Steve Whitmire je žabca Kermita igral v številnih televizijskih serijah, filmih in predstavah v živo. Bil je del Sezamove ulice, Fračjega dola in filma Muppetki na begu. Foto: AP
Steve Whitmire je žabca Kermita igral v številnih televizijskih serijah, filmih in predstavah v živo. Bil je del Sezamove ulice, Fračjega dola in filma Muppetki na begu. Foto: AP
Eden hujših sporov je bil menda okrog dela, v kateri Kermit svojemu nečaku laže o razhodu z gospodično Pujso. Whitmire je bil prepričan, da je Kermit prevelik poštenjak, da bi komu lagal. Foto: Reuters

Whitmire je svoje pismo na blogu objavil, potem ko je podjetje Muppets Studio javnosti predstavilo novega lutkarja, ki bo odslej "igral" dobrovoljnega, naivnega žabca Kermita, verjetno najslavnejšo stvaritev Jima Hensona.

Kermita je na začetku, od leta 1955 naprej, igral kar Henson osebno. Žabca, ki je že leta zapleten v dramatično zvezo z Miss Piggy, je animiral vse do svoje smrti leta 1990. V prestižni vlogi ga je nasledil Whitmire, ki je v zakulisju Muppet Showa delal od leta 1978. O mapetkih zdaj piše kot o "ne samo službi, karieri ali celo strasti. Mapetki so nujen, neizogiben, nezanikljiv način življenja".

"Nikoli ne bi niti pomislil na to, da bi zapustil Kermita," dramatično dodaja Whitmire. Pravi, da so mu nadrejeni izvršni producenti že oktobra lani sporočili, da bodo poiskali novega lutkarja za žabca. V nadaljnje podrobnosti se ne spušča, pove le, da so imeli šefi na njegov račun dve pritožbi, težavi, ki jih je pred tem devet mesecev skušal odpraviti.

Hensonov sin goji stare zamere
Studio Disney se uradno na Whitmirove besede ni odzval, je pa za The Hollywood Reporter na intervju pristal Brian Henson, sin Jima Hensona in dedič podjetja, ki ga je oče ustanovil. In povedal je nekaj precej ostrih, na primer to, da mu je žal, da ni igralca odpustil, še preden je podjetje leta 2004 prodal Disneyju. "V retrospektivi mi je žal, da sem Disneyju to naprtil, saj sem že takrat vedel, da bo problematičen. Mislim, da je za lik Kermita bolje, da so ga umaknili pred destruktivno energijo."

Prenapihnjen ego?
Whitmire je za isto publikacijo pred tem izjavil, da so ga odpustili, ker naj bi imel preveč popravkov in pripomb za posamezne like mapetkov. Henson ima malo drugačno različico dogodkov, češ da se je igralec že leta obnašal neprofesionalno in se "obupno" vedel do kolegov. Whitmire naj bi "postavljal nezaslišane zahteve in ultimate". "Njegovo stališče je bilo: Jaz sem Kermit in če hočete imeti Mapetke, me raje osrečite, kajti mapetki SO Kermit. In to ni v redu."

Kermitov značaj je počasi bledel
"Kermit je skozi leta postal preveč enodimenzionalen in manj pomemben, kot bi moral biti,"
ugotavlja Hansen mlajši. "Ljudje so začeli misliti, da je Kermit neki vseameriški poštenjakar, in v resnici očetova vizija ni bila taka. On si je Kermita predstavljal kot paglavca, ki rad nastopa in je včasih malce čudaški. Ko zares šteje, pa je zvest in verjame v to, da so tvoji prijatelji družina. Kermit verjame, da moraš spoštovati vse, ki so drugačni od tebe."

Brian Henson oboževalce tolaži, naj se ne bojijo spremembe, češ da je novi Kermit - igral ga bo Matt Vogel - v dobrih rokah. "Steve je Kermita igral dolgo: po mojem veliko predolgo. Ni bilo več v korist lika, da ga igra on."