Po kralju polke Frankieju Yankovicu so v Clevelandu celo poimenovali mestni trg. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Po kralju polke Frankieju Yankovicu so v Clevelandu celo poimenovali mestni trg. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Skupina The Vadnals je bila priljubljena tudi na tej strani luže. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Slovenska tradicija, kultura in običaji so doma povsod po svetu, kjer so doma Slovenci in njihovi potomci. Ti ustvarjajo in poustvarjajo narodno in narodno-zabavno glasbo, k domačnemu ozračju pa sodi tudi tradicionalna hrana. Zelo priljubljeno polko in navdušenje nad pristno kranjsko klobaso daleč od mesta izvora boste lahko spoznali ob sogovornikih Joeja Valenčiča in Dušana Moravca, scenaristov dokumentarnega filma Polka film, ki ga je Moravec tudi režiral.

S projekcijo 90-minutnega dokumentarca se je v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma odprl letošnji Festival dokumentarnega filma, TV-gledalcem pa ga bodo premierno predstavili v dveh delih, in sicer 9. in 16. maja, obakrat ob 21.45 na 1. programu Televizije Slovenija.

Slovenska polka onkraj luže
Leta 1917 so v New Yorku nastali prvi glasbeni posnetki polke. Izvajali so jo glasbeniki, ki so prišli z območja današnje Slovenije. Besedila v teh pesmih so bila odpeta v slovenščini. Posnetki so izšli na gramofonskih ploščah, te pa so poslali po vsej Ameriki, Evropi in drugod, kjer so živeli prišleki iz Slovenije. Seveda so to glasbo poslušali tudi drugi.

V Polka filmu boste spoznali Frankieja Yankovicha, kralja ameriške polke, ki je v svoji karieri prodal več kot 35 milijonov plošč. Med sogovorniki je tudi legendarni Ritchie Vadnal, ki je bil s skupino The Vadnals zelo priljubljen tudi pri nas. Tu so še Walter Ostanek, kanadski kralj polke, pa pater Frank Perkovich, ki po vzoru gospela vodi polkamašo. Radijski voditelj Tony Petkovsek, ki že 40 let vodi vsak dan oddajo o polki, pa nas bo popeljal na Festival kranjske klobase.

Ameriško mesto Cleveland v Ohiu se poleg velike slovenske etnične skupnosti, ki po ocenah šteje okoli 80.000 pripadnikov, pohvali tudi z edinim slovenskim glasbenim muzejem, Dvorano slavnih polke (Polka Hall of Fame), ki je bila ustanovljena leta 1987, to je istega leta kot tudi Muzej in dvorana slavnih rokenrola v Clevelandu.