Eden izmed redkih filmov, ki se mu morda obeta nominacija, pa nima belske zasedbe, je zgodba kalifornijskega raperskega kolektiva NWA, Straight Outta Compton. Foto:
Eden izmed redkih filmov, ki se mu morda obeta nominacija, pa nima belske zasedbe, je zgodba kalifornijskega raperskega kolektiva NWA, Straight Outta Compton. Foto:
Concussion
Will Smith ima po mnenju nekaterih možnosti za nominacijo za svojo vlogo medicinskega patologa v filmu Concussion.
Idrisu Elbi se morda nasmiha nominacija za film Beasts of No Nation.

Leto dni je okrog in zdi se, da bomo 28. februarja spet spremljali ceremonijo, posvečeno "najboljšim in najbolj belim ... pardon, najbolj bleščečim zvezdam v Hollywoodu", kot se je lani v svojem uvodnem govoru pošalil Neil Patrick Harris.

Gold Derby, agregatna spletna stran, ki zbira oskarjevske napovedi iz medijev, od analitikov in novinarjev, večinoma operira z imeni belih igralcev. V kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi se zdi, da trenutno najbolje kaže Leonardu DiCapriu (Povratnik), Michaelu Fassbenderju (Steve Jobs), Eddieju Redmaynu (The Danish Girl), Brianu Cranstonu (Trumbo) in Mattu Damonu (Marsovec). Edini odklon od norme med potencialnimi nominiranci je Will Smith za svojo vlogo v filmu Concussion.

Kategorija najboljše igralke v glavni vlogi je trenutno videti še bolj monotono: stavnice kažejo na Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Room), Saoirse Ronan (Brooklyn), Charlotte Rampling (45 let) in Jennifer Lawrence (Joy). Je pa res, da je tukaj pohvalna vsaj raznolikost v letih: med najstarejšo in najmlajšo nominiranko je kar 46 let, povzema britanski The Telegraph.

Ista zgodba se ponovi pri predvidenih nominirancih za igralko in igralca v stranski vlogi. Edine potencialne izjeme so Idris Elba (Beasts of No Nation), Samuel L. Jackson (Osovraženih osem), Michael B. Jordan (Creed) in Alejandro González Iñárritu za režijo Povratnika. Obstaja tudi možnost, da bo Mya Taylor prva nominirana temnopolta transseksualka v zgodovini (v filmu Tangerine je igrala prostitutko).

Tudi v kategoriji najboljšega filma se zdi, da ne bomo priča taki raznolikosti kot v prejšnjih letih, ko sta bili v igri zgodovinski drami Selma in 12 let suženj (je pa res, da je šel lani velik del ogorčenja na račun tega, da Ava DuVernay ni bila nominirana za režijo Selme). Eden izmed redkih filmov, ki se mu morda obeta nominacija, pa nima belske zasedbe, je zgodba kalifornijskega raperskega kolektiva NWA, Straight Outta Compton.

Akademija je na kritike junija lani odgovorila s širjenjem svojih vrst: članstvo so ponudili 322 novim članom, več kot kadar koli prej. Demografsko zelo pisan nabor novih članov je bil odraz premika v smer "normalizacije našega članstva, ki mora predstavljati tako industrijo kot tudi narod na splošno", kot je takrat v intervjuju za The Times povedala predsednica Cheryl Boone Isaacs.

Glasovati s srcem ali po pameti?
Glasujoči člani Akademije so, po njihovih (anonimnih) komentarjih za Los Angeles Times sodeč, razklani med tem, ali bodo glasovali zgolj po občutku ali pa z enim očesom na tem, da je treba stremeti k relevantnosti in reprezentativnosti organizacije. "Ne vem, kako lahko spet nominiraš neko skupino, v kateri ni nobenega temnopoltega igralca, in še naprej misliš, da te bodo jemali resno," je komentiral nekdo iz igralske veje.

F. Gary Gray, režiser zgoraj omenjene drame Straight Outta Compton, ki je od letos član Akademije, je drugačnega mnenja: "Ne bom pustil, da bi politika vplivala na mojo presojo, ker bi bilo to kontraproduktivno. Na ta način ne delam filmov in na ta način ne bom volil. Če se me nekaj dotakne in me gane, bom šel najbrž v to smer."