Verjetno bi nekateri duhovniki pa tudi goreči verniki najraje sežgali vse predmete, ki so bili uporabljeni pri snemanju filma Da Vincijeva šifra. Foto: Reuters
Verjetno bi nekateri duhovniki pa tudi goreči verniki najraje sežgali vse predmete, ki so bili uporabljeni pri snemanju filma Da Vincijeva šifra. Foto: Reuters
Tom Hanks in Ron Howard

Po več kot letu dni po premieri filma je skupina duhovnikov iz obmorske vasice, ki leži okoli 60 kilometrov severno od Rima, zaradi domnevne obscenosti z vidika verskih dogem v filmu sprožila tožbo proti desetim ljudem. Med njimi sta tudi avtor romana, po katerem je bil film posnet, Dan Brown, in režiser Ron Howard. Tožba klerikov ne bi bila nič nenavadnega, če je ne bi vložili tri mesece po premieri filma. Razlaga državnega tožilca: "Morda so si ti duhovniki film ogledali šele pred kratkim."

Kaj sploh hočejo duhovniki?
Zanimiv pa ni le časovni zamik med premiero filma in vložitvijo tožbe, pač pa tudi to, da ogorčeni kleriki, ki med drugim želijo ostati anonimni, niso jasno povedali, kaj s tožbo sploh želijo doseči. Nikjer niso zapisali, ali morda zahtevajo umik DVD-jev s filmom Da Vincijeva šifra iz prodaje ali pa morda celo prepoved omenjanja filma in romana v javnosti ali pa kaj še bolj absurdnega. To je povedal državni tožilec, ki pa je obenem tudi pojasnil, katere so možne kazni za vse, ki se pregrešijo zoper 528. člen italijanskega kazenskega zakonika. Obtožencem grozi finančna kazen v višini vsaj 103 evrov, obenem pa se utegne tudi vsak od obtožencev znajti v ječi vsaj za tri mesece. Vendar pa domnevnim "zlikovcem" ni treba trepetati; tudi če bodo obsojeni, se lahko kazni zlahka izognejo. Kaznujejo jih lahko namreč le, če bodo stopili na italijansko ozemlje.

Bistroumna preventivna akcija?
Morda akcija duhovščine vendar ni tako zelo "zakasnela", kot se zdi. Utegne iti za preventivni ukrep. Ravno ta čas se namreč Ron Howard začenja ukvarjati s filmom po naslednjem megauspešnem romanu Dana Browna. Gre za roman Angeli in demoni, ki izpostavlja zgodovinsko rivalstvo in sovraštvo med rimskokatoliško cerkvijo in skrivno skupino razsvetljencev. Tudi tokrat bo vlogo Dana Browna prevzel Tom Hanks. Za študij vloge ima še kar nekaj časa, saj naj bi se snemanje začelo šele januarja prihodnje leto.