Dva filma s Tarantinom, dva oskarja: Waltz se še tretji ponujeni vlogi najverjetneje ne bi odpovedal ... Foto: Kolosej
Dva filma s Tarantinom, dva oskarja: Waltz se še tretji ponujeni vlogi najverjetneje ne bi odpovedal ... Foto: Kolosej
Tudi Django brez okovov je bil poklon vesternu iz šestdesetih (Django s Francom Nerom v naslovni vlogi), a se je nato izkazalo, da si je od njega izposodil bolj ali manj samo protagonistovo ime.
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino je že prej govoril, da bi Neslavne barabe in Djanga brez okovov rad še z enim filmom povezal v "trilogijo na novo napisane zgodovine". Foto: EPA

Tarantino je svoje načrte (okvirno) razkril novembra v šovu Jaya Lena, ko ga je voditelj vprašal, ali ima svoj naslednji projekt že izbran. "Javno nisem tega povedal še nikomur, ampak izdal bom pa žanr: vestern bo."

Waltzeva trilogija?
Django brez okovov je zgodba o zobozdravniku/lovcu na glave (Christoph Waltz), ki pomaga osvobojenemu sužnju (Jamie Foxx) rešiti njegovo ženo iz rok sadističnega lastnika plantaže v Misisipiju. No, Tarantinov naslednji film ne bo nadaljevanje Djanga - to pa je skoraj vse, kar vemo. Hollywood Reporter poroča še, da se bo v filmu seveda našel prostor tudi za Waltza, ki je za svoji vlogi v zadnjih dveh Tarantinovih filmih, Djangu in Neslavnih barabah, dobil dva oskarja.

Že naslov je referenca
Režiser Šunda, Neslavnih barab in Steklih psov je slaven po tem, da svoj prepoznavni pečat vtisne najrazličnejšim filmskim žanrom. "Preprosto jih naredim po svoje," je izjavil v enem izmed lanskih intervjujev. "Naredim svoje male quentinovske različice. Skoraj tako je, kot da se potegujem za profesuro iz filma in dan, ko bom umrl, bo dan moje diplome." Novi film se bo očitno že v naslovu poklonil vesternklasiki Sedem veličastnih (The Magnificent Seven) in posredno seveda tudi Sedmim samurajem Akire Kurosawe, japonskemu filmu, ki je navdahnil ameriškega.

Drug spletni vir, filmski blog Deadline, prav tako potrjuje naslov The Hateful Eight, obenem pa špekulira še, da bo v njem med drugim nastopil Bruce Dern, ki smo ga pri nas pred kratkim videli v črno-beli indiedrami Nebraska.

Več načrtov kot časa
Tarantino naj bi novi film začel snemati že poleti - res pa je, da tudi to ni zagotovilo, da bo vestern dejansko kdaj uzrl kinematografe. Tarantino je v zadnjih letih namreč napovedoval že več projektov, ki se nato niso nikoli uresničili: beseda je tekla o nadaljevanju diptiha Ubila bom Billa ter o preddelu Šunda in Steklih psov, ki bi mu bilo naslov The Vega Brothers (v njem bi nastopila lika Johna Travolte in Michaela Madsena iz pravkar omenjenih mojstrovin), pa seveda še o tretjem delu trilogije "ponovnega pisanja zgodovine", ki ga doslej tvorita Neslavne barabe in Django brez okovov.

Django je v številnih pogledih najuspešnejši film Tarantinove kariere doslej: bil je nesporno najdonosnejši (po vsem svetu je zaslužil 425 milijonov dolarjev), kritiške ocene pa so bile večinoma pohvalne; Tarantino je z lanske podelitve oskarjev domov odnesel tudi kipec za najboljši izvirni scenarij.