V spomin se bo vtisnil z neponovljivo interpretacijo Jokerja. Foto: EPA
V spomin se bo vtisnil z neponovljivo interpretacijo Jokerja. Foto: EPA
Šopki pred Ledgerjevim stanovanjem na Manhattnu. Foto: EPA
Z Michelle Williams sta se spoznala na snemanju Gore Brokeback. Foto: EPA
Starša in sestra s posthumnim oskarjem. Foto: EPA

Ledgerjeva starša Sally in Kim sta za avstralsko revijo New Idea dala prvi intervju po sinovi smrti. V njem sta razkrila, da sta ohranila tesne stike z Michelle Williams, Heathovo partnerico in mamo danes sedemletne njegove hčerke Matilde. "Matilda je izjemno podobna svojemu očetu - ima dolge ude in podobne poteze," pravi Sally. "Hkrati pa je tudi lepa kot njena mama - srečnica."

Ledgerjev oče Kim je ob tem dodal, da ima "Matilda enako hojo kot Heath" in da je zelo spoštljiv otrok. "Naša družina ima krasen odnos tako z Matildo kot z Michelle; pogosto govorimo in se obiskujemo kar se da pogosto."

Matilda je bila stara dve leti, ko so njenega slavnega očeta našli mrtvega v njegovem newyorškem stanovanju. Preiskava je pokazala, da je nadarjeni igralec umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil na recept. Ledger je slovel po svojih intenzivnih pripravah na vlogo, ki so ga pogosto povsem potegnile vase.

Pred smrtjo ga je že vse od snemanja Viteza teme mučila huda nespečnost, poleg tega pa je v zadnjih dneh bolehal še za pljučnico. Odkar se je nekaj mesecev pred smrtjo razšel z Williamsovo, naj bi bil tudi precej depresiven. Ob njem so našli številna zdravila (antidepresive, uspavala, tablete proti tesnobi ...), ki so ob nespametnem mešanju in prevelikih odmerkih pogosto usodna.

Raznolike vloge
Heath Ledger se je rodil 4. aprila 1979 v avstralskem Perthu. Srednjo šolo je predčasno zapustil in se posvetil igralski karieri. Opazili so ga tudi v Hollywoodu, kjer je "novodobni Marlon Brando" nadaljeval kariero, a zvezdniške norije nikdar ni zares vzljubil. Nihal je med komercialnimi vlogami, ki so mu jih ponujali zaradi videza lepega fanta (Vitezeva usoda, Casanova) in njihovim popolnim zavračanjem.

V zadnjih letih se je posvetil bolj neodvisnim filmom z večjo umetniško vrednostjo in zahtevnejšimi vlogami. V Balu smrti (2001) je zaigral sina Billyja Boba Thorntona, ki stori samomor, v Candy (2006) je igral zasvojenca z mamili, v I'm Not There (2007) je bil eden izmed šestih igralcev, ki so upodobili Boba Dylana. A nedvomno največji vtis je naredil z vlogo introvertiranega, istospolno usmerjenega kavboja Ennisa Del Mara v mojstrovini Anga Leeja, Gora Brokeback (2005). Za vlogo je bil nominiran za oskarja, na snemanju pa se je zaljubil v Williamsovo.

Poslednja vloga
Nekateri menijo, da ga je pokončala vloga psihotičnega Jokerja v Vitezu teme (2008), na katero se je igralec pripravljal tako, da se je za dva meseca zaklenil v sobo. Za to predstavo si je Ledger posthumno prislužil oskarja za stranskega igralca. S tem je postal šele drugi s posmrtnim zlatim kipcem za igro - prvi je bil njegov rojak, avstralski igralec Peter Finch, ki je oskarja dobil za TV-mrežo (1976).

Zadnji Ledgerjev film je bil sicer The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009), film Terryja Gilliama, ki ga Avstralec ni nikdar dokončal. Med snemanjem v deževnem Londonu je zbolel za pljučnico.

Film, do katerega so skušali biti kritiki kar se da prizanesljivi, so po Heathovi smrti dokončali s pomočjo igralskih kolegov Colina Farella, Johnnyja Deppa in Juda Lawa, ki so vskočili namesto pokojnega igralca, svoje honorarje pa namenili Matildi.

Ledger je za seboj pustil dediščino okoli 20 filmskih vlog in vpis na številne filmske sezname najbolj nadarjenih igralcev svoje generacije.