Na odprtju digitalnega kina s projekcijo Panike je vstop prost. Foto: MMC RTV SLO
Na odprtju digitalnega kina s projekcijo Panike je vstop prost. Foto: MMC RTV SLO

Prenovljeni kino bodo odprli drevi ob 20.00 s projekcijo slovenskega filma Panika. Kot obljubljajo, bodo z novo digitalno tehniko lahko pripravljali aktualen in pester filmski program.

Prehod na digitalno projekcijo je za škofjeloški kino prelomen. "Digitalna tehnika nam omogoča bistveno boljšo sliko in zvok ter predvajanje filmov v 3D-tehnologiji. Poleg tega filmi k nam ne bodo več prihajali s trimesečno zamudo, ampak jih bomo lahko predvajali sočasno s premiero," je zadovoljna direktorica Kina Sora Tea Oblak.

Kot je pojasnila, analogne 35-milimetrske kopije za marsikateri film od distributerjev sploh ni bilo več mogoče dobiti. "Če se letos ne bi digitalizirali, bi kino morali zapreti," je izpostavila Oblakova in pojasnila, da se je številnim malim kinematografom v zadnjem letu uspelo digitalizirati. To je po njenih podatkih uspelo vsaj polovici izmed več kot 50 malih kinodvoran po državi.

Zasluga za to gre tudi Slovenskemu filmskemu centru, ki prek razpisa sofinancira naložbe v nov projektor. Na razpisu je bil uspešen tudi Kino Sora, za katerega je bil strošek prehoda na digitalno projekcijo ob sočasni prenovi dvorane okrog 80.000 evrov. Glavnino sredstev je prispevala Občina Škofja Loka, prenovo dvorane pa je kino pokril iz lastnih virov.

Lani, ko so med drugim pripravili projekcijo cikla filmov Vinetou se vrača, so v škofjeloškem kinu našteli 7.500 gledalcev. Po digitalizaciji Oblakova računa na bistveno večji obisk.