Hanekejeva Ljubezen je tudi avstrijski kandidat za tujejezičnega oskarja; verjetno ji je varno napovedati vsaj nominacijo. Foto: Reuters
Hanekejeva Ljubezen je tudi avstrijski kandidat za tujejezičnega oskarja; verjetno ji je varno napovedati vsaj nominacijo. Foto: Reuters

To so 25. evropske filmske nagrade, ali, kot jim rečejo v Ameriki, "Kaj??"

voditeljica Anke Engelke
Mlajši ljubitelji filma Bertoluccija poznajo predvsem po delu Sanjači (2003), letos pa se je na velika platna vrnil s filmom Io e Te (Jaz in ti), ki je nastal po istoimenskem romanu italijanskega pisatelja Niccola Ammanitija. Film je bil premierno predvajan v netekmovalnem programu in v sklopu letošnjega filmskega festivala v Cannesu. Foto: EPA
Evropski film leta je Ljubezen

Ljubezen, sicer okronana že z zlato palmo z letošnjega canskega festivala, je tako po presoji žirije najboljši evropski film iztekajočega se leta. Haneke je prejel še nagrado za najboljšega režiserja, nagrajena pa sta bila tudi oba glavna igralca, Jean-Louis Trintignant in Emmanuelle Riva. Nobeden izmed obeh veteranov se slovesnosti sicer ni udeležil: Riva se je opravičila zaradi bolezni, Trintignant pa je poslal videoposlanico.
Če ste Hanekejevo minimalistično, tiho dramo o ljubezni, staranju in umiranju na letošnjem Liffu zamudili, jo lahko na rednem sporedu ujamete od januarja dalje.

Danski film Jagten (Lov) si je prislužil nagrado za najboljši scenarij; napisala sta ga režiser Thomas Vinterberg in Tobias Lindholm.

Za lento najboljšega filma so se sicer poleg Ljubezni in Lova potegovali še filmi Prijatelja (Eric Toledano), Barbara (Christian Petzold), Cezar mora umreti (Vittorio in Paolo Taviani) in Sramota (Steve McQueen). Zadnji je dobil kipca za fotografijo (Sean Bobbit) in montažo (Joe Walker).

V "tehničnih" kategorijah je dve nagradi Sramote izenačila še vohunska drama Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun, ki domov odhaja s priznanjema za scenografijo (Maria Djurkovic) in izvirno glasbo (Alberto Iglesias).

Najboljši dokumentarni film je posnel Manuel von Sturler (Zimski nomadi), nagrada za najboljši animirani film pa je pripadla stilizirani češki mojstrovini Tomasa Lunaka, Alois Nebel.

EFA podeljuje tudi nagrado za najboljše "odkritje" - letos je to Boudewijn Koole, nizozemski režiser drame Kavboj. Eno nagrado prepustijo tudi glasu ljudstva. Po mnenju občinstva je bil najboljši film Come as You Are Geoffreyja Enthovena.

Počastili so tudi britansko igralko Helen Mirren, ki je prejela častno nagrado za evropski prispevek k svetovni kinematografiji, in italijanskega režiserja Bernarda Bertoluccija, ki je bil nagrajen za življenjsko delo. "Mogoče je pa tole uvod v film Untouchables 2," se je Bertolucci pošalil na račun tega, da so ga na oder morali pripeljati v vozičku.

25-letna tradicija
Nagrade EFA podeljujejo od leta 1988, in sicer izmenično v Berlinu in v kateri izmed drugih evropskih prestolnic; tokrat je bila na vrsti malteška.

Predsednik EFE je od leta 1996 nemški režiser Wim Wenders, ki je na tem mestu nasledil švedskega režiserja Ingmarja Bergmana. Lani je nagrado EFA za najboljši film prejela Melanholija Larsa von Trierja.

To so 25. evropske filmske nagrade, ali, kot jim rečejo v Ameriki, "Kaj??"

voditeljica Anke Engelke
Evropski film leta je Ljubezen