Sissi in Franc Jožef sta se poročila 24. aprila 1854, a se je veliko slavje končalo brez poročnega potovanja, edine možnosti, da bi se mladoporočenca pobliže spoznala. Namesto tega je Sissi ostala na dvoru sama s taščo, s katero sta se precej prepirali. Povod za prepire je bila tudi skrb in nadzor nad štirimi otroki, ki jih je Sissi rodila: prevzela ga je namreč mati Zofija, čeprav je Elizabeta temu močno nasprotovala. Foto:
Sissi in Franc Jožef sta se poročila 24. aprila 1854, a se je veliko slavje končalo brez poročnega potovanja, edine možnosti, da bi se mladoporočenca pobliže spoznala. Namesto tega je Sissi ostala na dvoru sama s taščo, s katero sta se precej prepirali. Povod za prepire je bila tudi skrb in nadzor nad štirimi otroki, ki jih je Sissi rodila: prevzela ga je namreč mati Zofija, čeprav je Elizabeta temu močno nasprotovala. Foto:
Romy Schneider, Sissi
Romy Schneider je nemško govoreče občinstvo povsem prevzela že kot sedemnajstletno dekle, ki je v romantični zgodovinski trilogiji upodobila legendarno habsburško cesarico Sissi, včasih imenovano tudi kot prva avstrijska 'popzvezda' v času, ko popkultura še ni obstajala. Foto: MMC RTV SLO
Žena cesarja Franca Jožefa, sloveča lepotica šibkega zdravja in nemirne nravi, se je dejavno vključevala v politično živjenje - med drugim se je dejavno zavzemala za uvedbo dualizma v avstrijskem cesarstvu oziroma za enakopravnost Ogrske in Avstrije

Na Dunaju, natančneje v nekdanji dvorni palači Habsburžanov v Hofburgu, bo danes padla prva klapa novega televizijskega filma o življenju priljubljene avstro-ogrske cesarice. Verjetno najbolj znana filmska adaptacija Sisijinega življenja je 50 let stara trilogija z Romy Schneider v glavni vlogi, po besedah režiserja Xaverja Schwarzenbergerja pa se želijo od tega filma odmakniti in Sisi prikazati kot osebo, ki se skuša upreti in uveljaviti.

Sissi kot predhodnica emancipacije
Film, ki nosi delovni naslov Sisi, zgolj z enim "s", se že s tem želi oddaljiti od svojega predhodnika, se pa režiser zaveda, da bo težko premagati podobo, ki jo je ustvarila Romy Schneider. Tematika bo nekoliko posodobljena; osredotočala se bo na emancipacijo žensk, v središču pa bo spopad inteligentne in svobodomiselne Sissi z nadvojvodinjo Zofijo, strogo materjo Franca Jožefa.

Nedolžna žrtev anarhista
Sissi je v spominu ostala predvsem zaradi svoje hladne lepote in mitov, ki se še danes spletajo okoli njene življenjske zgodbe. Nedvomno pa je k njeni nesmrtnosti prispevala tudi tragična smrt; italijanski anarhist Luigi Lucheni jo je 10. septembra 1898 nič hudega slutečo, medtem ko je hitela na ladjo, ki naj bi jo popeljala v Caux, zabodel do smrti. Čeprav Sissi začasa življenja ni veljala za ljudsko cesarico, je novica o njeni smrti pretresla Evropo. Ljubiteljica potovanj in narave je po smrti postala priljubljena in opevana, mogoče tudi zato, ker je bila umorjena povsem naključno.

Lucheni je v resnici hotel ubiti orleanskega princa Filipa, ki pa je v zadnjem trenutku spremenil načrte in ni prišel v Ženevo. Maščevanja željni Italijan je namesto njega ubil Sissi, ki se je po naključju in brez kakršnih koli političnih namenov mudila v Švici.

Glavna vloga zaupana Italijanki
Naslovno vlogo bo tokrat odigrala italijanska igralka Cristiana Capotondi, ki je s TV-nanizanko Orgoglio (Ošabnost), postavljeno v 19. stoletje, osvojila srca italijanskih gledalcev. "Film z Romy Schneider mi je bil v mladosti zares zelo všeč. Mi pa bomo sicer obravnavali tudi politično in intelektualno plat te zgodovinske osebnosti," je povedala 29-letna igralka in še dodala, da upa, da bodo gledalci vzljubili tudi drugačno Sissi.

Igralka je dejala, da je vloga zanjo pravzaprav neke vrste znamenje, saj je bila nekdaj precej podobna Sissi. "V moji družini sem bila kot kakšen deček, zelo navezana na očeta. Moja sestra je bila privlačna gospodična, kot Nene (Helena, Sissijina sestra, ki je bila sprva namenjena za ženo Francu Jožefu, a se je ta zaljubil v Sissi). Živela sem v upanju, da bom nekega dne srečala nekoga, ki bo odkril moj 'seksapil'."

Jim bo uspelo preseči predhodnika?
Ob Capotondijevi bo nastopil nemški igralec David Rott kot Franc Jožef, Martina Gedeck bo Zofija, v igralski ekipi pa so tudi Erwin Steinhauer, Friedrich von Thun in Xaver Hutter. Pri filmu bo sodelovalo kakšnih 2.000 statistov, okoli 700 kostumov - samo za cesarico 40 - so sešili v italijanskih modnih ateljejih. Po režiserjevih besedah bodo snemali 'po babilonsko', kar pomeni, da bodo Nemci govorili nemško, Italijani pa italijansko. Če bo šlo vse po načrtu, bo film na sporedu za božične praznike, ko bo mogoče presoditi, ali nova produkcija lahko vzdrži ob svetovno znani trilogiji Sissi Ernsta Marischke.

Pri snemanju televizijskega filma sodelujejo italijanska RAI, nemška ZDF in avstrijska ORF, proračun pa znaša približno 11 milijonov evrov. Snemali bodo dvanajst tednov, prizorišča bodo, poleg Hofburga še grad Schönbrunn, grad Miramare v Trstu in beneški Lido.

L. Š.