Andersson je v soboto odprl 22. festival evropskega filma na srbskem Paliću z besedami podpore za festival intelektualnih, in ne brutalno zaslužkarskih filmov. V Paliću so mu podelili tudi festivalsko priznanje za izjemen prispevek k evropski kinematografiji. Foto: EPA
Andersson je v soboto odprl 22. festival evropskega filma na srbskem Paliću z besedami podpore za festival intelektualnih, in ne brutalno zaslužkarskih filmov. V Paliću so mu podelili tudi festivalsko priznanje za izjemen prispevek k evropski kinematografiji. Foto: EPA
false
V tekmovalnem programu je tudi zadnji film Every Thing Will Be Fine (Vse bo v redu) Wima Wendersa, v katerem nastopajo Rachel McAdams, James Franco in Charlotte Gainsbourg. Film pripoveduje o pisatelju, ki po nesreči povozi otroka, prikazan pa je bil že na letošnjem Berlinalu, kjer so Wendersu podelili častnega medveda za življenjsko delo. Foto: EPA

Andersson je v soboto odprl 22. festival evropskega filma na srbskem Paliću, s srbskim režiserjem Želimirjem Žilnikom pa je prejel festivalsko priznanje za izjemen prispevek k evropski kinematografiji.
Anderssonovi prepoznavni filmi so Švedska ljubezenska zgodba, Pesmi iz drugega nadstropja, Ti, ki živiš in Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju. Njegov osebni slog zaznamujejo statični posnetki, do potankosti premišljene podobe ter preplet absurdnega humorja in človečnosti.
Žilnikovi junaki z obrobja so danes postali tema prvih strani časopisov
Žilnika so organizatorji festivala označili kot tihega in mirnega človeka, čigar filmi kričijo. V svojih filmih se posveča usodi malih velikih ljudi, ki so nam lahko zelo blizu. Žilnik že od nekdaj pripada evropski filmski družini, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Ob prejemu nagrade je režiser spomnil, da so ga pred petimi leti na tem istem festivalu počastili z nagrado underground spirit, zato se je vprašal, ali se je njegovo ustvarjanje v tem času iz alternative premaknilo v mainstream.
Odgovoril si je kar sam – njegovi junaki z obrobja so v teh letih, ko se je družba zelo spremenila, postali središče javnosti, tema za na prve strani časopisov. Žilnik je zaslovel s filmom Zgodnja dela, poleg igranih filmov je posnel tudi številne dokumentarce - nazadnje filma Ena ženska, eno stoletje in Pirika na filmu.
Tekmovalni filmi, slovaška in madžarska kinematografija, ekologija
Do 24. julija bodo na festivalu prikazali več kot 90 filmov v devetih sekcijah. Na koncu festivala bodo v tekmovalnem programu podelili zlati stolp za najboljši film in pališki stolp za najboljšo režijo. Za nagrade se med drugim potegujejo filmi 45 let Andrewa Haigha, Moja mama Nannija Morettija in Vse bo v redu Wima Wendersa.
Posebna pozornost bo, poleg Žilnikovim in Anderssonovim filmom, namenjena tudi novi slovaški in madžarski kinematografiji ter dokumentarcem z ekološko vsebino.