Morda niste vedeli, a Henry Cavill je bil menda prva izbira za vlogo Edwarda v vampirski sagi Somrak, preden so sklenili, da je bil pri 24 letih za vlogo srednješolca
Morda niste vedeli, a Henry Cavill je bil menda prva izbira za vlogo Edwarda v vampirski sagi Somrak, preden so sklenili, da je bil pri 24 letih za vlogo srednješolca "prestar". Bil je tudi v ožjem izboru za Batmana, a je vlogo dobil njegov rojak Christian Bale. Foto:
Zgodba tretjega Iron Mana se v dobršni meri vrača "h koreninam superjunaka"; filmarji in igralci raziskujejo, kaj bi Tony Stark storil, če bi mu nenadoma vzeli vse bogastvo in igračke in bi se bil prisiljen vrniti k svojim začetkom, ko je superjunak šele postajal.
Pri promociji Prekrokane noči 3 se izredno trudijo poudarjati, da nima pretirane povezave z dvojko, ki je bila bolj ali manj čisto zvesta ponovitev vseh šal iz prvega filma.
Elysium: V prihodnosti, ko bogati živijo v vesoljskem zavetišču Elysium (vodi ga Jodie Foster), navadni smrtniki garajo pod njimi, na sovražni in nevarni Zemlji. Eden izmed pripadnikov te nižje kaste (Matt Damon), ki nujno potrebuje boljšo zdravniško oskrbo, si sklene sam izdelati robotsko obleko in se prebiti v obljubljeno deželo. Drugi celovečerec Neila Blomkampa (District 9) prihaja avgusta.
Veliki Gatsby
Veliki Gatsby je pripoved o bajno bogatem Jayu Gatsbyju in njegovih zloglasnih zabavah na Long Islandu v času, "ko je bil džin nacionalna pijača in seks nacionalna obsesija."
Epidemija zombijev? Že videno, a World War Z bi vseeno lahko bil nad ravnjo povprečne poletne grozljivke.
Mladi kapitan Kirk se v novih Zvezdnih stezah po vrnitvi na Zemljo skupaj s svojo posadko znajde sredi divjega obračuna z odpadniki Zvezdne flote.
Pošasti v Pacific Rim so "kaiju" - japonska beseda za "čudno pošast" (najslavnejši filmski kaiju je Godzilla).
Režiser Gore Verbinski si je menda zadal cilj, da bo posnel "najbolj spektakularen prizor na vlaku v zgodovini filma".
Wolverina bi moral po prvotnih načrtih takoj po Črnem labodu režirati Darren Aronofsky, a si zaradi mednarodne narave projekta ni mogel privoščiti, da bi toliko časa preživel v tujini.
Monsters University (slovenska premiera: 21. junija) bo "preddel" Pixarjeve klasike Monsters, Inc. Videli bomo, kako sta se pošastna kolega Sulley (John Goodman) in Mike (Billy Crystal) spoznala že na kolidžu, kjer sta se učila strašenja malčkov.

Medtem ko tretji Iron Man že pustoši po kinodvoranah, Zvezdne steze ter Hitri in drzni (šesti del!) pa v nizkem štartu čakajo na majsko slovensko premiero, seveda postaja jasno, da že nekaj časa ni samo julij tisti mesec, ko se je v kino priporočljivo odpraviti z malo nižjimi pričakovanji in višjo toleranco do eksplozij in divjih pregonov. Letošnja sezona, ki obljublja nekaj visoko profiliranih nadaljevanj, "spin-offov", prenovljenih franšiz, znanstvene fantastike in celo enega ali dva izvirna koncepta, tako še nima v naprej določenega zmagovalca za naslov "največjega filma poletja".

Za tiste, ki poletno vročino najbolje prenašamo v zatemnjenih prostorih, smo torej zbrali nekaj najobetavnejših visokoproračunskih spektaklov, ki prihajajo tudi na naša velika platna.

Iron Man 3

Rdeča nit nadaljuje dogodke iz lanskega spektakla The Avengers (Maščevalci): razočarani, rahlo obsesivni, a genialni milijarderski plejboj Tony Stark (Robert Downey, Jr.) se mora po eni strani soočiti s svojim vse bolj napetim odnosom s Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), po drugi pa s poblaznelim teroristom Mandarinom (Ben Kingsley).
Studio je bil pri produkciji tretjega Iron Mana pred dilemo: bi premiera novega filma tako kmalu po Maščevalcih (v katerih je bil lik Iron Mana precej v ospredju) preveč zasičila gledalce ali pa je treba kovati pregovorno železo, dokler je vroče? Pri filmu je zanimivo predvsem to, da ga režira Shane Black, možak, ki je bil včasih najbolje plačan scenarist na svetu (Smrtonosno orožje, The Long Kiss Goodnight itd.). Film je že v kinematografih, kritiški odziv pa je za zdaj dober: na Rotten Tomatoes ima kar 81-odstotni delež pohvalnih recenzij.

Veliki Gatsby (slovenska premiera: 15. maj)
Baz Luhrmann seveda ni prvi, ki se je lotil filmske adaptacije kratkega, a antologijskega romana F. Scotta Fitzgeralda (le kdo se ne spomni Roberta Redforda in Mie Farrow, ki sta se zaljubila v z dvema oskarjema nagrajeni različici iz leta 1973?), a o projektu se ogromno piše in govori še od takrat, ko je veljalo, da na velika platna prihaja okrog lanskega božiča. Gre seveda za zgodbo o skrivnostnem milijarderju in povzpetniku Jayu Gatsbyju (Leonardo DiCaprio), v čigar življenje pokukamo skozi oči bistveno revnejšega soseda in prijatelja, pisatelja Nicka Carrawaya (Tobey Maguire) in Nickove sestrične, Gatsbyjeve velike ljubezni Daisy (Carey Mulligan).
Ime Baza Luhrmanna in tematika obljubljata v prvi vrsti vizualni spektakel, potop v luksuzni svet razkošnih zabav v 20. letih na Long Islandu; kot celota bo film bodisi zadetek v polno (Romeo + Juliet) bodisi brca v temo (Avstralija). Dodaten plus: Luhrmann je znan po svojih premišljenih, presenetljivih "soundtrackih": za glasbeno podlago je skrbel Jay-Z, izvirni pesmi pa sta za film napisali tako Florence Welch kot Lana del Rey.

Hitri in drzni 6 (slovenska premiera: 23. maj)
Prvi štirje filmi so morda doživeli mlačen kritiški sprejem, a s petim delom - ko so poleg Vina Diesla v film strpali še The Rocka - se je franšizi obrnilo na bolje. Oba mišičnjaka se seveda vračata v šestem delu (in sta menda tudi že podpisala pogodbo za sedmega). Serija se počasi odmika od svojega preverjenega formata avtomobilskih dirk oziroma jih vsaj skuša kombinirati z zanimivejšim motivom ropov vojaških transportov; Režira Justin Lin, ki je imel vajeti v rokah že pri petici, pričakovanja v povezavi s filmom pa so še posebej visoka, odkar je v odmoru med Super Bowlom premiero doživel precej spektakularen napovednik. Dodaten plus: govori se, da v sedmem filmu kot zlobec v ekipo prihaja Jason Statham.

Prekrokana noč 3 (slovenska premiera: 30. maj)
Volčji trop zabavljaških prijateljev se vrača na kraj zločina, kjer so se njihove nepozabne pustolovščine začele - spet. Alan (Zach Galifianakis) po smrti očeta zapade v depresijo. Preden ga uspejo Stu, Doug in Phil spraviti v psihiatrično ustanovo, neznanci ugrabijo Douga. O nadaljnjem zapletu ni znanega veliko. Vemo pa, da se ekipi tokrat pridružita še Melissa McCarthy in John Goodman in da se celotna povorka nekako znajde celo v Tijuani, na koncu pa znova pristane v Las Vegasu. Vnaprej je težko reči, ali bo "epski finale" trilogije šel po sledeh kultnega prvega dela ali nenavdanjenega, derivativnega drugega. Režiser Todd Phillips obljublja, da bo trojka "temačnejši film".

Zvezdne steze: V temo (slovenska premiera: 16. maj)
Osrednja posadka prenovljene franšize, ki jo je leta 2009 režiral J. J. Abrams - torej Chris Pine, Zachary Quinto in Simon Pegg - so se v družbi novih kolegov (med drugim tudi pomanjkljivo oblečene Alice Eve) znova vkrcali na ladjo Enterprise. Posebni učinki so neverjetni, če gre verjeti prvim recenzentom, Benedict Cumberbatch pa menda prav tako blesti kot izprijen zlobec (njegov lik je odpadniški posebni agent, zdaj terorist John Harris - a marsikdo že zdaj ugiba, ali se ne bo morda izkazalo, da je v resnici Khan, ikonični antagonist iz izvirne serije).

Man of Steel (slovenska premiera: 30. junij)
Seveda je bil po omlednem poskusu Superman Returns iz leta 2006 in Brandonu Routhu počasi že čas, da se vrne naša najljubša sirota s planeta Kripton. Najboljše pri vsem skupaj je, da je izvršni producent Christoper Nolan, ki je združil moči še z enim sodelavcem iz trilogije Vitez teme, Davidom S. Goyerjem. In če to še ni dovolj: režira Zack Snyder (Watchmen), igra pa postavni Henry Cavill, ki se ga morda spominjate iz nadaljevanke Tudorji. Družbo mu delajo še Amy Adams kot Lois Lane, Michael Shannon kot zlobni General Zod, Lawrence Fishburne kot urednik časopisa Daily Planet ter Kevin Costner in Russell Crowe kot dva protagonistova očeta - Crowe kot biološki in Costner kot rejnik Clarka Kenta. Sodeč po prvih napovednikih, bo novi Superman - podobno kot Batman - razmišljujoč, introvertiran tip, film pa več kot samo prikaz njegovih spektakularnih podvigov.

World War Z (slovenska premiera: 21. junij)
Ekranizacija literarne uspešnice Maxa Brooksa World War Z: An Oral History of the Zombie War. Zaplet je postavljen v čas deset let po svetovni prevladi zombijev. Brad Pitt bo nastopil v vlogi sodelavca Združenih narodov, Maxa Brooksa, ki po svetu zbira zgodbe tiste majhne peščice ljudi, ki je preživela apokaliptični spopad z neživimi.

Film je že v predprodukciji doživel celo vrsto zapletov in preprek (kot scenarist je sodeloval, nato pa odstopil tudi avtor serije Babylon 5, J. Michael Straczynski); datum premiere je že zdaj zamaknjen za vsaj pol leta. Posneti material sta nato naknadno "dopolnjevala" Damon Lindelof in Drew Goddard, ki sta prevzela vajeti od utrujenega Marca Forsterja (Kvantum tolažbe), ki menda "ni bil navajen produkcije po ogromnoproračunskih, s posebnimi učinki natrpanih projektih". A napovedniki so kljub temu videti obetavno in zdi se, da so pri Paramountu le uspeli ustvariti redkega križanca med epopejo in grozljivko - je pa vprašanje, ali vsa norija občinstev za zombiji ni že počasi v zatonu.

The Lone Ranger (slovenska premiera: 4. julij)

Producent in režiser megalomanske franšize Pirati s Karibov se bosta poleti podala na Divji zahod: The Lone Ranger je zgodba o tem, kako se je neki teksaški nadzornik (ang. Texas ranger) prelevil v enega najbolj legendarnih televizijskih borcev proti zločinu. V naslovni vlogi pravzaprav ne bo Johnny Depp, ampak Armie Hammer (Družabno omrežje) - Depp bo njegov staroselski pribočnik Tonto. Če ne drugega, bo film zanimivo videti, ker bo menda najdražji vestern v zgodovini (produkcija je stala 250 milijonov dolarjev).

Pacific Rim (svetovna premiera: 12. julij)

"Danes bomo prestavili apokalipso," v napovedniku za epski spektakel na svoje podrejene zatuli Idris Elba; Pacific Rim bo film o orjaških robotih (Jaegerjih), s katerimi se bo morala človeška rasa v bližnji prihodnosti spopasti z (nezemeljsko) nevarnostjo, Godzilli podobnimi pošastmi, ki nanjo prežijo pod morsko gladino.
Sinopsis bi se dalo odpisati kot še en prenapihnjen film apokalipse, a treba je upoštevati, da je na režiserskem stolčku sedel Guillermo del Toro: znal bi se izcimiti akcijski film z močno "art" komponento. Ali pa vsaj tolažba za del Tora, ki bi moral režirati dva od treh filmov o Hobitu, pa je zaradi zamud v predprodukciji moral odstopiti. (Pri Warnerju so o uspehu filma tako zelo prepričani, da že razvijajo nadaljevanje.)

Wolverine (slovenska premiera: 25. julij)
Dogajanje je postavljeno v čas po dogodkih iz filma X-Men: The Last Stand; "krempljasti" Wolverine (Hugh Jackman) se tokrat poda na Japonsko, kjer mu pot seveda prekrižajo nindže, jakuze in druge nevšečnosti.

Wolverina bi moral po prvotnih načrtih takoj po Črnem labodu režirati Darren Aronofsky, a si zaradi mednarodne narave projekta ni mogel privoščiti, da bi toliko časa preživel v tujini (in stran od svoje družine). Studio Fox je nato rekrutiral Jamesa Mangolda, ki je malo pred tem režiral komercialno ne ravno uspešni Knight and Day. Viri blizu produkcije poročajo, da bo novi film popravil marsikatero napako, ki jo je zagrešil kilavi predhodnik, X-Men Origins: Wolverine.