Film Rogue One: A Star Wars Story, ki v kinematografe prihaja decembra, spremlja zgodbe
Film Rogue One: A Star Wars Story, ki v kinematografe prihaja decembra, spremlja zgodbe "odporniških borcev, ki so združili moči, da bi ukradli načrte za zvezdo smrti." Foto: IMDb
Rogue One
Jyn Erso je od vseh dosedanjih junakov Vojne zvezd drugačna zato, ker je v resnici že izdelana osebnost, ki se zaveda, od kod prihaja in kaj hoče. Foto: YouTube
Rogue One
V Rogue One se bomo vrnili v čas po koncu dogodkov v Maščevanju Sitha in pred začetkom Novega upanja - po prvi trilogiji in pred začetkom druge. Zdi se, da bomo spremljali (še eno) misijo upornikov, ki skušajo ukrasti načrte za Zvezdo smrti, preden bi jih Imperij lahko uporabil za svoje zle namene. Foto: IMDb
Rogue One
Skrbno varovana skrivnost je lik Bena Mendelsohna, Orson Krennic, ki je po igralčevih besedah "avstralski tip zlikovca". "Vloge negativcev nam ležijo. Pametnejši je od večine svojih predhodnikov, bolj iznajdljiv; morda je za las bolj seksi od nekaterih, ampak ne od vseh. Foto: IMDb

Ugibanje se je vrelišču približalo na londonskem dogodku Star Wars Celebration, na katerem je produkcijska ekipa zanimanje podžgala z nekaj pazljivo nametanimi namigi, potrditvami identitet nekaterih novih likov in splošnimi orisi tega, kaj lahko oboževalci od filma pričakujejo.

"Po slogu film ne bo podoben nobenemu drugemu iz vesolja Vojne zvezd," je bila navdušena predsednica podjetja LucasFilm Kathleen Kennedy. "Izkušnja bo ljudi potegnila vase." Vsekakor je vse prej kot običajen že občutek prostora: v prvih uradnih posnetkih lahko vidimo jurišnike, ki prečkajo kristalno modro gladino. (Te kadre so v resnici posneli na Maldivih - franšiza si je namreč zadala cilj čim več prizorov posneti na resničnih lokacijah, ne s pomočjo računalniške magije v studiu.)


Okrogle mize se je udeležil tudi del igralske zasedbe, ki je sicer delil le skope informacije o svojih likih v filmu. Znano je že, da je v središču zgodbe Jyn Erso, ki jo igra Felicity Jones. Gre za "neprilagojeno" prestopnico, ki se znajde na misiji v imenu upornikov, kakršno smo videli že večkrat: ukrasti je treba načrte za Zvezdo smrti. Ti dogodki so seveda neposredno povezani z začetkom epizode Novo upanje (v filmu iz leta 1977 vidimo princeso Leio, kako v droida R2-D2 skrije načrte, preden jo primejo vojaki galaktičnega Imperija.)

Jyn je od vseh dosedanjih junakov Vojne zvezd drugačna zato, ker je v resnici že izdelana osebnost, ki se zaveda, od kod prihaja in kaj hoče; prav to je tisto, kar poganja zgodbo naprej, je prepričana Jonesova.

Prostodušni droid
Eno največjih razkritij prireditve je bilo bližje seznanjanje z novim droidom K-250. Diego Luna, ki v filmu igra Cassiana Andorja, je komentiral: "Eden od ključnih članov ekipe je droid - droid Imperija, ki pa so ga uporniki preprogramirali. K-250 je najboljši prijatelj, kar jih Cassian ima v odporu, ali pa kar edini." Droida s pomočjo tehnologije motion-capture igra Alan Tudyk, o malem robotu pravi: "Cassian ga je na novo programiral in pred tem mu je zbrisal disk. Ko ga je vzpostavil nazaj, se ni vse čisto izšlo. Droid govori popolnoma iskreno, kar zna okolico vreči iz tira. Tak je, kot so včasih stari ljudje: preprosto izgovori, kar mu pade na pamet. Super je. In super ga je bilo igrati."

Sagi se pridruži Mads Mikkelsen
Okrogla miza je prinesla tudi potrditev, da bo Mads Mikkelsen igral Jyninega očeta Galena Ersa. Čeprav je njegov lik še posebej zavit v skrivnost, pa se zdi, da bo imel pozneje še pomembno vlogo v vesolju Vojne zvezd. Mikkelsen je namignil celo, da je Galen "nekoč izumil nekaj tako čudovitega, da bi to lahko spremenilo vesolje".

Prav tako skrbno varovana skrivnost je lik Bena Mendelsohna, Orson Krennic, ki je po igralčevih besedah "avstralski tip zlikovca". "Vloge negativcev nam ležijo. Pametnejši je od večine svojih predhodnikov, bolj iznajdljiv; morda je za las bolj seksi od nekaterih, ampak ne od vseh."

Čisto na koncu so potrdili še najslabše varovano skrivnost od vseh: vrača se Darth Vader in glas mu bo spet posodil James Earl Jones. V ekskluzivnem odlomku, ki so ga predvajali na Star Wars Celebration, so oboževalci lahko Vaderja za hip tudi videli na lastne oči - a za zdaj še ni naredil drugega kot enega tistih svojih legendarnih hripavih vdihov.