Waltz, ki je v Neslavnih barabah preganjal Jude, bo tokrat rahlo napihnjen lovec na glave, nekoč zobozdravnik, ki uri Djanga, kako premagati sovražnike. Foto: IMDb
Waltz, ki je v Neslavnih barabah preganjal Jude, bo tokrat rahlo napihnjen lovec na glave, nekoč zobozdravnik, ki uri Djanga, kako premagati sovražnike. Foto: IMDb

Da ubijaš belce in te za to celo plačajo? Pa kaj pri tem naj bi človeku ne bilo všeč?

Django
Morda najzanimivejše vprašanje trenutno je, kako se v filmu odreže Leonardo DiCaprio. Čeprav ima za seboj že precej impresivno paleto vlog, pa ni bil še nikoli čisti zlobec. Bo njegov mili obraz dovolj prepričljiv? Foto: IMDb

Django Unchained ("d" je nemi, kot izvemo v napovedniku) najbrž ne bo čisto tradicionalen božični film , pa čeprav v ameriške kinematografe prihaja 25. decembra. Po sinopsisu sodeč gre sicer za (špageti) vestern, Tarantino sam pa vztraja pri kategoriziranju Djanga kot "južnjaškega" filma: zgodbe, ki je sicer postavljena na Divji zahod, obenem pa se zgleduje po mojstrovinah Sergia Leoneja.

Prejšnjič nacisti, tokrat suženjstvo
Podobno kot z Neslavnimi barabami Tarantino dokazuje, da se ne boji načenjati "občutljivih" zgodovinskih tematik. Naslovni junak (Jamie Foxx) je osvobojeni suženj, ki se spajdaši z nekdaj zobarjem, zdaj pa lovcem na glave (spet enkrat popolni Christoph Waltz); skupaj morata izslediti zloglasen zločinski par, brata Brittle, in spotoma še Djangovo ženo, ki so jo prodali kot sužnjo. Še posebej zadnje se izkaže za trd oreh, saj se je Broomhilda (Kerry Washington) znašla v pesti Calvina Candieja (Leonardo DiCaprio), zlobnega in seveda rasističnega gospodarja plantaže Candie Land. Že v napovedniku se kar tare potencialno "spornih" prizorov, kot so na primer kosmi bombaža, poškropljeni s krvjo, bakle vihteči kukluksklanovci in brazgotine od bičanja kot del tipično tarantinovskega prizora v slow-motionu s poudarjeno glasbeno podlago.

Bo DiCaprio prepričljiv zlobec?
V Tarantinovem svetu je Leonardo DiCaprio na napačni strani zakona, čeprav naj bi sprva filmar v vlogi zlobnega Calvina Candieja, ki je v partiji pokra priigral Djangovo ženo, videl Franca Nera, igralca, ki je nekoč igral prav Djanga (Mimogrede, Nero ima zdaj v filmu vsaj miniaturno vlogico). Leta 1966 je nastopil v klasiki Sergia Corbuccija, ki velja za enega najnasilnejših filmov, kar so jih kdaj posneli, in verjetno ne preseneča, da je Tarantino prav v njem črpal navdih za enega izmed prizorov filmu Stekli psi.

Pod vsem nasiljem se skriva ljubezenska zgodba
In čeprav je morda videti, da bo v Django Unchained šlo za preigravanje podobnega sloga in tempa kot v Neslavnih barabah, pa denimo Foxx v intervjujih zatrjuje, da je film v svojem bistvu ljubezenska zgodba. "Kar me je pri branju scenarija najbolj presenetilo, je to, da se je Django sploh poročil. To je bilo prepovedano in lahko bi bil ubit," je razložil za revijo Empire. "Običaj je bil, da je najmočnejši suženj imel otroke z najmočnejšo sužnjo, da bi tako imela čim bolj trdoživo potomstvo. Sužnjelastniki niso hoteli, da bi se sužnji poročali. To, da je Django bil, se mi zdi pomembno. Ljubezenska zgodba je."

Will Smith je raje izbral "neškodljive" MiB 3
Poleg vseh omenjenih zvezdnikov v filmu nastopijo še Samuel L. Jackson, Don Johnson, James Remar in drugi. Naslovno vlogo je Tarantino menda napisal za Willa Smitha, a je ta ni hotel, še pred začetkom produkcije pa so iz vidnejših vlog "odpadli" še Sacha Baron Cohen, Kurt Russell, Joseph Gordon-Levitt in Kevin Costner.

Da ubijaš belce in te za to celo plačajo? Pa kaj pri tem naj bi človeku ne bilo všeč?

Django