Nezadovoljstvo nad filmom izražajo mnogi katoliki po vsem svetu. Foto: EPA
Nezadovoljstvo nad filmom izražajo mnogi katoliki po vsem svetu. Foto: EPA
Ron Howard
Ron Howard se zaradi mnenja filmskih kritikov ne vznemirja pretirano. Foto: Reuters

To je drugi najboljši "dosežek" v zgodovini otvoritvenih filmskih koncev tedna. Pred Da Vincijevo šifro tako ostaja le film Vojna zvezd: Epizoda III - maščevanje Sitha, ki je lani prvi konec tedna po premieri zaslužil 253 milijonov dolarjev.



V Rimu je katoliška skupina pred nekaterimi kinodvoranami prepevala: "Dan Brown, tudi tebi bo sodil Kristus." Protestnikom sta se pridružila tudi krajevna svetnika iz Ceccana, 70 kilometrov jugovzhodno od Rima. Na glavnem vaškem trgu sta javno zažgala izvod Brownove knjige, ki vznemirja duhove po vsem svetu.

Protestniki so se zbrali pred kinodvoranami v Los Angelesu, kitajska katoliška cerkev poziva vernike, naj ne hodijo v kino, tajski cenzorji pa želijo odrezati zadnjih deset minut filma, ker naj bi bile bogokletne.

"To je zabava, ne teologija!"
Režiser Ron Howard se je na slabe kritike in proteste odzval z besedami: "To naj bi bila zabava! To ni teologija in ljudje je ne bi smeli razumeti tako." Slabe ocene, ki jih je dobil film pri kritikih, pa je označil za jalove in razočaranja vredne. Ameriški Variety je o Da Vincijevi šifri zapisal, da je nezanimiva in mračna, Hollywood reporter je "objokoval" prisiljeno in neprivlačno igro, za britanski Guardian pa je Howardov film "dvodimenzionalna srhljivka, ki pa grozno dolgo ne uspe vznemiriti".