Foto:
Foto:

Kongres bo potekal med 6. in 12. junijem, namesto Kinoteke pa ga bo gostil Cankarjev dom. Stari kinotečni kompleks bodo začeli urejati, ko bo dokončno urejeno lastniško vprašanje, prenos lastništva z Ljubljane na državo pa je po besedah direktorja Kinoteke Silvana Furlana v sklepni fazi. Selitev Kinoteke v katero od drugih izpraznjenih dvoran pa se Furlanu ne zdi ekonomična, poleg tega pa je lokacija v mestnem središču najprimernejša.

Prostori na Miklošičevi so najprimernejši
Vprašanje Slovenske Kinoteke v Ljubljani rešujejo že več kot deset let, v tem času pa so ugotovili, da so prostori na Miklošičevi 28 najprimernejši, čeprav zahtevajo temeljito obnovo. Zaradi neustreznih razmer so jo zaprli sredi lanskega junija. Investicijsko-vzdrževalna dela pa se bodo začela, ko bo država dokončno prevzela lastništvo.

Vsaka dvorana ne zadošča kriterijem kinotečnega predvajanja filmov
Ker je dvorano treba temeljito prenoviti, se je pojavil predlog, da bi Kinoteko preselili v katero od drugih kinodvoran v mestu, v katerih trenutno ne poteka kinospored. Taki sta na primer dvorani kinov Kompas in Bežigrad; za slednjo so tudi predlagali, da bi vnaprej gostila Slovensko kinoteko. Furlan je predlog zavrnil, saj dvorana, čeprav je bila pred kratkim obnovljena, ne zadošča kriterijem za predvajanje kinotečnih filmov. Poleg tega je ministrstvo za kulturo v devetdesetih že vlagalo v prostore na Miklošičevi, zato bi bilo najbolj gospodarno, če se Kinoteka ne seli, trdi Furlan.