Kot Moe Greene je v Botru umrl zaradi strela v oko. Foto: Reuters
Kot Moe Greene je v Botru umrl zaradi strela v oko. Foto: Reuters
Na avdicijo je sicer prišel, da bi dobil eno izmed vlog italijanskih mafijcev, a ko ga je Coppola videl, je menda vzkliknil: "Pa sem dobil svojega Juda!"

Natančnejše podrobnosti o okoliščinah njegove smrti niso znane, jo je pa njegova hčerka Jennifer potrdila na Facebooku.

Rocco je v Los Angeles iz domačega Massachusettsa prispel na začetku šestdesetih; prve igralske izkušnje je dobival pod mentorstvom Leonarda Nimoya (Zvezdne steze). Svoj filmski ognjeni krst je prestal v akcijski srhljivki Russa Meyerja Motorpsycho! (1965), v karieri pa je nanizal več kot 160 različnih vlog.

Nagrado emmy je dobil leta 1990 za vlogo hollywoodskega agenta v humoristični nanizanki The Famous Teddy Z z Jonom Cryerjem v glavni vlogi. Obenem velja omeniti njegove nastope v Simpsonovih (v devetdesetih, ko je bila serija na vrhuncu, je glas posojal menedžerju šova Itchy & Schratchy), Magic City, Detroit 9000 in Šov Georgea Carlina. (Tiste vloge, v katerih je nastopal samo z glasom - med drugim v Pixarjevi animaciji Življenje žuželk -, je rad opisal kot "krajo denarja".)

Ampak seveda je bila ena sama vloga taka, da ga po njej pozna ves svet - tista v Botru. Njegova najslavnejša replika je bila: "Veš, kdo sem? Moe Greene! Naredil sem se, ko si ti še hodil z navijačicami!" Pozneje ga plačani morilec ujame na masažni mizi in ga umori z enim samim strelom v oko.

To, da je bil Moe Greene, mafijec, ki ima v lasti lasvegaško igralnico, je bila njegova "največja referenca, kamor koli je prišel", kot je sam trdil. "Vsakič ko slišim tisto slavno melodijo Botra, se sam pri sebi zahvalim Bogu."

Na avdicijo je sicer prišel, da bi dobil eno izmed vlog italijanskih kriminalcev, a ko ga je Coppola videl, je menda vzkliknil: "Pa sem dobil svojega Juda!" 'Oh, ne, gospod Coppola,' sem rekel, 'Italijan sem. Niti ne vem, kako naj bi igral Juda.' 'Oh, daj mir,' mi je odvrnil."