Brane Završan kot Franc Anton Steinberg: človek baročne popolnosti. Foto: Denis Miklavčič
Brane Završan kot Franc Anton Steinberg: človek baročne popolnosti. Foto: Denis Miklavčič
Steinbergova leta 1720 izdelana karta notranjskih cest je eden prvih tematskih zemljevidov slovenskega ozemlja. Foto: Denis Miklavčič

Franc Anton Steinberg je bil nadzornik deželnih cest na Notranjskem in v času njegovega službovanja je nastala široka cesta, ki je prek tega dela naše dežele popeljala samega cesarja Karla VI. z Dunaja v Trst.

Dokumentarec Franc Anton Steinberg: Človek baročne popolnosti je bil premierno na ogled na 1. programu TV Slovenija. V igranih sekvencah naslovnega junaka igra Brane Završan.

Navdušen nad izginjajočim jezerom
Že kot cestni nadzornik se je Steinberg navdušil nad presihajočim Cerkniškim jezerom. Svoja opažanja je pozneje popisal v knjigi, življenje ob jezeru pa ga je tako navdušilo, da se je lotil tudi izdelave slik in bakrorezov s podobami in utrinki iz življenja, ki mu je bil priča. Podobno so nastajali tudi zemljevidi tega območja, saj se je obenem ukvarjal tudi s kartografijo.

Polihistor - mož širokega znanja
Steinberg je pozneje postal upravnik rudnika živega srebra v Idriji. Uvedel je kar nekaj izboljšav na rudniških napravah in izpopolnil napravo za topografsko merjenje. Za nadarjene mlade može je ustanovil tudi prvo tehniško in zemljemersko šolo pri nas. Poleg vsega drugega se je ukvarjal še s statiko, hidrostatiko, jamomerstvom in drugimi rudarskimi strokami.