Film  Mama je svetovno premiero doživel na slovitem filmskem festivalu v Rotterdamu, v Sarajevu pa bo na sporedu 13. avgusta. Foto: Kinodvor
Film Mama je svetovno premiero doživel na slovitem filmskem festivalu v Rotterdamu, v Sarajevu pa bo na sporedu 13. avgusta. Foto: Kinodvor
Film Nika
Naslovna vloga v filmu Nika je za Ylenio Mahnič prva filmska vloga - Benjamina Krnetiča, ki upodablja njeno filmsko simpatijo, pa je bilo mogoče videti že v filmu Čefurji raus. Foto: Filip Đurić
Dobro unovčeno popoldne
V filmu Dobro unovčeno popoldne scenarista in režiserja Martina Turka v glavni vlogi nastopa Primož Pirnat. Foto: Dobro unovčeno popoldne
Nočno življenje
V filmu Nočno življenje Damjana Kozoleta igrajo Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić, Peter Musevski, Jana Zupančič, Petre Arsovski, Mojca Partljič in drugi. Foto: Vertigo
Angelina Jolie
Tekmovalni program celovečernih filmov bo letos predstavil 11 filmskih stvaritev, med njimi jih bo osem v igri za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva. Leta 2011 je častno srce Sarajeva prejela Angelina Jolie. Foto: EPA

Tekmovalni program celovečernih filmov bo predstavil 11 filmskih stvaritev, med njimi jih bo osem v igri za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva. V sekciji dokumentarcev jih bo tekmovalo 21, ukvarjajo pa se z različnimi tematikami, tako z vprašanji osebne in nacionalne identitete, migracij, socialnih pravic, družinskih skrivnosti, političnih misterijev in gospodarskih kriz.

Mama z odtujeno, samouničevalno hčerjo
V programu Bosansko-hercegovskega filma bodo prikazali film Mama režiserja Vlada Škafarja, ki je nastal v koprodukciji Gustav filma in bosansko-hercegovske produkcijske hiše SCCA/pro.ba. V ospredju filma je mama (Nataša Tič Ralijan), ki odpelje odtujeno, samouničevalno hčer (Vida Rucli) v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. Film Mama je svetovno premiero doživel na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu. Na festivalu v Sarajevu bo na ogled 13. avgusta.

Neustavljiva najstnica v gokartu
V Motovunu pred kratkim nagrajeni film režiserja Slobodana Maksimovića Nika prikazuje zgodbo šestnajstletnice, ki je zaljubljena v dirke z gokarti. Nika (Ylenia Mahnič) je neustavljiva najstnica, ki je po umrlem očetu podedovala strast po hitrosti in kartingu, enem redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Njena mati seveda ni navdušena nad strastjo, ki jo hči goji do tega športa. Film je premiero doživel na nedavnem 56. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v Zlinu na Češkem. V Sarajevu bo na ogled 18. avgusta.

Celotni seznam filmov 22. sarajevskega filmskega festivala najdete tukaj.

V programu Otroški, kratki bodo predvajali Dobro unovčeno popoldne scenarista in režiserja Martina Turka s Primožem Pirnatom v glavni vlogi. Projekcija bo na sporedu prav tako 18. avgusta.

Celovečerec, posnet predvsem ponoči, in dokumentarec, ustvarjen v enem dnevu
Ob navedenih filmih bosta na ogled še dva filma Damjana Kozoleta, in sicer kratki dokumentarec Meje in celovečerec Nočno življenje.

Film Nočno življenje, navdihnjen z afero Baričević, je bil nedavno nagrajen v Karlovih Varih. Dotika se osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hinavščina, korupcija in strah pred mediji. Kozole je povedal še, da film ne ponuja preprostih rešitev - govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. V filmu igrajo Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić, Peter Musevski, Jana Zupančič, Petre Arsovski, Mojca Partljič in drugi.

Dokumentarec Meje je Kozole po lastnih besedah ustvaril "dobesedno v enem dnevu", gre za film brez režije in montaže, ki v desetih minutah prikaže trpljenje in potrpljenje. "Kaj lahko še poveš o tako pretresljivih prizorih, kot so bili oktobra, ko so se prve kolone začele valiti skozi Slovenijo? Vsaka režijska manipulacija se mi je zdela banalna, celo manipulativna," je nedavno za Delovo prilogo pojasnil avtor.

Meje bodo predstavljene v sklopu tekmovalnega programa za dokumentarni film 13. avgusta, Nočno življenje pa v sklopu programa V fokusu, in sicer prav tako 13. avgusta in še enkrat 19. avgusta.

200 filmov, od tega 53 premier
Letošnjo žirijo tekmovalnega programa celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov bodo sestavljali palestinski režiser Elia Suleiman, turška producentka Zeynep Atakan, srbski igralec Nikola Đuričko, kurator berlinskega festivala Thomas Hailer in grška igralka Angeliki Papoulia.

Sarajevski filmski festival, ki velja za enega najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope, bo letos ponudil več kot 200 filmskih naslovov v različnih programih, od tega bo, kot so zapisali pri Slovenskem filmskem centru, 53 svetovnih premier in 120 filmov iz regije. Kot je pojasnil direktor festivala Mirsad Purivatra, se pojem regije v primeru sarajevskega festivala nanaša na 20 držav z različnimi filmskimi industrijami in številnimi zanimivimi in nadarjenimi avtorji, od Avstrije pa vse do Azerbajdžana in Turčije.

Še ena pošiljka iz Slovenije ...
Na letošnjem natečaju Talents Sarajevo so med izbranimi 71 mladimi perspektivnimi filmskimi ustvarjalci tudi trije iz Slovenije, in sicer režiser Mitja Mlakar, producentka Mojca Pernat ter filmska kritičarka Petra Meterc. V selekciji koprodukcijske borze Cinelink pa je izbran tudi filmski projekt režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja ter produkcijske hiše Vertigo My name is Damian.