Tatjana Remškar se je z umetniškimi kreacijami vlog zapisala v zgodovino slovenskega baleta. Foto: RTV SLO
Tatjana Remškar se je z umetniškimi kreacijami vlog zapisala v zgodovino slovenskega baleta. Foto: RTV SLO

Film Tatjana Remškar, portret baletne umetnice bo na sporedu danes ob 19.05 na 2. programu TV Slovenija. Tatjanina mama Marta Jakše Remškar je bila plesalka in tudi njen oče Franc Remškar se je kot vodja krojačev zapisal delu v gledališču. Skrivnosti plesne umetnosti ji je kot prvi učitelj pokazal Peter Golovin, ko pa sta v Ljubljano prišla velika baletna umetnika Pia in Pino Mlakar, je Pia celih petnajst let spremljala Tatjano kot koreografinja in umetniška prijateljica na “tej lahkokrili in vendar tako težko izbojevani poti”.
Balerina se je z vrhunskimi umetniškimi kreacijami vlog zapisala v baletno zgodovino in v srca ljubiteljev baletne umetnosti kot Biserka v Ohridski legendi, Danina v Danini, Odette-Odile v Labodjem jezeru, kneginja v Baladi srednjeveške ljubezni, Swanilda v Coppeliji, Kraljica Amazonk v Amazonkah, nepozabna Pepelka, Marija v Bahčisarajski fontani, Balerina v Petruški, Giselle, Julija v Romeo in Julija, Nina idr.
Pod scenarij portreta se podpisuje Danica Dolinar, besedilo bere igralka Štefka Drolc, snemalci Bojan Kastelic, Jure Nemec, Ubald Trnkoczy, montaža Milan Miloševič, obdelava zvoka Damijan Kunej, režija je delo Danice Dolinar in Vojka Vidmarja.