Korporacija. Foto: Lignit film
Korporacija. Foto: Lignit film

Celotedensko pofestivalsko druženje bo ob 16. uri začela Liliana, z vesno nagrajeni animirani film Milanke Fabjančič, sledil bo dokumentarni film Buča na vroči strehi sveta Jeffreyja Younga in Nejca Sajeta, večerni vrhunec pa predstavljata najboljši kratki film 22. FSF-ja Raj Mitje Lična in Sonje Prosenc in Oroslan režiserja Matjaža Ivanišina (Milivoj Roš je prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo).

Sorodna novica Zgodbi iz Benečije in Porabja navdušili v Portorožu

V sredo bo ob 16.00 na ogled Hči Camorre režiserja Siniše Gačiča, ki je v Portorožu odnesel vesno za najboljši dokumentarni film. "Pretanjen scenarij (op. delo Anke Pirš), pogumna kamera in odlična režija nas popeljejo na napeto filmsko potovanje glavne protagonistke in njenega partnerja, ki jo je 24 let čakal, da se vrne domov," je v obrazložitvi zapisala žirija, ki je ocenjevala dokumentarne filme, kratke filme, študijske ter manjšinske slovenske koprodukcije. Ob 20.30 bo na sporedu pa Korporacija Matjaža Nahtigala (Jana Zupančič je dobila vesno za najboljšo žensko stransko vlogo)

Sorodna novica Zgodba Cristine Pinte: "Hči camorre za vedno ostane hči camorre"

Četrtkov dvojec sestavljata filma Igor in Rosa, nagrajen za najboljši scenarij, pod katerega sta se podpisala režiserka filma Katja Colja in Angelo Carbone. Ob 18. uri bo na sporedu Polsestra Damjana Kozoleta, ki je Lizi Marijini prinesla vesno za glavno žensko vlogo.

Petkovo popoldne je rezervirano za film Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je bil nagrajen z vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Film je tudi med finalisti za nagrado Evropskega parlamenta lux, zmagovalec bo znan novembra.

Brez Zgodb iz kostanjevih godzov
Kljub drugačnim napovedim, zmagovalnega filma Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki je med drugim prejel vesno za najboljši celovečerni film, režijo, glavno moško vlogo in nagrado občinstva (vsega skupaj pa kar 11 vesen), med projekcijami zmagovalnih filmov vendarle ne bo, in sicer zaradi odločitve producenta, da bo prikazan v tekmovalnem programu Liffa, so sporočili s Festivala slovenskega filma. Z redno distribucijo bo štartal po premierni projekciji na Liffu, ki bo potekal od 13. do 24. novembra.

Pogovor z nagrajenci 22. Festivala slovenskega filma