Čeprav je Conneryjev lik v drami Američan, je mogoče slišati njegov nezamenljivo škotski naglas. Foto:
Čeprav je Conneryjev lik v drami Američan, je mogoče slišati njegov nezamenljivo škotski naglas. Foto:

Sean Connery je davnega leta 1957 v drami Requiem for a Heavyweight igral odcvetelega boksarja Malcolma "Mountaina" McClintocka. Predstavo je v živo prenašal BBC, njen režiser Alvin Rakoff pa jo je posnel za zanamce, pospravil na podstrešje in nanjo pozabil za naslednjih 55 let. "Bil je visok, čeden in od samega začetka je imel karizmo," se danes spominja Conneryja.

V tistih letih je bil poznejši James Bond statist, eden izmed tistih, ki "so vsak dan prihajali v gledališče in spraševali, ali je zanje kaj dela".

"Ženskam bo všeč"
Dramo Requiem for a Heavyweight je za ameriško televizijo leta 1956 napisal avtor Območja somraka Rod Serling, glavno vlogo v njej pa bi moral imeti Jack Palance, ki je nastopil v ameriški različici in filmski adaptaciji leta 1962. "Dobil sem klic od njegovega agenta, ki mi je sporočil: 'Jack se ne bo pojavil.' Dobil je neko boljšo ponudbo in se mu ni ljubilo priti v Anglijo," je zdaj za BBC povedal Rakoff. "In takrat mi je moja žena Jacqueline rekla: 'Si videl Seana? Ženskam bo všeč.' To je bila precej močna izjava, ampak resnična - ženske so bile nore nanj. Uvrstil sem ga v končni izbor dveh fantov in na koncu je vlogo dobil Sean."

Ker so predstavo predvajali v živo in takrat niso shranili posnetka, je vse do nedavnega veljala za izgubljeno. Šele pred kratkim se je 87-letni Rakoff med nekim intervjujem spomnil celotne epizode in kaseto nato resnično našel na podstrešju svojega londonskega doma.