Mnogi imajo Taksista, ki ga je režiral Martin Scorsese (na fotografiji), za najboljši film vseh časov, citat De Nirovega lika Travisa Bickla
Mnogi imajo Taksista, ki ga je režiral Martin Scorsese (na fotografiji), za najboljši film vseh časov, citat De Nirovega lika Travisa Bickla "Govoriš z mano?" pa je postal del popularne kulture. Foto: AP
Taksist
Taksist je premiero doživel 8. februarja 1976. Foto: Wikipedia

Tako bodo na Tribeci 21. aprila po projekciji filma oder zasedli režiser Martin Scorsese in scenarist Paul Schrader ter igralci Robert De Niro, Jodie Foster in Cybill Shepherd, poroča The Guardian.

Del zgodovine popularne kulture
Taksist si je leta 1976 prislužil štiri nominacije za oskarja, vključno z nominacijo za najboljši film in najboljšega igralca, osvojil pa je zlato palmo na canskem filmskem festivalu. Mnogi ga imajo za najboljši film vseh časov, citat De Nirovega lika - taksista Travisa Bickla "Govoriš z mano?" pa se je za vselej zapisal v zgodovino popularne kulture.

De Niro, ki je pravzaprav soustanovitelj festivala Tribeca, je dejal, da bo to zanj "velika čast" in da je zelo ponosen, da je "sodeloval pri tem filmu z Martyjem, Jodie, Harveyjem [Keitelom], Cybill, Paulom, Michaelom in Julio [zakonca Phillips, ki sta producirala film, op. a.], kot tudi z nasploh izredno zasedbo in ekipo".

"Briljantno moteč film"
Soustanoviteljica festivala Tribeca Jane Rosenthal pa je v izjavi za javnost zapisala: "Taksist je eden izmed najbriljantneje motečih filmov vseh časov in tudi razlog, da sem se odločila za ukvarjanje s filmom. Njegov vpliv na popularno kulturo je neizbrisen in upodobitve njegovih likov se uvrščajo med najznamenitejše v kinematografiji."

Taksist bo tako že tretji film Martina Scorseseja, ki bo deležen posebnega zaznamovanja na Tribeci - po filmih Kralj komedije (1982) v letu 2013 in Dobri fantje (1990) v lanskem letu.

Festival Tribeca, ki poteka v New Yorku in velja za enega najpomembnejših ameriških festivalov neodvisnega avtorskega filma, je De Niro s partnerji ustanovil leta 2002. Letošnji, 15. festival bo potekala od 13. do 24. aprila, na njem pa bo svetovno premiero doživel tudi Houston, imamo problem!, celovečerni igrano-dokumentarni prvenec režiserja Žige Virca.