Olivia Colman (v nezgrešljivi oranžni vetrovki) in David Tennant, detektivski dvojec, ki se v izmišljenem malem mestu v Dorsetu znajde pred kompleksno uganko, ki bo za vedno spremenila odnose v prej izjemno povezani skupnosti. Foto: Promocijsko gradivo
Olivia Colman (v nezgrešljivi oranžni vetrovki) in David Tennant, detektivski dvojec, ki se v izmišljenem malem mestu v Dorsetu znajde pred kompleksno uganko, ki bo za vedno spremenila odnose v prej izjemno povezani skupnosti. Foto: Promocijsko gradivo
Že tako močno igralsko zasedbo sta v drugi sezoni okrepili tudi Charlotte Rampling in Marianne Jean-Baptiste. Foto: Promocijsko gradivo

Pilotna epizoda težko pričakovane druge sezone nadaljevanke uspešnice produkcijske hiše ITV je pred zaslone prikovala skoraj osem milijonov gledalcev, poroča BBC.

Vsebina, zavita v skrivnost
Prva sezona Broadchurcha, ki razvozlava skrivnost umora 11-letnega Dannyja Latimerja v prej (na videz) idiličnem obalnem mestecu Broadchurch, je poleg gledalcev prepričala tudi kritike, saj je dobila tri nagrade bafta: slavila je v kategoriji najboljše dramske serije, Olivia Colman je kipec dobila za glavno žensko vlogo detektivke Ellie Miller, David Bradley pa za stransko vlogo Jacka Marshalla, ostarelega lastnika trgovine, nad katerim visi temna senca preteklosti.

Pilotna epizoda Broadchurcha je leta 2013 pritegnila 6,8 milijona gledalcev, do konca prve sezone pa se je nabralo že skoraj devet milijonov tistih, ki so napeto čakali na razplet in razkrinkanje dečkovega morilca.

Pri ITV-ju so pred premiero druge sezone, da bi preprečili morebitne spoilerje, skoparili z namigi glede vsebine - znano je bilo le, da bo v središču "razbita in pretresena skupnost, ki se trudi spet postaviti na noge" -, celo novinarjem in drugim insajderjem iz zabavne industrije prve epizode niso dali v predogled, kar je mnoge gledalce kar malce razjezilo. Šele ob premieri je postalo jasno tudi, da sta se zasedbi pridružili slavni Charlotte Rampling in Marianne Jean-Baptiste.

"Bogata in kompleksna tapiserija"
Prva epizoda druge sezone, pod katero se je podpisal glavni ustvarjalec Chris Chibnall, je naletela na dobre kritike, pohvale so dobili tako celotna zasedba kot sama zasnova zgodbe ter fotografija. Ben Lawrence s Telegrapha je zapisal: "Broadchurch je še naprej bogata in kompleksna tapiserija, ki spoštuje inteligenco gledalca in vas spodbudi k temu, da postanete detektiv iz naslanjača. Upajmo, da jim bo to uspelo vzdrževati."

Za Američane pa britanski model ni bil ustrezen, zato so si zamislili svojo različico, iz Dorseta prestavljeno v Kalifornijo: Gracepoint, in to z istim scenaristom, istim režiserjem in istim glavnim igralcem, Škotom Davidom Tennantom, ki se je za gledalce onkraj luže potrudil z ameriškim naglasom, namesto Alec Hardy pa ta detektivski lik nosi ime Emmett Carver. Njegova bližnja sodelavka je namesto Colmanove Anna Gunn, tako kot v britanski različici po imenu Ellie Miller.

A na dan premiere, prvi letošnji ponedeljek, Broadchurch ni bila najbolj gledana programska vsebina v Veliki Britaniji. Laskavi naslov gre žajfnici Coronation Street (ljubkovalno "Corrie"), že več kot 50 let stalnici britanske televizije (ponaša se z naslovom najdlje živeče v svojem žanru), ki je pritegnila kar 8,3 milijona gledalcev.