Roman Polanski velja za enega največjih še živečih poljskih filmskih ustvarjalcev. Foto: EPA
Roman Polanski velja za enega največjih še živečih poljskih filmskih ustvarjalcev. Foto: EPA
Philip Foucon
Lani se je cezarja za najboljši film veselil Philip Foucon za Fatimo. Foto: EPA

Francoska akademija za film je, kar je za mnoge veliko presenečenje, 83-letnega režiserja, –predsednik akademije Alain Terzian ga je označil za "nenasitljivega esteta –," prosila za predsedovanje letošnje slovesnosti. To pomeni, da bo Polanski začel slovesnost z uvodnim govorom, potem pa besedo predal voditelju podelitve, ki v tem hipu sicer še ni znan. Lani je slovesnosti predsedoval Claude Lellouch, poročajo francoski mediji.

Polanski bo tako letošnji slavnostni večer preživel delovno, potem ko se je v preteklih desetletjih na slovesnostih veselil nagrad. Kar osemkrat je namreč dobil cezarja za najboljši film in režijo: leta 1980 je prejel cezarja za najboljši film in režiserja (Tess), leta 2002 za Pianista (najboljši film in režiserja), leta 2011 za triler Pisatelj v senci in leta 2014 za Venero v krznu (najboljši režiser in najboljša priredba). Omenjeni filmi so sicer prejeli tudi cezarje v drugih kategorijah.

Lani se je cezarja za najboljšega režiserja razveselil Philipp Faucon za film Fatima, zgodbo o priseljenki iz Maroka, ki si v Franciji prizadeva vzgojiti svoji najstniški hčerki. Film je med drugim prejel tudi cezarja za najboljši film in najobetavnejšo igralko.

Polanski trenutno snema film Based on a True Story, ki temelji na romanu Delphine de Vigan D'apres une histoire vraie. Scenarij je napisal skupaj z Oliverjem Assaysem, v njem pa igrajo Eva Green, Emmanuelle Seigner in Vincent Perez.

Kariera v senci spolnega odnosa z mladoletnico
Polanski se je rodil v Franciji, na Poljskem pa odraščal in tam tudi začel svojo filmsko pot. Zdaj že dolga leta živi v Franciji, ki nima dogovora z ZDA glede medsebojnega izročanja. V ZDA mu namreč želijo že desetletja soditi zaradi spolnega odnosa z mladoletnico. Komaj 13-letno Gaileyjevo, ki danes nosi priimek Geimer, naj bi leta 1977 po fotografiranju takrat 43-letni Polanski omamil, nato pa z njo imel spolni odnos. Režiser je spolne odnose z dekletom, ki ga je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila in šampanjec, priznal že pred 30 leti. Ves čas je je vztrajal, da je dekle v odnose privolilo in tudi bilo spolno izkušeno. Po priznanju je režiser 42 dni preživel na opazovanju v psihiatrični bolnišnici, nato pa še pred izrekom obsodbe pobegnil iz države in se v ZDA nikoli več vrnil.

Decembra lani je Poljska, Polanski ima poleg francoskega tudi poljsko državljanstvo, dokončno zavrnila izročitev Polanskega ZDA. Zahtevo po izročitvi so ZDA vložile januarja predlani.