Film Sošolki pripoveduje o mladi učiteljici Sonji, ki poskuša razrešiti prepir med dvema sošolkama. Ko se vmešajo starši,  se iz otroškega spora začnejo v šolskih pisarnah razvijati usodnejše posledice. Foto: Lev Predan Kowarski
Film Sošolki pripoveduje o mladi učiteljici Sonji, ki poskuša razrešiti prepir med dvema sošolkama. Ko se vmešajo starši, se iz otroškega spora začnejo v šolskih pisarnah razvijati usodnejše posledice. Foto: Lev Predan Kowarski
Sošolki
Sošolki sta nastali v produkiciji Igranega programa Televizije Slovenija. Foto: Promocijsko gradivo
Luči mesta
Dvornikov film Luči mesta pripoveduje o gospodu, ki se ne more spomniti, kam je namenjen, spomin pa ga vrne v pozabljeno poglavje preteklosti. Foto: Kinodvor

Vse tri filme predstavljajo v programu Naši kratki 7, ki se bo na Kinodvorovem poletnem kinu začel nocoj ob 21.30. Sošolki pripovedujeta o mladi učiteljici Sonji (igra jo Maruša Majer), ki se trudi razrešiti prepir med dvema sošolkama. Ko se vmešajo starši, se iz otroškega spora začnejo v šolskih pisarnah razvijati usodnejše posledice. "Krivice in zločine radi prikazujemo kot kričeče, jasne in dramatične, a vsi smo že izkusili, da ni vedno tako. Nasprotno, pogosto smo priča nečemu banalnemu, motnemu, izmuzljivemu ... To je film o majhni, na videz nepomembni krivici, o majhnem, vsakdanjem zločinu," idejo filma razlaga režiser Darko Sinko.
Druge vloge v filmu so prevzeli Olga Kacjan, Mojca Partljič, Suzana Kogovšek, Barbara Vidovič, Maja Pihler Stermecki in Ava Zrnec. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, scenografija je delo Roberta Črnelča, kostumografija Katje Hrobat, oblikovalec maske pa je Anže Košir.
Vpogled v novo bero
Kratki film Sošolki je prvi izmed treh projektov, ki jih je Igrani program Televizije Slovenija posnel lani. Pohod po mednarodnih festivalih sta že začela celovečerna filma Dekleta ne jočejo režiserja Matevža Luzarja ter Stvari, ki sem jih želel početi s tabo režiserja Mihe Knifica, slovensko občinstvo pa ju bo premierno spoznalo letošnjo jesen. V Igranem programu nastaja tudi filmska žetev naslednjega leta. Kratki igrani film Diamantna poroka v režiji Simona Intiharja z Marijano Brecelj v glavni vlogi, ki so ga posneli maja letos, je v montaži, produkcija pa se pripravlja na snemanje celovečernega filma po scenariju Barbare Zemljič in v režiji Klemna Dvornika.
Skrb za mlajše režiserje
Čeprav so filmi Igranega programa TVS, ki posebno skrb namenja mlajšim režiserjem in zagotavljanju možnosti za njihovo uveljavitev, namenjeni predvsem televizijskim gledalcem, so v zadnjih letih prejeli vse najpomembnejše nagrade na Festivalu slovenskega filma, uspešni pa so tudi na mednarodnem festivalskem področju.
Dvornikov kratki film Luči mesta, ki je nastal v produkciji Zavoda za kulturne dejavnosti December in koprodukciji RTV Slovenija, AAtalanta, Filmservis, NuFrame in Kačon, je postavljen v dan po velikih demonstracijah. V Romanov taksi sede star gospod, ki se ne more spomniti, kam je namenjen. Taksist mu skuša pomagati, starčka pa asociacije potegnejo še dlje v preteklost in oživijo njegov spor s sinom. Počasi se sestavlja žalostna zgodba o prepadu med dvema svetovoma, dvema časoma in dvema generacijama. V filmu igrajo Dare Valič, Uroš Fürst in Branko Jordan.
V filmu Idiot vidimo igralca Nika Novaka in Polono Torkar. Zgodba je postavljena v Švico, v prvo leto njegovega zdravljenja. Takrat je bil še popolnoma kot idiot, niti govoriti ni znal dobro. Nekega jasnega, sončnega dne je zavil v hribe. Film je je nastal v produkciji Potemkinove vasi.