Bryan Cranston se je od vloge Walterja Whita poslovil na najboljši mogoč način: s še četrto nagrado emmy (in z brki Caryja Granta). Foto: Reuters
Bryan Cranston se je od vloge Walterja Whita poslovil na najboljši mogoč način: s še četrto nagrado emmy (in z brki Caryja Granta). Foto: Reuters
Marsikdo je napovedoval, da lahko nova Netflixova serija, Orange is the New Black, prekine štiriletno nadvlado Sodobne družine v komičnih kategorijah - a se to ni zgodilo. Foto: Reuters

Letos emmyje podeljujemo na ponedeljek v avgustu, in če vem nekaj malega o televiziji, to lahko pomeni samo eno: emmyje bodo ukinili.

Voditelj Seth Meyers
Kriva pota so med kritiško najbolj hvaljenimi serijami vseh časov; in prav zadnja sezona je bila po mnenju mnogih še boljša kot prejšnje. Foto: Reuters

Pobijte vse glavne like, kajti še preden se boste dobro zavedeli, boste Sheldonu plačevali po milijon dolarjev na epizodo

Seth Meyers
Billy Crystal je pred dvema tednoma umrlega Robina Williamsa opisal kot "najsvetlejšo zvezdo v komični galaksiji". Foto: Reuters
Seth Meyers je Julianno Margulies napovedal z besedami: "Prosim pozdravite edino osebo iz Urgence, ki je kaj naredila iz sebe." Foto: Reuters

MTV ima še vedno podelitev nagrad za najboljše videospote, čeprav sploh ne predvajajo več glasbe. To je tako, kot če bi televizijska mreža organizirala podelitev nagrad in potem kipce delila kabelskim postajam in Netflixu.

Seth Meyers
Stephen Colbert je dobil še zadnjega emmyja za humoristično oddajo The Colbert Report; letos je namreč njegova zadnja sezona pri Comedy Centralu. Naslednje leto bo prestopil k CBS-u, kjer bo po upokojitvi Davida Lettermana prevzel The Late Show. Foto: EPA

Letos smo videli veliko sklepnih epizod priljubljenih serij, tudi za Kriva pota, Dexterja in Kako sem spoznal vajino mamo. In če bi me vprašali, katera od teh se bo končala najbolj žalostno, ne bi izbral tiste o prijaznem možaku, ki svojima otrokoma pripoveduje zgodbo. Tako je, otroka: Jesse Pinkman je preživel, Dexter je preživel, vajina mama pa ne. Dobro spita.

Seth Meyers
Weird Al Jankovich je odpel venček uvodnih pesmi iz znanih nadaljevank. Foto: Reuters
66. podelitev nagrad Emmy

Jim Parsons, Julia Louis-Dreyfus, Ty Burrell, Stephen Colbert, Bryan Cranston in Aaron Paul so dobili vsak svoj zlat krilati kipec. Vam to zveni kaj znano? Nagrade v glavnih kategorijah so sinoči tako bolj ali manj v vseh primerih izpolnile tista "najvarnejša" pričakovanja: novi prišleki, kot sta seriji True Detective in Orange Is the New Black, so večinoma ostali ob robu (in bili kaznovani za poskus "goljufanja" sistema s prijavo v nenajprimernejšo kategorijo komedije). Velika večina zmagovalcev na odru ni stala prvič in Sodobna družina je s peto zaporedno zmago celo podrla rekord. A zakaj bi konec koncev dobre serije kaznovali za to, da so bile dobre že v prejšnjih sezonah? (Ali pa je to morda samo znak tega, da je trenutno na malih zaslonih toliko serij, da glasujoči člani Akademije za televizijsko umetnost (ATAS) niti vseh novih ne morejo pogledati?)

Kriva pota so bila pravzaprav ves večer na zmagovalnem pohodu: Bryan Cranston je za vlogo učitelja, ki se prekvalificira v mamilarskega lorda, domov odnesel že četrtega emmyja za najboljšo glavno vlogo v drami; Aaron Paul je dobil tretjega za igralca v stranski vlogi, Anna Gunn pa drugega v ženskem polu iste nagrade. Serija je večer zaokrožila še z emmyjem za najboljši scenarij.

Slovo od likov, ki so že del televizijske zgodovine
"Najlepša hvala za tako slovo seriji,"
se je z odra zahvalil njen avtor Vince Gilligan. "Do nas ste bili res nadvse dobri." Anna Gunn je zahvalni govor izkoristila, da je svojega televizijskega moža (Cranstona) opisala kot "najbolj hudega in najboljšega človeka na svetu". "Moj bog, Kriva pota so mi spremenila življenje in tukaj stojim zaradi enega samega človeka," je dahnil Aaron Paul, in pri tem mislil Gilligana. "Hvala, da si verjel vame in mi pustil igrati tega tipa. Pogrešam ga."

Cransoton se je pošalil, da je še celo sam pomislil, da bi raje glasoval za tekmeca, oskarjevca in zvezdnika serije True Detective, Matthewa McConaugheya. "Ne vem, zakaj sem jaz imel tako srečo," je priznal. "Ljubim igro in s tem se bom ukvarjal do svojega zadnjega diha. Nagrado bi rad posvetil vsem Sneaky Petom (njegov nadimek iz otroštva, op. n.), ki so kdaj sklenili, da je sprijaznjenje s povprečnostjo dobra ideja, ker je pač varno. Ne počnite tega - tvegajte, poiščite svojo strast, zaljubite se."

Večna privlačnost Jayevega disfunkcionalnega klana
Sodobna družina
je v skupnem seštevku domov odnesla tri emmyje: tistega za najboljšo komično serijo, pa še za režijo (Gail Mancuso) in najboljšega igralca v stranski vlogi (Ty Burrell). "Ne vem, kako drugače naj to še povem, ampak Sodobna družina je bila zadnjih pet let kot čudovite sanje, in hvaležni smo, da nas niste zbudili," je bil ganjen avtor serije Steve Levitan.

Burrell je zahvalni govor prepustil svojim televizijskim otrokom in prebral njihove besede. To je šlo približno takole: "Najbrž bi se moral zahvaliti svoji ženi, ker je super luštna"; "Tudi moji otroci so prisrčni, ampak ne tako prisrčni, da bi lahko preživljali vso družino."

"O Robinu je težko govoriti v pretekliku"
Po klasični montaži In Memoriam, v kateri se spomnijo vseh v zadnjem letu preminulih filmskih ustvarjalcev, se je Billy Crystal še posebej poklonil nedavno umrlemu prijatelju in kolegu Robinu Williamsu in pri tem poudaril njegovo ljubečo, sočutno naravo. "Tako težko je o njem govoriti o pretekliku, ker je še vedno tako velik del naših življenj."

Močne ženske na televiziji
Julianna Margulies
je domov odnesla že drugega emmyja za vlogo v The Good Wife (in tretjega v svoji karieri). "Kakšen čudovit čas za ženske na televiziji," je navdušeno vzkliknila z odra. Omenila je tudi svojega soigralca Josha Charlesa, ki se je od serije nedavno poslovil: "Pogrešam te vsak dan. Pa kaj ti je šinilo v glavo?"

Čarovništvo se je v lanski sezoni očitno obrestovalo za Jessico Lange in Kathy Bates; obe sta bili nagrajeni za serijo American Horror Story: Coven, prva za glavno, druga pa za stransko vlogo v miniseriji. "Nad temle sem globoko šokirana, ampak silno hvaležna," je priznala Langejeva, Batesova pa je pripomnila, da ni mislila, da bo zmagala. V zakulisju je namreč srečala asistenta, ki prenašata nagrade. "Ujela sta moj pogled in sočutno nagnila glavo v maniri socialne delavke, ki ti izrazi sožalje."

Jim Parsons, zvezdnik Velikih pokovcev, ki je pravkar podpisal neverjetno donosno pogodbo (za vsako epizodo nanizanke bo dobil milijon dolarjev), je najboljši igralec v komični seriji. "O okusih se ne gre prepirati in srečo imam, da danes stojim tukaj." Poklonil se je tudi svojemu očetu, ki ga je spodbujal pri izbiri igralskega poklica. "Za kariero, pri kateri je toliko odvisno od samozavesti, mu dolgujem veliko."

The Normal Heart: ista tematika kot Klub zdravja Dallas, a z druge plati
HBO-jev film The Normal Heart, še eden, ki tematizira izbruh aidsa v gejevski skupnosti v osemdesetih, je postal najboljši film, posnet za televizijo. Režiser Ryan Murphy je nagrado posvetil aktivistu Larryju Kramerju. "Po tridesetih letih so bili potrebni napori v slogu Erin Brokovich in neverjetnega Hulka, da smo tole lahko posneli," je pripomnil Murphy (v The Normal Heart namreč igrata Mark Ruffalo in Julia Roberts, zvezdnika omenjenih filmov, op'. n.). "To je za stotine, za tisoče umetnikov, ki so od leta 1981 že umrli za aidsom. Njihova strast gori v nas, in nagrada je zanje."

Kako se je torej odrezal voditelj?
Mnenja so bila, kot vedno, deljena, a zdi se, da Seth Meyers nikomur ni šel pretirano na živce - pa čeprav niso bile ravno vse šale suho zlato. ("Šale so kot nominiranci - vse ne morejo zmagati," je pripomnil tudi sam, ko je bil nekje nagrajen z bolj medlim aplavzom.) Meyers tudi sam priznava, da ni najbolj vsestranski voditelj na svetu: ne zna peti ali plesati in noče izvajati skečev; njegova domena so duhovite enovrstičnice. Pri tem se je večinoma izognil zlobnim ali nesramnim pripombam na račun zvezd v avditoriju. Končna razsodba: učinkovit in uglajen, čeprav morda ne najbolj šokanten ali vznemirljiv povezovalec večera na svetu.

Zmagovalci v najpomembnejših kategorijah so:

DRAMA

Najboljša serija: Kriva pota (Breaking Bad)
Igralec v glavni vlogi: Bryan Cranston (Kriva pota)
Igralka v glavni vlogi: Julianna Marguiles (The Good Wife)

Igralec v stranski vlogi: Aaron Paul (Kriva pota)
Igralka v stranski vlogi: Anna Gunn (Kriva pota)

Najboljši scenarij: Moira Walley-Beckett, Kriva pota
Najboljša režija: Cary Joji Funkunaga, True Detective

KOMEDIJA

Najboljša serija: Sodobna družina (Modern Family)
Igralec v glavni vlogi: Jim Parsons, Veliki pokovci (The Big Bang Theory)
Igralka v glavni vlogi: Julia Louis-Dreyfus (Veep)

Igralec v stranski vlogi: Ty Burrell (Sodobna družina)
Igralka v stranski vlogi: Allison Janney (Mom)

Najboljši scenarij: Louis C.K., Louie
Najboljša režija: Gail Mancuso, Sodobna družina

MINISERIJA/TV FILM

Najboljša serija: Fargo
Najboljši TV-film: The Normal Heart
Igralec v glavni vlogi: Benedict Cumberbatch (Sherlock)
Igralka v glavni vlogi: Jessica Lange (American Horror Story: Coven)

Igralec v stranski vlogi: Martin Freeman (Sherlock)
Igralka v stranski vlogi: Kathy Bates (American Horror Story: Coven)

Najboljši scenarij: Steven Moffat, Sherlock: His Last Vow
Najboljša režija: Colin Bucksey, Fargo

Najboljši resničnostni šov: The Amazing Race
Najboljši večerni zabavni šov: The Colbert Report

Scenariji v humoristični večerni oddaji: The Colbert Report
Scenarij za samostojno humoristično oddajo: Sarah Silverman, We Are All Miracles

Letos emmyje podeljujemo na ponedeljek v avgustu, in če vem nekaj malega o televiziji, to lahko pomeni samo eno: emmyje bodo ukinili.

Voditelj Seth Meyers

Pobijte vse glavne like, kajti še preden se boste dobro zavedeli, boste Sheldonu plačevali po milijon dolarjev na epizodo

Seth Meyers

MTV ima še vedno podelitev nagrad za najboljše videospote, čeprav sploh ne predvajajo več glasbe. To je tako, kot če bi televizijska mreža organizirala podelitev nagrad in potem kipce delila kabelskim postajam in Netflixu.

Seth Meyers

Letos smo videli veliko sklepnih epizod priljubljenih serij, tudi za Kriva pota, Dexterja in Kako sem spoznal vajino mamo. In če bi me vprašali, katera od teh se bo končala najbolj žalostno, ne bi izbral tiste o prijaznem možaku, ki svojima otrokoma pripoveduje zgodbo. Tako je, otroka: Jesse Pinkman je preživel, Dexter je preživel, vajina mama pa ne. Dobro spita.

Seth Meyers
66. podelitev nagrad Emmy