Zlati kipci bodo že 84. po vrsti romali v roke najzaslužnejšim filmarjem in igralcem v letošnjem letu. Foto: EPA
Zlati kipci bodo že 84. po vrsti romali v roke najzaslužnejšim filmarjem in igralcem v letošnjem letu. Foto: EPA
Hugo
Filmu Hugo z enajstimi nominacijami napovedujejo marsikaterega oskarja v tehničnih kategorijah ... Foto: www.hugomovie.com
Umetnik
... črno-beli film Umetnik pa naj bi imel največ možnosti za osvojitev naziva najboljšega filma leta po mnenju Akademije. Foto: Kolosej
Christopher Plummer
Christopher Plummer pred dvema letoma ni dobil oskarja za vlogo v filmu Zadnja postaja, letos mu stavnice napovedujejo več sreče. Foto: Reuters
Kosilo nominirancev za oskarje, Viola Davis (Služkinje)
Letos statistiko nominiranih manjšin rešujeta predvsem Viola Davis (na sliki) in Octavia Spencer, ki sta nominirani za svoji vlogi v Služkinjah. Foto: EPA

Podelitev zlatih kipcev bo že devetič vodil komik in igralec Billy Crystal v dvorani, ki se po novem imenuje Hollywood & Highland center. Črno-beli film Umetnik je včeraj na podelitvi nagrad za neodvisne filme Spirit Awards dobil štiri nagrade, tudi za najboljši film, kar je dober obet tudi za najprestižnejše oskarje, medtem ko bo po napovedih Hugo režiserja Martina Scorseseja najverjetneje večkrat slavil v tehničnih kategorijah. Če bo v kategoriji najboljšega filma zmagal Umetnik, bo postal prvi nemi film po 83 letih in prvi črno-beli film po 18 letih, ki je prejel tega najbolj zaželenega in najuglednejšega oskarja.

Optimistični naboj filmskega izbora
Akademija je za letošnjo podelitev oskarjev upoštevala mnenja gledalcev in v tekmo za glavne nagrade uvrstila filme z bolj optimistično vsebino in sproščenim tonom, kot so Umetnik (The Artist), Hugo in Potomci. Poleg omenjenih treh so v kategoriji oskarjev za najboljši film leta še Polnoč v Parizu, Zmagovalec, Drevo življenja, Grivasti vojak, Služkinje ter Izredno glasno in neverjetno blizu.

Glasovnice so že oddane in skrbno varovane, čeprav nekaj razburjenja povzroča raziskava časnika Los Angeles Times o spolni, rasni in starostni sestavi 5.765 članov Akademije z volilno pravico. Člani Akademije so večinoma igralci, med njimi je 94 odstotkov belcev in 77 odstotkov moških. Center ameriškega liberalizma, kjer demokratski kandidati črpajo svoj denar za politične kampanje, je tako bolj podoben poslanski skupini kongresnih republikancev. Predsednik akademije Tom Sherak je po objavi raziskave zagotovil, da se zelo trudijo za večjo raznolikost svojih vrst.

Ženski oskarjevski dvojček za temnopolti igralki?
Kljub belski sestavi Akademije pa bi se lahko letos prvič v zgodovini podelitve zgodilo, da bi oskarja za glavno in stransko žensko vlogo pobrali temnopolti igralki v filmu Služkinje. Viola Davis bi morala za oskarja za glavno vlogo seveda najprej ugnati Meryl Streep (Železna Lady), ki se lahko pohvali že z dvema oskarjema in 17 nominacijami, Michelle Williams za vlogo v filmu Moj teden z Marilyn, Glenn Close za vlogo v filmu Albert Nobbs ter Rooney Maro za vlogo v filmu Dekle z zmajskim tatujem. Oskar za stransko žensko vlogo pa se obeta Octavii Spencer (Služkinje), ki ji je morda najhujša konkurenca Berenice Bejo (Umetnik).

V kategoriji glavnih moških vlog tekmujejo Jean Dujardin za vlogo v filmu Umetnik, George Clooney za vlogo v Potomcih, Gary Oldman za vlogo v filmu Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun, Brad Pitt za vlogo v Zmagovalcu in Demian Bichir za vlogo v filmu A Better Life (Boljše življenje). Po napovedih pa naj bi oskar za stransko moško vlogo pripadel 82-letnemu Christopherju Plummerju (Začetniki), čeprav naj bi mu dihal za vrat Max Von Sydow (Izredno glasno in neverjetno blizu), dobre ocene dobiva Nick Nolte (Bojevnik), v konkurenci pa sta še Jonah Hill (Zmagovalec) in Kenneth Branagh (Moj teden z Marilyn). Christopher Plummer bi z osvojitvijo nagrade pri 82 letih postal najstarejši živeči oskarjevec.

Dvorana ne nosi več imena propadlega Kodaka
Glavni boj med režiserji naj bi potekal med Michelom Hazanaviciusom (Umetnik), ki je nominiran tudi za scenarij, Martinom Scorsesejem (Hugo) in Alexandrom Paynom (Potomci). Oskar za tujejezični film naj bi v skladu z napovedmi in pričakovanji pripadel dobitniku zlatega globusa, iranskemu filmu Nader in Simin se ločujeta, na nagrado upajo še belgijski Bullhead (Butec), kanadski Monsieur Lazar (Gospod Lazar), izraelski Footnote (Opomba) in poljski In Darkness (V temo). Med 24 kategorijami za nagrado oskar je med drugim tudi tista za animirani film, kjer naj bi imel največ možnosti absurdni vestern Rango, zgodbi o ameriškem srednješolskem nogometnem moštvu (Neporaženi) pa napovedujejo nekaj prednosti v kategoriji dokumentarnih filmov.

Nagrade bodo letos podeljevali nekdanji in zdajšnji oskarjevci ter druge znane osebnosti. Med njimi so Michael Douglas, Halle Berry, Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Tina Fey, Tom Hanks, Angelina Jolie, Milla Jovovich, Jennifer Lopez, Melissa McCarthy, Chris Rock, Maya Rudolph, Ben Stiller in Emma Stone. Podelitev bo potekala v Hollywood & Highland centru, isti dvorani kot v preteklih letih, ki pa ne nosi več imena legendarnega fotografskega podjetja Kodak, ki je v stečaju.