Film
(6)
Pokliči me po svojem imenu
Pokliči me po svojem imenu je na oskarjih prejel prestižni kipec v kategoriji najboljši prirejeni scenarij. Režiser Luca Guadagnino je že napovedal nadaljevanje filma. Foto: IMDb

Dodaj v

Peking: S filmskega festivala umaknili film Pokliči me po svojem imenu

Kitajska nima jasne politike do gejevskih tematik v filmih
28. marec 2018 ob 09:15
Peking - MMC RTV SLO, Reuters

Pekinški mednarodni filmski festival, ki se bo v kitajski prestolnici odvijal aprila, je s svojega programa umaknil predvajanje z oskarjem nagrajenega filma Pokliči me po svojem imenu italijanskega režiserja Luce Guadagnina. Organizatorji vzroka za umik niso navedli.

Film, ki prikazuje zgodbo odraščanja 17-letnega fanta, ki se zaplete v romantično razmerje s starejšim študentom, so po navedbah Reutersovega vira umaknili s programa, potem ko kitajski regulatorji niso prižgali zelene luči za njegovo predvajanje. Na prvotnem seznamu filmov, objavljenem 16. marca, je bil film predviden za predvajanje z drugimi filmi, kot sta Lean on Pete in Kvadrat. Novico o umiku je sporočil studio Sony Pictures.

"Film predstavlja odklon od kitajske politike," je dejal filmski analitik Vu Džian, ki je odločitev o umiku filma s festivala, ki bo potekal med 15. in 22. aprilom, označil za "precej sramotno za Kitajsko."

Homoseksualnost na Kitajskem ni nezakonita, filmi z gejevsko tematiko pa so sprejeti mešano: nekatere so prepovedali, za druge dovolili predvajanje. Leta 2016 so zelo hitro prepovedali priljubljeno spletno serijo Addicted o gejevskem paru v srednji šoli, so pa isto leto dovolili predvajanje filma Seek McCartney režiserja Vanga Čaa, prvega kitajskega filma z geji v glavnih vlogah.

"Ni jasne politike na tem področju, zato smo vedno zmedeni," je dejal izvršni direktor pekinškega LGBT-centra Šin Jing, ki pri tem dodaja, da je po nedavnih spremembah na področju medijske regulacije še težje dobiti jasnejše smernice. Nasilje in spolne vsebine so na Kitajskem sicer že dolgo predmet cenzure.

Na lanskem seznamu vsebin, katerih predvajanje so prepovedali, so bila tudi dela s homoseksualno vsebino, kar je odraz dolgoročnega konservativnega odnosa kitajskih oblasti do istospolnih odnosov. Umik italijanskega filma s festivala prihaja v času, ko Kitajska zaostruje pravila glede objave vsebin. Kitajski parlament je na začetku meseca izglasoval, da bo nadzor nad filmi, medijskimi hišami in založniki prevzel oddelek kitajske komunistične stranke za publiciteto.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
sagoza
# 28.03.2018 ob 14:50
" Nasilje in spolne vsebine so na Kitajskem sicer že dolgo predmet cenzure."

tako je tudi prav, nasilje ni nič drugega kot izkrivljena seksualnost, in zahod se počasi že utaplja v tej izkrivljenosti. kitajska percepcija seksualnosti in nasilja je diametralna zahodni, zato se zahodnjaki zgražajao nad kitajsko cenzuro, ki je sicer povsem na mestu.
DrMrrr
# 28.03.2018 ob 10:58
Ker?
ishgilliath
# 28.03.2018 ob 16:32
Zato, ker prikazuje ljubezen med starim decem in fantkom kot nekaj normalnega.
Verjamem, da se tako šokiranega, užaljenega in prizadetega nisi počutil že vse od kakega Gladiatorja in njegove incestoidne ljubezenske zgodbe... Res nimajo nobenih meja, ti dekadentni filmarji, a ne da?
iluvatar
# 28.03.2018 ob 15:37
@dharma,
oba skup jih nimata 50.
V redu film je.
dharma
# 28.03.2018 ob 13:25
Zato, ker prikazuje ljubezen med starim decem in fantkom kot nekaj normalnega.
fati
# 28.03.2018 ob 09:32
Edino pravilno...
Kazalo