poklicih, in seveda ženske, ki se učijo uporabljati Silo."


Lepotica in zver
je bila Disneyjeva igrana adaptacija kultnega animiranega celovečerca iz leta 1991 (tukaj seveda ne moremo govoriti o kaki četici junakinj, ampak spet o eni sami protagonistki). Sramežljivo francosko dekle, ki je sposobno videti v srce strašljive Pošasti in se vanj zaljubiti, je igrala Emma Watson. Romantična pravljica je samo v Severni Ameriki zaslužila 504 milijone dolarjev. "Belle je absolutno Disneyjeva princeska, a obenem ni pasiven lik, ker lastno usodo vzame v svoje roke," je Emma Watson pred časom komentirala v intervjuju za Vanity Fair (in se pohvalila, da lik odobrava celo feministična ikona Gloria Steinem).


Čudežna ženska
, ki je na istem območju zaslužila 412,6 milijona dolarjev, je bila predmet podobnih debat. Patty Jenkins, ki se odslej lahko pohvali z najdonosnejšim igranim filmom v ženski režiji, je s pomočjo igralke Gal Gadot ustvarila lik superjunakinje, ki postane moralni zgled vojakom, ki se pobijajo v prvi svetovni vojni. Še posebej markantni so bili prizori na začetku filma, v katerih Amazonke vzgajajo in trenirajo mlade rodove bojevnic. (Precej prahu je s svojimi izjavami pred meseci dvignil James Cameron. Režiser Terminatorja je namreč prepričan, da je Čudežna ženska "le še ena popredmetena ikona" in svetoval, naj bodo superjunakinje bolj podobne .... tistim v njegovih filmih.)


Na četrtem in na petem mestu lestvice najdonosnejših filmov v Hollywoodu sta drugi del Varuhov galaksije (389,8 milijona dolarjev) in pa lanska izdaja Spider-Mana (334,2 milijona dolarjev).

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Rugess Nome
# 03.01.2018 ob 19:22
a je dovolj črnk med njimi? če ne je to rasizem...
dStroj
# 03.01.2018 ob 19:18
Ta članek ima tako ironično in brezpredmetno sporočilo, da ne vem kje bi začel.
nemarjak09
# 03.01.2018 ob 19:36
Ni važna zgodba, samo da je multikulti, LGBT itd. Sam kaj ko povprečni zemljan z to propagando nima kaj skupnega. Smola ane.
RibičIČ
# 03.01.2018 ob 20:11
Čudežna ženska je zanič film, Poslednji jedi pa je dokončno uničil franšizo SW. To so pomembna sporočila, ne pa preštevanje manjšin na filmskem platnu.
dStroj
# 03.01.2018 ob 19:46
2016
Feministke: ''Rabimo več močnih ženskih likov!''
Blagajna: ''Minus!''
Feministke: ''Moški sovražijo ženske!''

2017
Feministke: ''Rabimo več močnih ženskih likov!''
Blagajna: ''Plus!''
Feministke: ''Končno imamo isto pravic kot leta 1958!''
dimnik
# 03.01.2018 ob 19:25
Z likom rose v TLJ so dokoncno unicili film
pero5
# 03.01.2018 ob 20:23
Super! Ženske so obkljukane, za črnce utišat pa bo poskrbel Black Panther. Ampak kdo bo zdaj delal dramo pred oskarji?
Manos de Piedra
# 03.01.2018 ob 21:40
Ameriški filmi so totalno zanič. Jaz ne vem, kako lahko ljudje to sploh še gledajo.
foxhunt
# 03.01.2018 ob 22:13
kdo se vedno gleda te ameriske plitke filme je podoben njim. Gre za instant votel film, katerga potek in konec v vecini napoves ze po 5 min gledanja. Evropski film je film z vsebino.
fah-q
# 03.01.2018 ob 20:00
pa kar je najbolj beddno je, da gre za pofl od filmov...no, sej tut z moško vlogo so najboljši zaslužkarji podn...
NE-levici
# 03.01.2018 ob 23:57
2017 je najslabše leto za box office v zadnjih 10 letih to ste pozabili napisati ;)
davide
# 03.01.2018 ob 21:35
Sporočilo tega prispevka je da ljudje dirjajo v kinodvorane v znak podpore tega modernega feminizma?

Nekomu se je očitno zrolalo....
vrtojb5
# 04.01.2018 ob 07:47
Najbolj smesno mi je to, da vecina zensk na tole nabijanje in na feministke gleda postrani in se ne strinja z njimi. Zato mi je resnicno zal tipa, ki se zaljubi v tip zenske ala snezinkica, poznam jih eno par, pa sem res vesel, da imam normalno zensko.
Harmonist
# 04.01.2018 ob 00:01
Lepo brati, a vseh teh filmov ne bi bilo, če zgodb zanje ne bi napisali moški in to tudi financirali.
NE-levici
# 03.01.2018 ob 23:58
Aja pa Star Wars Last jedi je najslabši Star wars film zgodba je debilna na kubik.
NE-levici
# 04.01.2018 ob 00:03
Star wars Last Jedi kritiki so bili itak plačani na RT ima 90% od 352 kritikov in 50% id publike od več kot 168 tisoč glasov.

Last jedi je najslabše ocenjen star wars film. Disney je dal mastne $$$ kritikom ampak jim ni najbolje uspelo.

40% razlike je preveč očitno. Tudi kdor je naredil opis filma nza MMC in dal tisto visoko oceno je prejel podkupnino ali pa še nikoli ni gledal Star wars filmov, ker ta šrot od filma oceniti tako visoko je katastrofa epskih razšeznosti.
vrtojb5
# 04.01.2018 ob 10:01
Vau, še bolj ekstremni komentarji, ti punca maš pa resne težave.
Manos de Piedra
# 03.01.2018 ob 23:42
@foxhunt:
"kdo se vedno gleda te ameriske plitke filme je podoben njim. Gre za instant votel film, katerga potek in konec v vecini napoves ze po 5 min gledanja. Evropski film je film z vsebino."

Jap. Poleg tega Slovani ne rabimo holivudskih feminističnih filmov o kvazi-močnih ženskih likih. Imamo že posnete filme o naših velikih vladaricah. Легенда о княгине Ольге (1984) (legenda o kneginji Olgi) <- boljši film od česarkoli holivudskega. Amerika se lahko samo zjoka od zavisti, ker nima nobene zgodovine in mora delat filme o izmišljenih osebah, feministke z zahoda pa nikoli ne bodo segle niti do kolen velikim slovanskim krščanskim ženskam, ki so se zapisale v zgodovino.

http://www.imdb.com/title/tt0171469/

Zelo lep film.
mixer
# 07.01.2018 ob 16:47
snežinkica, pa kakšna enakopravnost. ženske ste privilegirane.
Bubi
# 04.01.2018 ob 18:09
Seveda nikjer omenjeno da sta dva od teh filmov capetrash, en pa napol animirana pravljica, o (ne)kvaliteti vseh treh filmov pa sploh nočem razpravljati. Če že delate reklamo ženskam v filmu, navedite vsaj kvalitetne primere. Na pamet mi pade recimo Lady Bird.
vrtojb5
# 04.01.2018 ob 17:00
Ekstremizem je v načinu in odnosu, tega jasno taki kot si ti, ne vidite.
Snežinkica
# 04.01.2018 ob 12:08
Žalostno, a poučno, da nekateri vidijo zahteve po enakovredni obravnavi kot ekstremizem, kot sem že rekla, pred nami je še dolga pot.
vrtojb5
# 04.01.2018 ob 12:04
Ne se preveč vznemirjat, da ne boš preveč žalostna, ko te bodo tvoje ženske skontrale. Nihče ne mara ekstremistov.
spela55
# 03.01.2018 ob 21:31
"dejneseri
# 03.01.2018 ob 20:02
Prijavi neprimerno vsebino
Kok s eni fantki punc bojijo..."

Tut mislt si ne morš :D
fah-q
# 03.01.2018 ob 19:48
no, končno razlog za višjo plačo 3 igralkam...me zanima če bo sedaj enako plačilo še vedno aktualno...
Hyperion
# 05.01.2018 ob 04:08
Snezinkica..poglej na kaksne x strani.. vecina glavnih vlog imajo zenske. Me zanima zakaj so tako zagnane. Dvomim da so feministke..
jk11
# 03.01.2018 ob 21:12
Oh, super novica. Zdaj bodo pa tipi začeli z:

"Zakaj ni noben moški v top 3 filmih? Seksizem!!!!".
zamudnik
# 03.01.2018 ob 20:23
Ženskam v poljskem filmu Seksmisja je bilo že v 80. letih prejšnjega stoletja kristalno jasno, da je bil tudi Kopernik ženska.
Snežinkica
# 04.01.2018 ob 10:08
Po moje imajo pa resne težave tisti, ki jokcajo ob vsaki novici, ki govori o napredku, ki ga ženske dosežejo na poti k enakovrednosti.
modzo
# 03.01.2018 ob 21:11
dark knight
Snežinkica
# 04.01.2018 ob 09:10
Najbolj smesno mi je to, da vecina zensk na tole nabijanje in na feministke gleda postrani in se ne strinja z njimi.

LOL, pobožne želje cmeravih šovinistov. Večina žensk simpatizira s feminizmom in več kot očitno podpira tudi ženske junakinje v filmih, ali morda dejansko kdo misli, da so k finančnemu uspehu te treh filmov prispevali zgolj moški.
Snežinkica
# 03.01.2018 ob 20:41
Je pa treba povedati, da bo treba še precej delati na vsebini in sporočilnosti filmov, to, da je glavna junakinja ženska še ni dovolj, sploh Disneyeva pravljica je bila za današnji čas zelo kontroverzna in prav nič feministična. Kot je žebljico na glavico zadel eden od komentarjev, ko grd moški ugrabi in zadržuje žensko dobimo romantično komedijo Lepotica in zver, ko grda ženska ugrabi moškega in ga zadržuje, dobimo psihološki triler Misery.

In moram reči, da sem tudi glede podatkov iz leta 1958 malo skeptična, koliko se spomnim, sta v Mački na pločevinasti strehi imela Paul Newman in Elisabeth Taylor kar izenačeni vlogi, težko bi rekla, da je bila ona izstopajoča glavna junakinja.
nvk
# 03.01.2018 ob 20:59
Čudežna ženska je zanič film, Poslednji jedi pa je dokončno uničil franšizo SW. To so pomembna sporočila, ne pa preštevanje manjšin na filmskem platnu.

Wonder Women je čisto soliden film z izjemo končnega negativca, tisto malce pokvari vse skupaj.
dejneseri
# 03.01.2018 ob 20:02
Kok s eni fantki punc bojijo...
Snežinkica
# 03.01.2018 ob 20:29
Na čelu treh najdonosnejših filmov so ženske

Vsekakor odlična novica, vsakič ko bo ponovno kdo omenil, da imajo ženske nižje plače zaradi "tržnih zakonitosti", ker pač niso toliko profitabilne kot moški, jim bom postregla z zgoraj omenjeno statistiko.

Še boljša novica je to, da tudi v letu 2018 nadaljujemo z istim tempom, ko bodo 3 ženske režirale vsaka svoj več kot 100 milijonov dolarjev vreden projekt, kar se ni zgodilo še nikoli prej, Ava DuVernay (A Wrinkle In Time), Niki Caro (Mulan) in Anna Boden ( Captain Marvel), če k temu prištejemo še WW2, Oceanovih 8 in še kaj, lahko ugotovimo, da se stvari vseeno počasi a zanesljivo spreminjajo na bolje. A pot do popolne enakovrednosti bo še dolga in strma, trenutno je najbolje plačana igralka Emma Stone šele na 15. mestu na absolutni lestvici, njen najbolje plačani kolega Mark Whalberg zasluži 2,5 krat več in delež ženskih vlog s tekstom je v filmih trenutno le 28%.

In vsega tega ženske niso dosegle zato ker bi bile tiho, zato lahko @dStroju zagotovim, da bomo tudi leta 2020 govorile: "Rabimo več močnih ženskih likov" in šovinisti bodo prav tako enako odgovorili s cmerjenjem in odhodom na drevo.
Kazalo