Jimmy Kimmel je septembra drugič vodil Emmyje in kritiki so bili pretežno navdušeni. Foto: Reuters
Jimmy Kimmel je septembra drugič vodil Emmyje in kritiki so bili pretežno navdušeni. Foto: Reuters

Kimmel, ki si je tovrstne izkušnje nabiral na Ameriških glasbenih nagradah in na Emmyjih (podelitev kipcev za najboljše dosežke v TV-produkciji je vodil leta 2012 in letos), bo nasledil Chrisa Rocka - temnopolti komik se je lani na veliko norčeval iz zelo očitno belim filmarjem naklonjene Akademije, nekateri so njegov govor ob odprtju opisali kot "brutalen".

V vlogi voditeljev Oskarjev se je poleg komikov preizkusilo tudi veliko zvenečih igralskih imen - nekateri z večjim, drugi z manjšim uspehom. Medtem ko Billy Crystal velja za enega najduhovitejših gostiteljev večera - svojo preverjeno formulo je unovčil kar petkrat -, odlično se je na odru Kodakovega gledališča (štirikrat) znašla tudi Whoopi Goldberg, je bil dvojec James Franco-Anne Hathaway nekaj, kar so si gledalci želeli čim prej pozabiti. Najljubši oskarjevski voditelj mnogih pa je Hugh Jackman: postavni Avstralec je leta 2009 poleg izjemne karizme pokazal tudi svoje pevske in plesne talente.

89. podelitev oskarjev bo vrhunec hollywoodske sezone podeljevanja filmskih nagrad, ki je že v teku, počasi pa postaja jasno, kateri filmi so favoriti za najbolj zaželene zlate kipce. V boju za najboljši film skoraj zagotovo ne bo manjkala pretresljiva družinska drama Manchester by the Sea, že pregovorno muzikalom naklonjeni Akademiji je najbrž všeč Dežela La La, veliko se omenja gejevska drama Mesečina, neovestern Končni obračun, znanstvenofantastični Prihod ...