Ne, na fotografiji ni Tomaž Lavrič, on se v filmu ne pokaže. Foto: Kino Šiška
Ne, na fotografiji ni Tomaž Lavrič, on se v filmu ne pokaže. Foto: Kino Šiška

Za številne najboljši slovenski risar brez prave konkurence se vztrajno skriva pred medijskimi žarometi, a je privolil v klepet z vami, uporabniki MMC-ja. Na vprašanje, zakaj se izogiba pojavljanju v javnosti, je v svojem šaljivem slogu odgovoril: "Imam slabe izkušnje s hordami podivjanih oboževalk."

"Kdo je Tomaž Lavrič? Ali je Josip Visarionovič? Lovro Matič? TBC ali Ton Ton? Je stripar, stihoklepec, deloholik, karikaturist in/ali anarhist?" O tem se sprašuje dokumentarni film z naslovom Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič. Dokumentarec, ki je nastal v produkciji društva ŠKUC, bo premierno na sporedu drevi ob 21.00 na 1. programu Televizije Slovenija. Portret enega najplodnejših, najbolj humornih in nadvse pronicljivih avtorjev na Slovenskem skušajo sestaviti številni sogovorniki – sodelavci z Mladine, poznavalci stripa, sociologi, umetniki, pa tudi "čisto običajni" ljubitelji njegovega dela.

A morda o njem še največ pove njegov vizualni opus, ki ga sestavlja na tisoče političnih karikatur, naslovnic in ilustracij za revijo Mladina, pa recimo Rdeči alarm, "prva klasika naše moderne stripovske literature po Magna Purgi", neprecenljive Bosanske basni, preroška Evropa, politični triler Sokol in golobica, zabavni Ekstremni športi, fantastični Lomm in še veliko veliko drugega.

Katera vlada mu je do zdaj ponudila največ materiala, kateri politik ga še posebej navdihuje? Bi "hišni avtor" Mladine risal tudi za kak desno profilirani časnik? Odgovore na ta in druga vprašanja najdete v prepisu celotnega klepeta z Lavričem.

Ne zamudite: Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič?
Ne zamudite: Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič?