Film
Prva sezona serije Cezarji bo prikazala mladega Julija Cezarja in njegov vzpon na oblast. Foto: Wikipedia
Ameriški režiser Martin Scorsese si je že dolgo želel posneti film ali serijo o antičnem Rimu. Foto: AP
       Količina dostopnih informacij je velika, od antičnih piscev do pesnikov, a tudi poročila sodobnikov v tistem času niso popolnoma točna. Nikoli dva človeka o istem dogodku ne poročata identično, vsi smo pristranski. Čista zgodovina ne obstaja.       
 Michael Hirst o zgodovini
Britanski pisatelj in filmski ustvarjalec Michael Hirst bo po Tudorjih in Vikingih ustvaril še serijo Cezarji. Foto: Reuters
       V filmih ga po navadi vidimo kot možakarja srednjih let, ki se muči z različnimi političnimi težavami, a ko je bil mlajši, je bil fantastičen, zanimiv in ambiciozen. Veliko Cezarjev je prišlo na oblast, ko so bili še zelo mladi, a to zelo redko vidimo na zaslonu.       
 Hirst o mladem Cezarju

Dodaj v

Po Vikingih in Tudorjih prihajajo Cezarji, serija o vladarjih antičnega Rima

Martin Scorsese in Michael Hirst bosta združila moči
12. februar 2018 ob 21:28
Los Angeles - MMC RTV SLO

Ameriški režiser Martin Scorsese je v želji, da bi ustvaril epsko sago o vladarjih antičnega Rima, združil moči z britanskim pisateljem Michaelom Hirstom, ki se podpisuje pod izjemno uspešni seriji Vikingi (Vikings) in Tudorji (The Tudors).

Cezarji (The Ceasars) bodo pripovedovali zgodbo o zgodnjih vladarjih antičnega Rima, začenši z Julijem Cezarjem in njegovim vzponom na oblast. Pilotna prva epizoda je že napisana, osnutek preostanka prve sezone pa tudi. Načrtovano je, da bo nova televizijska serija dolga več sezon, snemanje pa bodo začeli naslednje leto v Italiji, je poročal The Guardian.

Michael Hirst, čigar epska dogodivščina Vikingi je postala ena najpopularnejših televizijskih serij, pa tudi serija Tudorji ni zaostajala z uspehom, je prav tako kot Martin Scorsese velik navdušenec nad antičnim Rimom, svetom legionarjev, barbarov in gladiatorjev. Ameriški režiser in britanski pisatelj sta se tako odločila, da je čas, da se posvetita Rimljanom in rodila se je ideja o Cezarjih.

Delo z enim najpomembnejših ameriških režiserjev zadnjega obdobja bo po Hirstovih besedah navdušujoče. Scorsesejevi filmi so cenjeni zaradi njihovega realizma in naturalističnih vložkov, še posebej v psiholoških trilerjih in kriminalkah, kot sta Taksist (Taxi driver, 1976) in Dobri fantje (Goodfellas, 1990), v katerih igra Robert De Niro.

"Scorsese je čisto navdušen nad Rimljani in si je že več let želel posneti film ali televizijsko serijo o njih, resnično ima rad to zgodovinsko obdobje," je dejal Hirst in dodal, da je na telefonu z njegovim zgodovinskim svetovalcem Justinom Pollardom, "Scorsese klepetal delno v latinščini".

V Hirstu je Scorsese našel ustvarjalca filmov, ki zgodovino spreminja v popularno dramo. Tako je prav Hirst napisal scenarij za film Elizabeta iz leta 1998, v katerem Cate Blanchett nastopa kot mlada tudorska kraljica, in ki je osvojil oskarja ter bil nominiran še za šest drugih, vključno s tistim za najboljši film.

Svež pogled na mladega Julija Cezarja
Serija Cezarji si je za enega izmed ciljev postavila prikazati svež in nov pogled na mladega Julija Cezarja. "V filmih ga po navadi vidimo kot možakarja srednjih let, ki se muči z različnimi političnimi težavami, a ko je bil mlajši, je bil fantastičen, zanimiv in ambiciozen. Veliko Cezarjev je prišlo na oblast, ko so bili še zelo mladi, a to zelo redko vidimo na zaslonu," so pojasnili avtorji projekta in dodali, da je nekaj neverjetnega, kako je lahko relativno majhno rimsko kraljestvo zraslo v imperij in svetovno velesilo antike.

Scorsesejevi projekti vedno vključujejo največje hollywoodske zvezde. "Ena izmed prednosti dela z njim (Scorsesejem) je, da vsi igralci želijo snemati z njim," je poudaril Hirst. Drama bo po napovedih vlekla številne paralele s sedanjostjo. "Preteklost in sedanjost sta zame praktično enaki, saj je vse skupaj zgolj kontinuiteta. Tudi s Tudorji in Vikingi smo naredili tako, da je zgodba odmevala, in so relevantni za današnje ljudi," je še dodal.

Drame niso dokumentarci
Hirst je še pojasnil, da njegove drame niso dokumentarci, a vsi detajli, ki jih vključuje, so seveda zgodovinsko avtentični, kolikor so lahko. "To je kot pri Shakespearovih zgodovinskih dramah, ki se začnejo z nekaj zgodovinskimi dejstvi, potem pa drama prevzame pobudo. Ne moremo imeti obojega hkrati," je poudaril.

Glede serije o Rimljanih pa je dejal: "Količina dostopnih informacij je velika, od antičnih piscev do pesnikov, a tudi poročila sodobnikov v tistem času niso popolnoma točna. Nikoli dva človeka o istem dogodku ne poročata identično, vsi smo pristranski. Čista zgodovina ne obstaja."

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Hladilnik
# 12.02.2018 ob 22:05
HBO je s serijo Rome postavil kr visoke standarde. Da vidimo, kaj bo ratalo Martinu.
Heldarion
# 12.02.2018 ob 21:42
Komaj čakam :)
Disfenocingul
# 13.02.2018 ob 08:00
To bi še slovenski filmarji lahko kaj posneli na to temo, npr. ''Žovneški'' o celjskih grofih, npr.
Kobalt
# 12.02.2018 ob 22:57
Uf, komaj čakam.

Če bodo na vrsto prišli Avgust - obvezno, ni vprašanje, potem Kaligulo bi bilo vredno prikazati, takisto Nerona. Vespazijan, Trajan in Hadrijan, so a must, Mark Avrelij tudi, "prostaka" Komoda, ki se eje preizkusil kot gladiator bi rad spoznal... vojaški cesarji so itak "bedni" (nepomembni, cepali kot muhe, en za drugim). Spremljal bi tudi Dioklecijana pa Konstanitna. Pravi pornič bi bili pa bizantinski cesarji začenši z Justin i(n) janom :)
Hanu
# 13.02.2018 ob 09:17
Julij Cezar pravzaprav sploh ni bil cesar. Za prvega rimskega cesarja se šteje Gaj Oktavijan (Avgust),
Bo pa serija nedvomno zanimiva, začenši s prikazom mladega Gaja Julija Cezarja.
-v prispevku gre verjetno za napako ali pa so samo od nekod slabo prepisali - in še: angleški prevod bi bil ...Caesars in ne Ceasars ( po Julius Caesar)
artoum
# 13.02.2018 ob 08:36
če mene vprašate , tele visoko proračunske serije televizijskih hiš trenutni Hollywood prehitevajo po desni.
nebi si mislil deset let nazaj.
kino je mrtev , televizija vedno močneje cveti.

ob vsem skupaj pomislite še na internet in 10 evrov drage vstopnice za mačke v žaklju.
politik kritik
# 12.02.2018 ob 23:39
Rome je bil res vrhunska serije. Škida ker so nehal po samo dveh sezonah.
el CARTEL
# 12.02.2018 ob 23:14
Tudorjev nisem gledal, so mi pa bili všeč Borgijci. In vedno fenomenalni Jeremy Irons v vlogi promiskuitetnega papeža Rodriga

Borgijce sem začel gledati, pa mi je ravno Irons bil res top, žal pa seriji nisem dal priložnosti več kot par delov (zdelo se mi je, da vse ostalo ni na nivoju Ironsa)

Mogoče pa le nisem bil razpoložen. Se to splača pogledat...?
davide
# 13.02.2018 ob 08:52
kaj če bi najprej posneli en konec za Borgijce?
nuLanuLa
# 13.02.2018 ob 10:40
Hmmm. Na eno ladjo vikingov je šlo cca. 30 ljudi. Rimske legije so jih imele po 4500. Kar produkcijski zalogaj bo tole. Na YT na oglee uredu dokumentarec, ki zgodbo pripoveduje skozi cesarje: Rise and fall of roman empire. In če vas zanima, kako je šlo vse v moro, še: The barbarians (vsi povrsti): Goti, Vandali, Huni, Vikingi, Saxoni, Franki ..
pika_č
# 13.02.2018 ob 09:15
Meni so bili pa Tudorji zelo všeč. Lahko bi se še nadaljevali v naslednjo generacijo vladarjev. Zgodovinskega materiala gotovo ne manjka. Kljub temu, da je o Elizabeti I Hirst že pisal scenarij, bo lahko nadaljeval. Sploh si ni potrebno zmišljevati novih žajfnic, ker je zgodovina polna njih.

Borgijci so mi bili tudi všeč, samo, da so tam kar precej priredili zgodovinska dejstva. Irons je bil odličen v svoji vlogi.

Medičejci tudi niso bili slabi. Bojda letos pride druga sezona na tv.
artoum
# 13.02.2018 ob 08:37
*10 evrov za kino
povzetek
# 13.02.2018 ob 11:35

artoum
# 13.02.2018 ob 08:36
Prijavi neprimerno vsebino
če mene vprašate , tele visoko proračunske serije televizijskih hiš trenutni Hollywood prehitevajo po desni.
nebi si mislil deset let nazaj.
kino je mrtev , televizija vedno močneje cveti.

ob vsem skupaj pomislite še na internet in 10 evrov drage vstopnice za mačke v žaklju.


Pa zakaj bi šel na koncert, ko je vse na Youtube, pa zakaj bi šel na razstavo, ko pa lahko slikce na Internetu pogledaš, pa še komentiraš lahko tu in tam.
Večina serij je eno propagandistično sranje z mojstrsko izklesanimi dialogi in zateženim vzdušjem, ki se vleče iz epizode v epizodo. Le redke izjeme zmorejo zdržati kompleksnost dobrega filma, ki zgodbo pelje v 10, 20, 30 ur. Redke izjeme.
el CARTEL
# 12.02.2018 ob 23:11
a Rome je dober? (aha, šele sedaj vidim Kobalt pravi da ni)

za recimo nekoga, ki mu jebila britanska serija "I Claudius" top (torej politična drama, ne akcija)?
je kdo tu gledal I Claudius?
priporočam, je stara, in počana, a dialog je perfektno napisan.

če se bodo držali zgodovine, bo tudi ta serija top...
Kobalt
# 13.02.2018 ob 10:15
Borgijce sem začel gledati, pa mi je ravno Irons bil res top, žal pa seriji nisem dal priložnosti več kot par delov (zdelo se mi je, da vse ostalo ni na nivoju Ironsa)

Mogoče pa le nisem bil razpoložen. Se to splača pogledat...?


My thoughts exactly .. tudi sam sem se na začetku le stežka prebijal skozi serijo, potem me je pa potegnilo. Sicer je res, da se "palim" na take zadeve, pa sem bil morda zato malo bolj vztrajen. Serija prikazuje tudi sodobnike, ala medičejci, milanske vojvode, francoske kralje, pa nikolo makijavelija (čeprav mi je bil upodobljen nekako preveč negativno, še deloval mi je kot podgana), plus un lik, ki je spremljal Cesareja borgio (bil homo in še morilec, in na koncu vsakega stavka je dodal yes?), pokažejo še enga izmed osmanskih sultanov.

Uglavnem, kar pestro, čeprav kot sta ugotovila pika_č "dost prirejeno", in davide "manjka konec".

@11 minusarjev
Se opravičujem, za kur*anje Rome-a, men res ni potegnila, sem jo začel gledat, pa drugega kot kur*arije in pijančevanja nisem zasledil.

Sem pričakoval starring Julius Caesar, pa ga v prvih delih sploh nisem zasledil, čeprav po IMDb je lik v seriji, tudi Gaj Oktavijan, a sta navedena čisto na repu charakterjev. Je pa serija dobro ocenjena (8+).

To bi še slovenski filmarji lahko kaj posneli na to temo, npr. ''Žovneški'' o celjskih grofih, npr.


Karantanske kneze bi bilo potrebno tudi ovekovečiti, s poudarkom, da ne gre za sodobne Slovence. Materiala iz slovenske srednjeveške zgodovine je kar nekaj!

Julij Cezar pravzaprav sploh ni bil cesar. Za prvega rimskega cesarja se šteje Gaj Oktavijan (Avgust)

Tako je. Bil je eden od trojice iz 1. triumvirata, recimo triumvir, kasneje diktator. Gaj Oktavijan si je v njegovo čast pridel naziv Cezar, enega izmed mnogih (Avgust, Božji sin,..)
Peter F.
# 13.02.2018 ob 07:29
A ni Julij Cezar že zlajnan do konca. Pa Oktavijan tudi. Serija Rome že obstaja, nešteto filmov tudi.
Zlobni škrat
# 13.02.2018 ob 05:45
Ja samo upam, da ne bodo sami belci igrali kajti v novi seriji Britannia so tudi črni legionarji v prihajajoči TV seriji Troy: fall of a city je npr Ahil črnc Zeus je črnc v bistvu vsi Grki so črnci Trojanci pa belci Paris in Helena.
Peter F.
# 13.02.2018 ob 07:32
Tudi s Tudorji in Vikingi smo naredili tako, da je zgodba odmevala, in so relevantni za današnje ljudi," je še dodal.

Ta izjava je zelo slaba popotnica. Pričakujemo lahko PC altered serijo spet. Kot je že mnogo "zgodovinskega" sranja po TV. Verjamem da bo vizualno spektakularno. To je pa to.
Kobalt
# 12.02.2018 ob 23:09
Vikingi - šele zdaj povezal naslov s sliko - slabše "zgodovinske" serije še nisem gledal - če lahko zavijanje z očmi ob spremljanju prvih delov prve sezone sploh imenujem gledanje.

Tudorjev nisem gledal, so mi pa bili všeč Borgijci. In vedno fenomenalni Jeremy Irons v vlogi promiskuitetnega papeža Rodriga. :)
Latex
# 12.02.2018 ob 22:33
se en skrivljen amerisko-liberalni prikaz zgodovine se nam obeta. #sad
Kobalt
# 12.02.2018 ob 22:58
HBOjev Rim je bila pa sama brezvezna fu*arija.
Kazalo