Zanimivost: imena nagrajencev na podstavke kipcev vgravirajo šele po podelitvi, da ne bi po tej poti kaka informacija v javnost prišla prezgodaj ... Foto: AP
Zanimivost: imena nagrajencev na podstavke kipcev vgravirajo šele po podelitvi, da ne bi po tej poti kaka informacija v javnost prišla prezgodaj ... Foto: AP
Cate Blanchett
Takole je trenutek zmagoslavja videti, če si tisti srečnež, čigar ime potegnejo iz ovojnice. Foto: AP
Patricia Arquette z nagrado igralskega ceha. Jo lahko še katera ustavi na premočrtni poti do oskarja? Foto: Reuters

Najprej se je zdelo, da bo 22. februarja vse potekalo po zgodaj začrtanih, predvidljivih tirnicah, a v tem hipu vse kaže, da se nihče izmed obeh glavnih favoritov - to sta seveda Birdman Alejandra G. Iñárrituja in Fantovska leta Richarda Linklaterja - še ni pripravljen vdati v bitki za lento najboljšega filma leta. Čeprav se zdijo vse štiri igralske kategorije že bolj kot ne zapečatene (pa so res?), pa je iskreno težko napovedati, v katero smer se bo nagnila tehtnica Akademije.

Spomnimo se samo na pretekli konec tedna: najprej je satira šovbiznisa Birdman domov odnesla glavno nagrado ameriškega ceha režiserjev (DGA), kar velja za zelo močen pokazatelj, ko gre za predvidevanje oskarjevske zmage. Dan pozneje se je v bitko vrnil Linklater: Fantovska leta so bila na podelitvi britanskih baft izbrana tako za najboljši film kot za najboljšo režijo.

Ali pa je morda vse še v zraku? Smo s prehitrimi sklepi brcnili v temo? Tukaj nastopite vi: kliknite na povezavo in izpolnite MMC-jevo stavnico. Koliko zmagovalcev v glavnih kategorijah znate pravilno napovedati? (V komentarjih pod novico pa komentirajte, kdo bi po vašem moral zmagati, in ne, kdo bo zmagal.)


Med osrednjimi oskarjevskimi nominiranci so letos med drugim kritiško hvaljene zgodbe o odcvetelem filmskem zvezdniku, ki si skuša vrniti umetniško kredibilnost, o psihološki vojni med mladim bobnarjem in njegovim sadističnim mentorjem, ter o mulcu, ki odrašča sredi bolj ali manj povprečne ameriške družine. Vsi našteti so t. i. "antiblockbusterji", ki v letu, ki je imelo že tako ali tako enega najnižjih obiskov kinodvoran v bližnji preteklosti, niso pritegnili ogromno gledalcev.

Ellen bo težko prekositi
To bi lahko pomenilo precejšnjo težavo za televizijo ABC in njen prenos podelitve oskarjev, ki bo na sporedu 22. februarja. Spektakel ima praviloma najboljšo gledanost v letih, ko Američani lahko navijajo za visokoproračunske spektakle, kot sta Avatar ali Titanik. Tokratni voditelj Neil Patrick Harris je pred velikim izzivom tudi zato, ker je Ellen DeGeneres lani izpeljala najbolj gledan šov v zadnjem desetletju (našteli so 43,7 milijona gledalcev). Kakor koli že, podelitev bomo v živo spremljali tudi na MMC-ju.