Polanski želi svojim otrokom pokazati, kje je odraščal. Kot otrok je namreč živel v krakovskem getu. Že ko je na Poljskem snemal Pianista, se je zavzel za ohranjanje judovskih sledi, zlasti v Krakovu. Foto: EPA
Polanski želi svojim otrokom pokazati, kje je odraščal. Kot otrok je namreč živel v krakovskem getu. Že ko je na Poljskem snemal Pianista, se je zavzel za ohranjanje judovskih sledi, zlasti v Krakovu. Foto: EPA
Afera Dreyfus je konec 19. stoletja Francijo razdelila na dva tabora - 'dreyfusovce', ki so nastopili proti konservativni, antisemitski vojaški kasti, ter podpornike slednjih.
Afera Dreyfus je konec 19. stoletja Francijo razdelila na dva tabora - 'dreyfusovce', ki so nastopili proti konservativni, antisemitski vojaški kasti, ter podpornike slednjih. Foto: Wikipedia
Roman Polanski
Roman Polanski je v Krakovu najel stanovanje in tam načrtuje dolgo bivanje z družino. Foto: EPA
Roman Polanski
Polanski se je že pogovarjal o morebitnem snemanju v Krakovu, glede lokacij pa se bo razgledal tudi po Varšavi. Foto: EPA

Slavni režiser, ki je za dramo o holokavstu Pianist iz leta 2002 osvojil oskarja, je v poljskem mestu že najel stanovanje, prav tako so stekli prvi pogovori o snemanju, vendar po besedah producenta Roberta Benmussa zadnja odločitev o postavitvi sicer francoske zgodbe v kuliso krakovskih ulic še ni padla. "Moramo se prepričati, da snemanja ne bodo prekinjali legalni zapleti," je na nedavni tiskovni konferenci v Krakovu dejal Benmussa. Previdnost Polanskega in njegove ekipe izhaja iz ameriške tiralice zaradi spolnega škandala z mladoletnico leta 1977, po katerem je leto pozneje pobegnil v Francijo.

Tiralico so izdali za šest kaznivih dejanj, med drugim za dejanji posilstva in sodomije. Filmar je leta 1978 priznal nezakonite spolne odnose in "odslužil" 42 dni v ameriškem zaporu. Ko so začele krožiti govorice, da sodnik razmišlja o ponovni sodbi in mnogo daljši zaporni kazni, je Polanski pobegnil in se pred izročitvijo ZDA zaščitil s pridobitvijo francoskega državljanstva. ZDA ga nikoli več niso videle, niti ko ga je Ameriška filmska akademija nagradila za Pianista. Leta 2009 so režiserja aretirali na züriškem letališču, ko se je odpravljal na tamkajšnji filmski festival, na katerem so ga izbrali za dobitnika nagrade za življenjsko delo. Nekaj mesecev je preživel v zaporu in hišnem priporu, a se je izognil izročitvi ameriškim oblastem.
J'accuse
Ob zagotovitvi, da podobnih zapletov v Krakovu ne bo, bo 80-letni režiser tam posnel svoj filmski pogled na politični škandal, ki je ob prelomu 19. v 20. stoletje razgrnil antisemitsko vzdušje v Parizu in razdelil francosko javnost. Dve leti pozneje, ko so judovskega častnika Alfreda Dreyfusa leta 1894 zaradi vohunjenja obsodili na dosmrtno izgnanstvo na Hudičevem otoku, je načelnik protivohunske službe odkril, da za predajo tajnih dokumentov ni bil kriv Dreyfus. Generalštab napake ni priznal, desnica in Katoliška cerkev sta Dreyfusovo izdajstvo pripisala zaroti judov in prostozidarjev, medtem ko so se judovskemu častniku v bran postavila vidna francoska intelektualna imena, med najbolj znanimi pisatelj Emil Zola s pismom francoskemu predsedniku z znamenitim naslovom J'accuse (Obtožujem).
Nazaj domov
Režiser filmov, kot sta Rosemaryjin otrok in Kitajska četrt, pomenljiv izbor zgodbe o po krivici obtoženem človeku (Dreyfus je bil krivde dokončno oproščen leta 1909) in antisemitsko motiviranem procesu ne bo snemal na francoskih tleh, ampak v Krakovu, ki ga je kot otrok zapustil po nemški okupaciji.
V mesto se je Polanski po koncu druge svetovne vojne še enkrat vrnil, a se pozneje izselil. Po navedbah Poljskega filmskega inštituta je režiser v Krakovu že najel stanovanje, obiskal mesto, družino pa peljal na ogled spominskega muzeja nekdanjega koncentracijskega taborišča v Auschwitzu, ki ga nikoli ni zapustila njegova mati.
Na poljskem ministrstvu za pravosodje na vprašanje, ali bodo Polanskega izročili ZDA, za zdaj ne odgovarjajo. Po poljskem zakonu bi, če bi ZDA Poljski podale zahtevo po izročitvi, o zadevi presojalo sodišče, sodbo pa lahko vedno zavrže pravosodni minister.
Režiserju v bran tudi Lech Walesa
Romana Polanskega doma "ščiti" močna podpora vplivnih poljskih imen, med temi nekdanjega predsednika, borca za človekove pravice in nobelovca Lecha Walese, ki je dejal, da bi aretacijo režiserja obžaloval, saj ga pozna in je povsem običajen človek.