Film
(9)
Woody Allen
Slavni režiser zanika, da bi kadar koli spolno zlorabil katerega izmed svojih posvojencev. Foto: EPA
Dylan Farrow (na desni) z mamo Mio Farrow (na levi) Foto: AP
Justin Timberlake in Kate Winslet v Lunaparku Woodyja Allena. Foto: IMDb

Dodaj v

Negotova usoda novega filma Woodyja Allena s Seleno Gomez in Judom Lawom

Ni znano, kaj bo s filmom A Rainy Day in New York
31. avgust 2018 ob 18:09
Los Angeles - MMC RTV SLO

82-letni newyorški filmski režiser Woody Allen nov film na filmska platna po svetu po že stari navadi pošlje vsako leto – letos pa bo moral zaradi obtožb spolnega nadlegovanja tradicijo morda opustiti.

Producenti filma iz Studia Amazon so namreč v četrtek v izjavi za javnost povedali, da še nimajo datuma za premiero filma A Rainy Day in New York v režiji Woddyja Allena in se na nadaljnja vprašanja ne odzivajo, poroča Reuters.

Tišina glede premiere filma
Zatem je kolumnist časnika New York Post Richard Johnson zapisal, da so film pometli pod mizo in da nikdar ne bo predvajan. Niti studio niti predstavniki režiserja se na njegov zapis niso odzvali.

Kariera in sloves Allena sta v zobeh javnosti že desetletja. Ikonični režiser je tarča obtožb danes 28-letne posvojenke Dylan Farrow, ki pravi, da jo je posilil, ko je bila stara sedem let. Že pred dobrima dvema desetletjema so Allena preiskovali zaradi domnevne zlorabe, a mu niso ničesar dokazali.

Farrow je očeta v odprtem pismu časopisu New York Times Allena leta 2014 znova obtožila, da jo je spolno nadlegoval "na zatemnjenem podstrešju, podobnem omari". Kritična je tudi do hollywoodskih poklonov in nagrad "spolnemu plenilcu, ki je v naš dom vnesel kaos". Allen ves čas zanika krivdo.

Filmi brez občinstva
Vendar pa takrat zato niso opustili predvajanja njegovih filmov. V času gibanja #JazTudi se to spreminja. Že Allenov zadnji film Lunapark, ki v ospredje postavlja igralko Kate Winslet, je v kinodvorane pripeljal zelo malo občinstva, kar pripisujejo ravno obtožbam spolnega nadlegovanja. Kate Winslet je kasneje dejala, da "grenko obžaluje" svoje "napačne odločitve" za delo z nekaterimi režiserji.

Podobno se je zgodilo z zadnjim filmom s Kevinom Spaceyjem, obtoženim spolnega nadlegovanja – drama Billionaire Boys Club je na premierno noč v ZDA zaslužila le 126 dolarjev.

Honorarji v dobrodelne namene
Velika negotovost v zvezi z novim Allenovim filmom se je začela širiti ob novici, da so se zvezdniki Timothée Chalamet, Selena Gomez in Rebecca Hall svojim plačam javno odrekli in svoje honorarje darovali dobrodelnim organizacijam, ki pomagajo žrtvam spolnega nasilja. Rebecca Hall se je za svoje sodelovanje z Allennom opravičila z besedami: "Zaradi mojih dejanj se je druga ženska počutila neslišano in neupoštevano," je povedala o Dylan Farrow. "Svojo odločitev obžalujem – danes bi ravnala drugače."

Ob tem se je na Instagramu odmevno odzvala mama igralke iz filma, Selene Gomez, Mandy Teefey, ki je povedala, da se je na vse pretege trudila prepričati hčerko, da v Allenovem filmu ne nastopi, piše spletna publikacija IndieWire.

V filmu sicer igrata tudi Elle Fanning in Jude Law.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Didl
# 31.08.2018 ob 22:33
@sssitrap
Po letu 94? Deconstructing Harry, Hollywood Ending, Match Point, Vicky Cristina Barcelona, Whatever Works, Midnight in Paris za katerega je dobil oskarja za scenarij, Blue Jasmine za katerega je bil nominiran za scenarij. Vsake toliko časa mu vendarle nekaj odličnega rata. Če vsako leto posnameš en film, se mi zdi dokaj normalno, da ne more vsak biti ravno mojstrovina. Slabi filmi bodo pozabljeni, dobri pa bodo ostali, tako kot pri vseh režiserjih. Če odšteješ slabe filme, je njegovo povprečje dobrih filmov še vedno izredno visoko in ni veliko režiserjev, ki bi se lahko primerjali s tako filmografijo.

Glede obtožbe... škoda časa, da moramo spet brati ene in iste članke. Oprani zvezdniki mu sedaj zaradi #metoo medijske propragande obračajo hrbet, ker se bojijo za svojo rit, 5 let nazaj so ga pa še kovalil v nebo in hoteli snemati z njim. Pa danes ne vemo nič več kot 5 let nazaj ali 20 let nazaj. Naj se mu dokaže krivda in se ga obsodi, če je kriv. Dokler temu ni tako, bo pač nedolžen.
spela55
# 01.09.2018 ob 12:07
Razna gibanja se mi zdijo skrajno debilna. Ko se ženska slači in nastavlja, v upanju po slavi in denarju je tiho, ko od nje nočejo ničesar več in za "netalentiranost" ni plačana, potem je bila posiljena? Bolano.

O čem ti to nakladaš? Če se je ta zloraba zgodila, se je zgodila, ko je bila današnja 28- letna ženska stara 7 let in prva obtožba o tej konkretni spolni zlorabi se je zgodila že 20 let nazaj. Močno upam, da ne obtožuješ 7- letnega otroka nastavljanja in slačenja v upanju na slavo in denar?
sosman
# 01.09.2018 ob 08:12
Še vedno par kategorij boljši filmi od novih SJW zmazkov.
spela55
# 01.09.2018 ob 09:09
Še vedno par kategorij boljši filmi od novih SJW zmazkov.

K jih je res tolko na tržišču, da jih je res potrebno v tem kontekstu omenit, ane? Obsedenost much?
spela55
# 01.09.2018 ob 09:08
škoda časa, da moramo spet brati ene in iste članke.

Grozno res. Da je bolj zoprno to, da "moraš" brati članek, ki ti ga pravzaprav ni treba, ker lahko komot ne bereš tega (nevem, ti kdo drži pištolo na glavo?), kot pa to, da je bil nekdo posiljen. Res grozno.

Počasi bi bil čas, da se ta zadeva spuca. 20 let tole vlečt...ni zdravo za nikogar.
HOR
# 01.09.2018 ob 11:58
Kakorkoli, tip je star 82 let in lahko brez neke tragedije tudi odneha s filmi...
(pa ne , da nima za penzijo...!?)
sssitrap
# 31.08.2018 ob 20:40
jst se ne spomnim kdaj je nazadnje posnel kšn dober film. tisto njegovo vodilo da mora posneti vsaj en film na leto se mu je maščevalo, ker je njegova filmografija zdaj zasuta s slabimi filmi, ki se jih nihče več ne spomni. tam po letu 94 je kvaliteta njegovih filmov drastično upadla.
fah-q
# 31.08.2018 ob 22:33
Hehe...kdo bi si mislil, ma popolnoma delim mnenje s furioso…

tip je poročen z žensko, ki ji je v otroštvu bil fotr...komur to ni bolano nima vsega pošlihtanga med uhlji...
Furiosa
# 31.08.2018 ob 18:14
Je bil že čas!
Kazalo