Včeraj se je poslovil Eli Wallach v zavidljivi starosti 98 let. Foto: EPA
Včeraj se je poslovil Eli Wallach v zavidljivi starosti 98 let. Foto: EPA
Eli Wallach
Leta 1966 je igral v filmu Dober, grd, hudoben Sergia Leoneja. Foto: EPA

Znan je predvsem po vlogah v filmih Baby Doll, The Magnificient Seven, The Misfits in The Good, the Bad and the Ugly (Dober, grd, hudoben). Videti ga je bilo mogoče tudi v filmih The Godfather: Part III (Boter 3), The Two Jakes (Dva Jaka), The Holiday (Počitnice) in mnogo drugih.

Gledališče je zanj vendarle ostalo prva ljubezen
Igralsko kariero je začel v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja, najprej na gledaliških odrih, od koder se je po desetih letih preselil pred filmsko kamero. Kljub temu pa je gledališče ostalo njegova prva ljubezen.

Zadnjo vlogo je odigral še leta 2010 v filmu Wall Street: Money Never Sleeps. Kot je nekoč poudaril, je v dolgi karieri upodobil ogromno število banditov, lopovov, nadlegovalcev in mafijcev, vendar pa so mu tudi komedijantske vloge šle dobro od rok.

Med mnogo nagradami tudi oskar za življenjsko delo
Na vprašanje novinarjev New York Timesa o morebitni upokojitvi je odvrnil: "Kaj pa naj počnem? Obožujem igranje." Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi tudi častnega oskarja za življenjsko delo, ki so mu ga podelili leta 2011.

Eli Wallach se je rodil leta 1915 v Brooklynu, straši pa so bili poljski judovski priseljenci. Od 1948 je bil v zakonu z igralko Anne Jackson, ki mu je povila tri otroke - Petra Davida, Roberto in Katherine. Slednja je včeraj tudi sporočila žalostno novico, vzrok smrti pa javnosti še ni znan.