Romana Polanskega tokrat na sodišče ni bilo, so ga pa že pred meseci zaslišali za zaprtimi vrati. Foto: Reuters
Romana Polanskega tokrat na sodišče ni bilo, so ga pa že pred meseci zaslišali za zaprtimi vrati. Foto: Reuters
Roman Polanski
Sodnik Dariusz Mazur je odločil, da je ameriška zahteva po izročitvi "nesprejemljiva". Foto: Reuters
Roman Polanski
Polanski se je leta 1933 v Parizu rodil poljskim staršem, ki so se čez nekaj let, malo pred začetkom 2. svetovne vojne, preselili spet na Poljsko. Kot Judje so vojno preživeli v getu. Polanski se je izobraževal na Poljskem, njegov prvi celovečerec Nož v vodi pa je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: EPA
Poljsko sodišče zavrnilo izročitev Polanskega

82-letni režiser, ki sicer živi v Franciji, se trenutno mudi na Poljskem, kjer snema svoj naslednji film. Polanski je že prej izjavil, da izgona ne pričakuje: na Poljskem je odraščal in tam tudi začel svojo filmsko pot. Danes velja za enega največjih še živečih poljskih ustvarjalcev.

Izročitev bi bila nelegitimna
Poljsko sodišče je odločilo, da je izročitev poljsko-francoskega državljana nelegitimna, je sporočil sodnik Dariusz Mazur. Izročitev Polanskega ZDA je sodišče zavrnilo na podlagi sporazuma, ki ga je Polanski konec 70. let preteklega stoletja dosegel z ameriškim tožilstvom. Po poljskih zakonih je do danes zločin že zastaral.


Obramba je spomnila, da se je Polanski svojega dela sporazuma držal in prostovoljno tudi odslužil zaporno kazen, kar je sodniku zadostovalo, da je zahtevo po izročilu ZDA zavrnil. Na odločitev sodišča se je mogoče pritožiti.

Polanski se sojenja ni udeležil, ker naj bi bilo zanj po besedah enega izmed njegovih zagovornikov Jana Olszewskija "čustveno preveč izčrpavajoče".

"Nisem dvomil, da se bo dobro končalo"
Romanski se je na razsodbo že odzval: vesel je, da se je postopek končal. "Zadeva je stala mene in mojo družino veliko truda, časa in težav z zdravjem. Na nek način je moja družina trpela še bolj kot jaz," je dejal. Izrazil je zadovoljstvo, da je zaupal poljskemu pravosodju. "Nisem dvomil, da se bo ta zadeva dobro končala," je dejal na novinarski konferenci v Krakovu in dodal, da se sedaj vrača k družini.

Tudi Švica ga ni izročila
ZDA zahtevajo njegovo izročitev od leta 1978, ko je po delno odsluženi zaporni kazni pobegnil na staro celino. Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

Še vedno ploden ustvarjalec
V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 dobil srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Med režiserjevimi novejšimi filmi je še Masaker (2011), adaptacija znane drame Yasmine Reze, v kateri so nastopili Jodie Foster, Kate Winslet in Christoph Waltz. Leta 2013 mu je sledil celovečerec Venera v krznu, ki je nastal po predlogi romana Leopolda von Sacherja - Masocha.

Na sodišču v Krakovu se je Polanski nazadnje zglasil februarja, zaslišali so ga za zaprtimi vrati. Odvetnik je tedaj povedal, da si njegov varovanec želi razčistiti svoj status pred snemanjem novega filma na Poljskem. Tudi sicer je javno mnenje napovedovalo, da bo oblast nasprotovala izročitvi filmskega mojstra.

Novi film - o aferi Dreyfus?
O novem filmu Polanskega ni veliko znanega. Govori se, da naj bi posnel vohunski triler, ki temelji na primeru častnika Alfreda Dreyfusa, francoskega Juda, ki so ga leta 1894 po krivem obtožili izdaje in ga obsodili na dosmrtno izgnanstvo na Hudičevem otoku. T. i. afera Dreyfus je tedaj Francijo razdelila na dva tabora - 'dreyfusovce', ki so nastopili proti konservativni, antisemitski vojaški kasti, in podpornike zadnjih.

Poljsko sodišče zavrnilo izročitev Polanskega