Forum slovanskih kultur je mednarodna ustanova, ki povezuje trinajst slovanskih držav. Foto: FSK
Forum slovanskih kultur je mednarodna ustanova, ki povezuje trinajst slovanskih držav. Foto: FSK
Sodobno slovansko književnost Forum slovanskih kultur med drugim promovira z mednarodnim literarnim programom 100 slovanskih romanov.
Sodobno slovansko književnost Forum slovanskih kultur med drugim promovira z mednarodnim literarnim programom 100 slovanskih romanov. Foto: FSK

Slovani, jezikovno in etnično sorodna skupina Indoevropejcev, so do 8. stoletja govorili skupen jezik, ki je imel pokrajinska narečja. Danes se slovanski jeziki delijo v tri skupine - južnoslovansko, zahodnoslovansko in vzhodnoslovansko. Najstarejša poročila o Slovanih najdemo pri Bizantincih, zgodovinar Prokopij jih je na primer opisal kot velike in korpulentne z rdečkastimi lasmi.
Pobudnik medkulturnega dialoga
Slovane nekoč in danes v oddaji, ki bo na sporedu danes ob 21.55, predstavljata avtorja Nina Jerman in Matjaž Latin. Zanima ju tudi Forum slovanskih kultur, ustanova, ki je leta 2004 nastala na pobudo slovanske kulturniške srenje. V desetih letih delovanja je Forum postal pobudnik aktivnega medkulturnega dialoga med slovanskimi državami. Forum slovanskih kultur je mednarodna ustanova, ki povezuje trinajst slovanskih držav.
Mednarodni dogovor o sodelovanju je pred desetimi leti podpisalo dvanajst kulturnih ministrov in predstavnikov ministrstev s ciljem povezovati slovansko kulturo, znanost in umetnost. Med pomembnejšimi projekti je zbirka 100 slovanskih romanov, ki bralcem približuje sodobno slovansko književnost.