Nadaljevanka - čeprav je bila štirikrat nominirana - nikoli ni dobila emmyja za najboljšo dramsko serijo; je pa zato Laurie v letih 2007 in 2008 dobil zlata globusa za najboljšo moško vlogo ter leta 2007 tudi nagrado ameriškega ceha igralcev. Foto: IMDb
Nadaljevanka - čeprav je bila štirikrat nominirana - nikoli ni dobila emmyja za najboljšo dramsko serijo; je pa zato Laurie v letih 2007 in 2008 dobil zlata globusa za najboljšo moško vlogo ter leta 2007 tudi nagrado ameriškega ceha igralcev. Foto: IMDb
Osrednji junak Zdravnikove vesti je (bil) torej cinični, zagrenjeni, ljudomrzni Gregory House (Hugh Laurie). Zaradi kroničnih bolečin sicer odvisen od protibolečinskih tablet, kar pa po navadi ne zamegli njegovega neverjetnega daru za razvozlavanje medicinskih skrivnosti. Osrednjo postavo serije zaokrožajo njegov stoični prijatelj Wilson (Sean Leonard) ter sodelavci Taub (Peter Jacobson), Foreman (Omar Epps), Chase (Jesse Spencer) in drugi. Foto: IMDb

Zelo ga imam rad. Čudovit smisel za humor ima in na njem je nekaj igrivega. Gre samo za to, da je drugače kalibriran. Če je na strani angelov, to še ne pomeni, da mora tudi sam biti angel. To prav gotovo ni.

Hugh Laurie (o liku dr. Housa)
Bistvo celotne serije pravzaprav nikoli ni bilo reševanje medicinskih ugank, ampak Housovo brezkompromisno stremljenje k resnici. Foto: IMDb
Poslednja epizoda ima zlovešč naslov, "Everybody dies". Je David Shore s Housom opravil res ... dokončno? Foto: IMDb

Kadar igralci razglabljajo o tem, kako visok davek je imela kakšna vloga, to zveni neznansko napihnjeno, ker smo groteskno razvajeni in preplačani. Ampak življenje z likom, ki je tako zelo ciničen, morbiden in občasno samomorilski, ti sčasoma pride do živega. Zmede te. Začneš se spraševati, zakaj sploh kaj počneš, ali ima sploh kar koli kakšen smisel.

Hugh Laurie
Večno bosta-ali-ne-bosta-skupaj dilemo so scenaristi naposled rešili tako, da sta se glavna junaka spustila v razmerje. A seveda jima ni bil usojen srečen konec. Foto: IMDb

In čeprav je v zadnjih osmih letih v intervjujih več kot enkrat godrnjal, da bi najraje videl, če bi Zdravnikovo vest nehali snemati in ga tako osvobodili neprostovoljne izseljenosti v Los Angeles, britanski igralec Hugh Laurie vendarle - po lastnih besedah - še ni popolnoma "procesiral", da se bo lik, ki mu je paral živce in ga navdihoval dolgih osem sezon, po 177 urah epizod dokončno poslovil od malih zaslonov. "Ne vem, ali se bom sesedel v jokajoč kup nesreče ali pa se samo odpeljal iz studia, ne da bi se enkrat samkrat ozrl nazaj. Vem pa, da ga bom zelo pogrešal," je za New York Times pripomnil med snemanjem zadnje epizode.

Prostovoljno slovo
Jutri bo ameriška mreža Fox tako predvajala ta poslednji del serije, ki je bila od samega začetka - v eter so jo poslali leta 2004 - ena izmed najbolj gledanih serij v ZDA, v sezoni 2007/08 pa kar najbolj gledana (in tretja najbolj gledana oddaja na splošno, za Ameriškim idolom in Plesom z zvezdami). Čeprav se ne da zanikati, da je gledanost v zadnji sezoni padla, pa David Shore slovo razume kot "prostovoljno odločitev" in posledico tega, da je naposled našel način, kako serijo primerno končati.

Sherlock Holmes medicine
Pravzaprav je zanimivo, da je imela serija, ki se je ukvarjala z analizo najbolj obskurnih in redkih zdravstvenih primerov, kar se jih da najti v zdravniških priročnikih, imela tako zelo širok krog gledalcev: Guinessova knjiga rekordov za leto 2012 jo navaja kot najbolj priljubljeno TV-serijo na svetu in ji pripisuje 81,8 milijona gledalcev v 66 državah. "To se mi zdi popolnoma osupljivo," priznava Laurie, "še posebej, ker so tako liki kot same zgodbe temeljili predvsem na dialogih. Pa ne mislim samo strokovnega izrazja, ampak tudi besedne igre in večplastnost pomenov. Res mi ni jasno, kako se je dalo nekatere ideje, s katerimi smo se poigravali, prevesti v turščino." Morda je skrivnost univerzalnosti Housovega lika v tem, da je pravzaprav že naš stari znanec: najbriljantnejši reševalec ugank po Sherlocku Holmesu je v resnici nastal prav po vzoru lika iz knjig Arthurja Conana Doyla.

Zlovešč naslov ...
Kot se to v takih primerih rado primeri, je še pred televizijsko premiero v javnost pricurljalo nekaj podrobnosti o sklepni epizodi: to, da se pojavi široka paleta starih likov iz prejšnjih sezon in, kar je morda še pomembneje, tudi naslov sklepnega poglavja: Everybody Dies (Vsi umrejo), kar je obenem tudi referenca na Housov življenjski moto, Everybody lies (Vsi lažejo).

Še celo sam avtor nadaljevanke je presenečen, da se je lahko toliko let v etru obdržala serija, ki zaplete gradi na ciničnem, globoko prizadetem liku, ki je popolno nasprotje praktično vsakega priporočila, kako se ustvari "všečen" televizijski lik. "Nikoli si nisem upal niti sanjati, da bomo tako uspešni," priznava Shore.

Daljni sorodnik Tonyja Soprana?
Približno pet let pred Housovim prihodom je kabelska televizija po zaslugi Sopranovih nekako "zapopadla" koncept včasih osupljivo amoralnega antagonista v glavni vlogi, junaka, ki ga veliko bolj kot vrline opredeljujejo njegove šibkosti. Housovo štafeto je nato prevzela cela vrsta bolj ali manj "pokvarjenih" protagonistov v serijah Breaking Bad, Mad Men, Homeland in Nurse Jackie - s to razliko, da so vse naštete serije na sporedu kabelskih televizij, kjer je več prostora za "alternativo". House je znal preživeti na televizijski mreži, premisa, ki po navadi zahteva večjo konformnost. "House izstopa, ker se zoperstavlja vsem pravilom tv-mrež," je ugotovila kritičarka Alessandra Stanley. "To je samotarski pametnjakovič, ki se upira vsem poskusom, da bi ga spremenili v nekoga, ki bi bil vreden ljubezni ali pa vsaj všečen. Nastrojen je proti vsem."

House je tako svoji ekipi zdravnikov rutinsko naročal vlamljanje v domove bolnikov, se vtikal v ljubezenska življenja svojih podrejenih in jih obmetaval z opazkami, ki bi mu v resničnem delovnem okolju na glavo nakopale nešteto tožb. Da vseh kompleksnih spletk, s katerimi se je skušal dokopati do vikodina, niti omenjamo ne. Najpogostejša tarča njegovih zlobnih šal je bil njegov najboljši - pravzaprav edini - prijatelj, dr. James Wilson. Robert Sean Leonard, ki je Wilsona igral, mirno priznava, da je bil od cele ekipe verjetno prav ona najbolj zadovoljen, da je bilo serije konec ("Sovražim igranje; najbolj len človek na svetu sem"), sicer pa je prepričan, da je ključ njihovega uspeha v Housovem liku. "Ljudje me sprašujejo, zakaj je moj lik prijatelj z njim. Zakaj pa ti gledaš, odgovorim. Asocialen je, briljanten, frustrirajoč, nespoštljiv, igra klavir in pije viski. Kaj pri tem naj človeku ne bi bilo všeč?"

Upor oboževalcev
Kljub vsem tem slavospevom pa zadnje sezone ni bilo lahko posneti. Po neuspešnih pogajanjih okrog pogodbe je serijo zapustila ena izmed ključnih junakinj, dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) in tako je v vodo padla ena izmed rdečih niti nadaljevanke, viharno bosta-ali-ne-bosta razmerje med Cuddy in Housom. Njen odhod je sprožil tudi vrsto zapletov, ki ljubiteljem serije niso bili všeč, denimo to, da je House, ki je svoj avtomobil zapeljal v Cuddyjino hišo, končal za zapahi. "To nas je neznansko teplo," priznava Shore, ki je vse skupaj videl kot nekakšno Housovo samokaznovanje z osrednjim sporočilom, da je treba razmisliti o lastnih dejanjih, ker bodo instinktivne reakcije vedno neštetokrat hujše.

Laurie zase pove, da z iskanjem Housovega naglasa ni imel težav, da pa se ti lik po nekaj časa (preveč zažre) v kožo: "Kadar igralci razglabljajo o tem, kako visok davek je imela kakšna vloga, to zveni neznansko napihnjeno, ker smo groteskno razvajeni in preplačani. Ampak življenje z likom, ki je tako zelo ciničen, morbiden in občasno samomorilski, ti sčasoma pride do živega. Zmede te. Začneš se spraševati, zakaj sploh kaj počneš, ali ima sploh kar koli kakšen smisel. Normalen človek bi rekel, da je to noro, ker gre konec koncev samo za nadaljevanko. Ampak če bi mi verjeli, da je samo nadaljevanka, to ne bi bila - bila bi ukinjena nadaljevanka."

Nekoč v kinematografih?
Shore se seveda ni mogel izogniti vprašanju, s katerim se prej ali slej spoprime vsak avtor tv-uspešnice: bi bil kdaj v prihodnosti pripravljen avtorizirati filmsko adaptacijo? "Ne bom rekel ne. Če bi imel dobro idejo in če bi bili vsi pripravljeni sodelovati ... Ampak do tega skoraj nikoli ne pride. Mamljivo je reči 'mogoče', ker imaš tako občutek, da morda le še ni vsega konec." No, ampak za serijo od jutri dalje to definitivno bo konec.

Zelo ga imam rad. Čudovit smisel za humor ima in na njem je nekaj igrivega. Gre samo za to, da je drugače kalibriran. Če je na strani angelov, to še ne pomeni, da mora tudi sam biti angel. To prav gotovo ni.

Hugh Laurie (o liku dr. Housa)

Kadar igralci razglabljajo o tem, kako visok davek je imela kakšna vloga, to zveni neznansko napihnjeno, ker smo groteskno razvajeni in preplačani. Ampak življenje z likom, ki je tako zelo ciničen, morbiden in občasno samomorilski, ti sčasoma pride do živega. Zmede te. Začneš se spraševati, zakaj sploh kaj počneš, ali ima sploh kar koli kakšen smisel.

Hugh Laurie