Mad Max: Fury Road v kinematografe prihaja 15. maja 2015. Foto:
Mad Max: Fury Road v kinematografe prihaja 15. maja 2015. Foto:
Charlize Theron si je za vlogo v filmu pobrila glavo (njeni svetli kodri, ki smo jih letos videli v komediji Kako ne umreti na Divjem zahodu, so bili lasulja).
Četrti film je obenem tudi prvi, v katerem naslovne vloge ne igra Mel Gibson. Zanjo se je potegoval Jeremy Renner, dobil pa jo je Tom Hardy.

Mad Max: Fury Road bo četrti del eksplozivne akcijske franšize o preživetju v postapokaliptični, distopični puščavi prihodnosti, s katero je leta 1979 zaslovel Mel Gibson. Saga je dogajanje postavila v opustošeno Avstralijo prihodnosti, kjer se mora policist Max Rockatansky boriti z najbolj zakrknjenimi kriminalci divjine.

Četrti del, s katerim se na čelo franšize vrača tudi prvotni režiser, Avstralec George Miller, v kinematografe prihaja prihodnje leto. Dogajanje bo postavljeno 45 let v (postapokaliptično) prihodnost, celoten film pa bo, tako vsaj obljublja režiser, "uro in pol dolg prizor pregona skozi opustošeno pokrajino".

Brez "kompliciranja" z niansiranimi značaji
"Vsak lik v zgodbi je bodisi zlikovec ali pa pozitivec; to je skrajno nevaren svet in vsak, ki ga srečaš, te skuša ubiti ali pa ti vsaj vzeti, kar imaš. Za golo preživetje gre," je kontekst svojega filma razložil režiser.

Gibsonov vlak je odpeljal
Ideja za ponovno oživitev franšize so si producenti podajali že zadnjih 15 let; v prvi fazi se je Miller za sodelovanje dogovarjal celo z Melom Gibsonom, a je po 11. septembru 2001 vse skupaj padlo v vodo. Ko se je kolesje ponovno zagnalo, je bil Gibson za vlogo počasi že prestar. "Nismo hoteli filma o postaranem Maxu, ampak o istem Maxu," je kategoričen režiser. In tako je štafeto prevzel Britanec Tom Hardy, ki po Millerjevem mnenju uteleša zelo podobne lastnosti, kot jih je v mlajših letih Gibson. "V obeh primerih gre za tipa, ki ga imajo ljudje zelo radi, a ima obenem tudi temno plat; prav ta kontrast je v sami srčiki njegove karizme."

O zapletu še ni znanega veliko, so pa zato obiskovalci konvencije Comic-Con, ki jo je zadnje štiri dni gostil San Diego, lahko prvi videli ekskluzivne posnetke iz filma. Iz njih se je dalo razbrati lika Maxa in Nuxa (Nicholas Hoult) ter predvsem ogromne eksplozije. Kar je precej logično: prvi trije filmi so se vrteli predvsem okrog bitk za nafto in vire energije, tema, ki je bila pred tridesetimi leti še korak pred svojim časom. Danes je seveda še vedno aktualna. "Ugotavljam, da je to pač v človeški naravi ter da bomo vedno imeli opravka s temi spopadi in napetostmi," pravi Miller.

21. stoletje narekuje močne ženske like
Max, ki je na svoji poti postal zakrknjen, samotarski bojevnik, se bo v filmu Fury Road spet do vratu zapletel v tuje težave. Pot mu bo prekrižala "vladarica Furiosa" (Charlize Theron), ki je po Millerjevih besedah končno Maxu enakovreden ženski lik. V franšizi je bil doslej namreč absoluten presežek testosterona, zanimive ženske like pa je bilo treba iskati s povečevalnim steklom.