V predprodukcijski fazi filma je veljalo, da ga bo režiral Ridley Scott, glavno vlogo pa bo odigral Leonardo DiCaprio; oba sta na koncu ostala le producenta. Film režira Scott Cooper (Crazy Heart). Foto:
V predprodukcijski fazi filma je veljalo, da ga bo režiral Ridley Scott, glavno vlogo pa bo odigral Leonardo DiCaprio; oba sta na koncu ostala le producenta. Film režira Scott Cooper (Crazy Heart). Foto:
Sporni lik Harlana DeGroata, vodja tolpe, ki ga igra Woody Harrelson.
Pleme Ramapough Lenape šteje približno pet tisoč ljudi, ki živijo v gorovju severnega New Jerseyja in južnega New Yorka; priznavata jih obe zvezni državi, ne pa tudi zvezni urad za Indijance.

Tožbo je ta teden na okrajnem sodišču v New Jerseyju vložilo 17 pripadnikov plemena Ramapough; v njej trdijo, da Out of the Furnace prinaša "napačne upodobitve ljudi, ki živijo v gorovju Ramapo" na meji države New York. Christian Bale v filmu igra Russlla Baza, preprostega delavca, ki se je prisiljen podati na reševanje svojega pogrešanega brata, vojnega veterana, iz krempljev tolpe lokalnih "izrojencev". Njihov vodja je Harlan DeGroat (Woody Harrelson), kar je priimek, pogost med pripadniki plemena Ramapough, ti so v filmu prikazani kot obubožani, nasilni odvisniki od mamil, trdijo tožniki.

V igri je 50 milijonov dolarjev
V tožbi je zapisano, da v filmu o plemenu med drugim govorijo kot o "tistih izrojenih gorjanih iz Jerseyja", kriminalna tolpa pa si pravi Jackson Whites, kar je arhaična žaljivka za Indijance iz gorovja Ramapo. Večina tožnikov v tej tožbi v resnici nosi priimek DeGroat (eden pa Van Dunk, kar je prav tako ime enega izmed likov v filmu), vsi pa zahtevajo odškodnino za "blatenje dobrega imena, duševne bolečine in čustven pretres". Skupaj bi tako radi iztožili 50 milijonov dolarjev, saj so prepričani, da je scenarij uporabil preveč resničnih podrobnosti iz njihovih življenj, da bi to lahko bilo naključje.

Distributer filma, podjetje Relativity Media, se na vest o vloženi tožbi še ni odzval, verjetno pa ne bo preveliko presenečenje: poglavar Ramapoughov Dwaine Perry je celoten film na javni tiskovni konferenci označil za "zločin iz sovraštva" (vseeno pa on pri tožbi ne sodeluje).

Kilav obisk v kinodvoranah
Čeprav je igralska zasedba Out of the Furnace natrpana z zvenečimi imeni in da so jo kritiki ocenili solidno, je bil v ameriških kinematografih bolj ali manj spregledal: preprosto ni mogel tekmovati z Disneyjevo animacijo Frozen in drugim delom Iger lakote.

Kdo so Jackson Whites?
Avtorji filma trdijo, da je njihova zgodba popolnoma fiktivna, a še tako izmišljen zaplet ima podlago v resnici: t. i. Jackson Whites so v gorovju New Jerseyja dejansko zloglasni. Čeprav se sklicujejo na svoje indijansko poreklo, pogosto staroselcem niso niti malo podobni, menda zato, ker naj bi se v preteklosti mešali z belci, pobeglimi sužnji in osvobojenimi črnci. Številni pripadniki plemena so tako še najbolj podobni svetlopoltim Afroameričanom. "Jackson White" je bila skozi zgodovino praviloma od nekdaj žaljivka, včasih so potomce tega plemena celo pošiljali v ločene šole, zvezni urad za Indijance pa jih še vedno ne priznava kot "uradno" pleme.