Odaja Umetni raj je ime dobila po filmu Karpa Godine, ki je leta 1980 simbolno zaznamoval konec
Odaja Umetni raj je ime dobila po filmu Karpa Godine, ki je leta 1980 simbolno zaznamoval konec "zlate dobe" državne kinematografije in vstop slovenskih filmarjev v neodvisno, tržno zaznamovano nacionalno kinematografijo. Foto: RTV SLO

Kulturna novinarka Mateja Valentinčič se je tokrat udeležila festivala nemega filma v Pordenonu v Italiji, ki vsako leto postane živa zgodovina najbolj priljubljenega medija 20. stoletja; nemi film je nenazadnje - predvsem po zaslugi zmage francoskega Umetnika na oskarjih - filmski "trend" letošnjega leta. Med drugim lahko danes ob 23.10 na prvem programu TV Slovenija prisluhnete intervjuju z oskarjevskim nagrajencem Kevinom Brownlowom in Davidom Robinsonom, avtorjem referenčne knjige o Charlesu Chaplinu, ki dokazuje, da nemi film nikoli ni bil nem.

Kaj je še novega v svetu filma? Francoska kinoteka je odkrila fim pionirja Georgesa Mélièsa o Robinsonu Crusoeju iz leta 1902. Dickens, oče scenarija so poimenovali retrospektivo filmov po romanih Charlesa Dickensa. Wiliam N. Selig je bil človek, ki je iznašel Hollywood. Anna Sten, sovjetska igralka, je v tridesetih letih obnorela enega od lastnikov studia Metro-Goldwyn-Mayer. To in še več v Umetnem raju!