Bennett Miller (drugi z desne) s svojimi tremi protagonisti Foxcatcherja na premieri v Cannesu. Foto: Reuters
Bennett Miller (drugi z desne) s svojimi tremi protagonisti Foxcatcherja na premieri v Cannesu. Foto: Reuters
Schultzeve obtožbe so na začetku zvenele še precej mirno, dokler ni začel 'vpiti' v velikih tiskanih črkah. Foto: Twitter
Schultz je film sprva podpiral - celo za profilno sliko na Facebooku je imel skupno fotografijo sebe in režiserja - a si je zdaj premislil. Foto: Liffe

Olimpijski prvak, ki zdaj šteje 54 let, je "predmet" biografskega filma Foxcatcher: Boj z norostjo, ki je trenutno močan favorit vsaj za oskarjevske nominacije in pozneje morda tudi kipce. Čeprav je Schultz od samega začetka dalje podpiral film, je pod njim podpisan kot eden izmed producentov in se je pojavil tudi na premierah, si je zdaj očitno premislil: Millerja je v dolgi seriji tvitov označil za "gnoj" in ga obtožil, da ga je v filmu prikazal povsem narobe.

Preberite MMC-jevo recenzijo:
Foxcatcher: Boj z norostjo


V Millerjevem filmu Schultza igra Channing Tatum, njegov brat (in rokoborski rival) Dave je Mark Ruffalo, nad obema pa se boči izjemna vloga Steva Carrella, ki je upodobil ekscentričnega milijonarja Johna du Ponta. Schultz je zdaj (po branju kritik?) očitno prepričan, da film implicira spolno razmerje med njim in du Pontom, obsojenim morilcem, ki je leta 2010 umrl za zapahi. "Osebnosti in odnosi med liki v filmu so v prvi vrsti fikcija in precej žaljivi," je napisal v eni izmed več dolgih izjav na Facebooku. "Vzbujati vtis pri gledalcih, da je med nama lahko obstajalo spolno razmerje, je slabost vzbujajoča in žaljiva laž."

Zmotilo ga je namigovanje na istospolno razmerje
Očitno ga je res najbolj zmotil ta namig homoseksualnosti: "Bennetu Millerju sem rekel, naj izreže ta prizor (v katerem se z du Pontom ruvata, op. n.), pa je rekel, da je v filmu zato, da bi gledalci dobili občutek, kako je silil v naš osebni prostor in zasebnost. Ker ni bil ekspliciten, se mi ni zdel problematičen. Ko sem prebral tri ali štiri recenzije, ki so to interpretirale na spolen način, to ogroža mojo dediščino; organizirati morajo tiskovno konferenco, ali pa jo bom jaz."

Tatum odvezan "krivde"
"Čeprav je Channing izjemen, osebnost ni pravilno prikazana. Vseeno pa mislim, da me je Channing igral na edini način, ki je bil zaradi režiserjeve omejene vizije mogoč."

Po nekaj relativno umirjenih izjavah, ki so se nanašale na točnost v Foxcatcherju prikazanih dogodkov, je Schultz v sredo na Twitterju naenkrat popolnoma pobesnel: na film, ki v slovenske kinematografe prihaja 5. februarja, je spustil rafal obtožb (vse v velikih tiskanih črkah). Pozneje je svoje tvite sicer izbrisal, a so jih mediji medtem že dokumentirali in objavili. Nekateri med njimi gredo takole:

Obtožbe in grožnje
"Sovražim Bennetta Millerja. Sovražim vse, česar se ta gnoj dotakne. Vse!!!"
"Nazaj jemljem vse, kar sem kdaj rekel pozitivnega o tem filmu. Sovražim ga. Sovražim ga. Sovražim ga. Sovražim ga. Sovražim ga. Sovražim ga. Sovražim ga."
"Prenesem lahko veliko stvari, ne pa nespoštljivosti. Opravila sva, Bennett."
"Zgradil sem to hišo in tudi zrušil jo bom. Misliš, da je ne morem, ker si režiser. Samo glej me, Bennett ..."
"Prestopil si mejo, Miller. Opravila sva. Tvoje kariere je konec. Misliš, da tega ne zmorem. Samo počakaj."

Neskesan
Na novega leta dan se je športnik prek Facebooka že opravičil za vse kletvice, ki jih je uporabil, ne pa tudi za vsebino svojih pritožb. "Moja zgodba in moje življenje sta resnična. Resničen človek sem. Čeprav sem morda tvital v jezi, pa ne obžalujem, da sem se postavil zase ali da sem izpostavil človeka, ki je imel v zadnjih letih vpliv, kar se tiče moje javne podobe."