Pedro Almodóvar se je zaradi medijskega pritiska zaradi panamskih dokumentov sklenil umakniti pred javnostjo. Foto: EPA
Pedro Almodóvar se je zaradi medijskega pritiska zaradi panamskih dokumentov sklenil umakniti pred javnostjo. Foto: EPA
Španski mediji so potencialni škandal seveda pograbili z obema rokama. Agustín Almodóvar na Twitterju beleži obsedeno stanje: "Paparaci stražijo pred produkcijsko hišo. Pedru sta cel dan za petami dva avtomobila. Upam, da jim dobro plačajo." ‏ Foto: Twitter

Nova Almodóvarjeva drama Julieta v španske kinematografe prihaja v petek in režiser je bil včeraj v Madridu dogovorjen za srečanja s celo vrsto domačih in tujih novinarjev. Dan pred napovedano tiskovno konferenco, v torek, pa so iz Almodóvarjevega podjetja Deseo sporočili, da so tiskovna konferenca, fotografiranje in intervjuji zaradi "novičarske pomembnosti dogodkov, nepovezanih s Julieto", odpovedani.

Oba brata Almodóvar - Pedro in Agustín, filmski producent in Pedrov stalni sodelavec - sta navedena v dokumentih odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki razkrivajo podatke o vplivnih posameznikih, ki v davčnih oazah skrivajo svoje premoženje.

Čeprav je režiser izjavil, da zaradi "pritiska", pod katerim se je znašel, ne bo komuniciral z mediji, namesto njega pred kamere stopa igralska zasedba filma. Glavne vloge v Julieti imajo Emma Suarez, Ariadna Ugarte in Susi Sanchez. Gre za filmsko adaptacijo kratkih zgodb Alice Munro; protagonistka, Julieta (Emma Suárez), "ženska na robu živčnega zloma", na vse pretege išče svojo hčerko, za katero se je tik po njenem rojstnem dnevu izgubila vsaka sled.

Dokumente panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca je objavilo ameriško Mednarodno združenje raziskovalnih novinarjev (ICIJ) v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami, v Sloveniji je bil to časopis Delo. Med več kot 11,5 milijona dokumentov naj bi bila omenjena imena več kot sto svetovnih politikov, športnikov in zvezdnikov.

Augustín se posipa s pepelom
Španski spletni časopis El Confidential piše, da sta brata Almodóvar podjetje na Britanskih Deviških otokih ustanovila leta 1991. Augustín je v izjavi za javnost potrdil, da sta podjetje ustanovila "pred morebitno mednarodno širitvijo najinega posla", a obenem poudaril, da "sta ga pustila zamreti , saj se model ni skladal z najinim načinom dela".

Ker je bil v produkcijskem podjetju naveden kot partner, zdaj prevzema levji delež odgovornosti. "Od tistega trenutka dalje, ko sva ustanovila El Deseo, sva si s Pedrom zelo jasno razdelila dolžnosti," povzema Augustín. "Jaz sem bil zadolžen za vse, kar ima opravka s poslovnimi platmi podjetja, on pa za ustvarjalni vidik. Globoko obžalujem škodo, ki jo je utrpela javna podoba mojega brata; vsa krivda leži na meni in na moji neizkušenosti v prvih letih najinega sodelovanja."

Za orientacijo: leta 1990 je v kinematografe prišel Almodóvarjev film ¡Átame! (Zveži me!), ki je zaslužil dobre tri milijone evrov, že naslednje leto pa Tacones lejanos (Visoke pete), ki je v blagajne prinesel 5,2 milijona evrov.