Michael Mann, režiser filmov, kot sta Letalec in Vročica, bo v Benetkah najboljše filme 69. Mostre izbiral med 29. avgustom in 8. septembrom. Foto: EPA
Michael Mann, režiser filmov, kot sta Letalec in Vročica, bo v Benetkah najboljše filme 69. Mostre izbiral med 29. avgustom in 8. septembrom. Foto: EPA
Mostra
Tekmovalni program in druge filme, ki jih bodo letos predvajali v Benetkah, bodo razglasili prihodnji teden. Foto: EPA

Žirija, na čelu katere se bo režiser, scenarist in producent Mann prvič preizkusil v takšni funkciji, bo izbrala najboljši film, najboljšega režiserja ter najboljšega igralca in igralko, ki prejmeta priznanji coppa volpi. V njihovih rokah bo tudi izbor najboljšega mladega igralca, ki mu bodo podelili nagrado Marcello Mastroianni.
Ob predsedniku in umetnici, ki je bila leta 1997 tudi sama dobitnica zlatega leva, vendar tistega, ki ga podeljujejo najboljšim delom likovnega bienala, sedijo še Matteo Garrone, režiser filmov Gomorra in Reality, francoska igralka in manekenka Laetitia Casta, hongkonški producent in režiser Ho Sun Čan, izraelski režiser in scenarist Ari Folman, francosko-švicarska režiserka Ursula Meier, britanska igralka Samantha Morton ter argentinski režiser in producent Pablo Trapero.
Glavno mednarodno žirijo je na predlog direktorja filmskega festivala Alberta Barbere izbral odbor ustanove Beneški bienale, ki ji predseduje Paolo Baratta.
V pričakovanju letošnjega programa
Beneški filmski festival, ki bo letos potekal med 29. avgustom in 8. septembrom, si leta prizadeva za predstavitev čim širšega spektra mednarodnih kinematografij. Osrednji program bodo znova pospremile mednarodne kinematografije s pokloni pomembnim filmskim avtorjem, ki so bistveno zaznamovali filmsko zgodovino. Filme, ki jih bo ocenjevala omenjena žirija (pa tudi tiste, ki jih ne bo), bodo razglasili 26. julija v Rimu.