James Garner je bil stalnica hollywoodskega filma več kot 60 let. Foto: Reuters
James Garner je bil stalnica hollywoodskega filma več kot 60 let. Foto: Reuters
Garner je bil znan tudi kot velik podpornik demokratske stranke in je bil eden izmed znanih osebnosti, ki so leta 1963 spremljale Martina Luthra Kinga na znamenitem pohodu, ki si je končal s slavnim Luthrovim govorom. Foto: EPA

Garner je bil eden prvih hollywoodskih igralcev, ki je uspešno združeval kariero na televizijskih zaslonih in filmskih platnih. V 50. letih je navduševal s svojim likom Breta Mavericka v seriji Maverick, v 70. letih pa je "kraljeval" v detektivski seriji Rockfordova beležka (The Rockford Files) kot zasebni preiskovalec Jim Rockford. Zaigral je v več kot 50 filmih, med njimi Veliki pobeg (1963), Amerikanizacija Emily (1964), Grand Prix (1966), Viktor, Viktorija (1982), Murphyjeva romanca (1985) in Beležnica (2004). Za vlogo v Murphyjevi romanci, romantični komediji, v kateri je zaigral s Sally Field, je bil nominiran za oskarja v kategoriji glavna moška vloga.

Težko otroštvo
Garner se je rodil 7. aprila 1928 kot James Scott Bumgarner v Normanu v Oklahomi. Pri petih letih je izgubil mamo, skupaj z bratoma pa so ga potem za leto dni poslali k sorodnikom. Oče se je potem znova poročil, vendar pa je bila mačeha zelo zlobna do trojice fantov, predvsem je fizično trpinčila ravno najmlajšega Jamesa. Pri 16 letih je začel delati kot mornar, vendar pa mu je morska bolezen preprečila opravljanje tega poklica, tako da se je pri 17 letih odpravil za očetom v Los Angeles, kjer je nadaljeval šolanje. Kmalu je začel delati kot maneken, kar mu ni bilo všeč, tako da je kmalu prenehal pozirati in se vrnil v rojstni Norman. Čez nekaj let je vstopil v vojsko in se bojeval tudi v korejski vojni, kjer je bil dvakrat ranjen.

Od vojske do igralske kariere
Leta 1954 je na pobudo prijatelja Paula Gregoryja nastopil v predstavi na Broadwayu, s čimer se je odprla njegova pot v svet igralstva. Po nekaj televizijskih oglasih je začel dobivati prve vloge v televizijskih serijah in filmih, leta 1956 pa je potem prvič nastopil tudi v filmu, tistega leta je posnel dva: The Girl He Left Behind in Toward Unknown. Sledila so izjemno uspešna desetletja na televiziji in v kinematografih.

Med zadnjimi vlogami velja izpostaviti film Vesoljski kavboji, v katerem je poleg Tommyja Leeja Jonesa, Donalda Sutherlanda in Clinta Eastwooda zaigral ostarelega vesoljca, leta 2004 pa je zaigral v veliki filmski uspešnici Beležnica, v kateri sta z Geno Rowlands upodobila starejšo verzijo likov, ki sta ju zaigrala Rachel McAdams in Ryan Gosling.

Po dveh tednih že usodni da
Po komaj 14 dnevih poznanstva se je avgusta leta 1956 poročil z Lois Clarke. "Vsak večer 14 dni sva šla na večerjo. Bil sem popolnoma nor nanjo. Za najino poročno potovanje sem zapravil 77 dolarjev, kar me je skoraj spravilo na kant," je dejal igralec.

Dolga desetletja se je spopadal z različnimi zdravstvenimi težavami, najprej s koleni, v 80. letih so ga operirali na srcu, pred šestimi leti pa ga je zadela še kap. Maja letos so ameriški mediji poročil, da se njegovo zdravstveno naglo slabša in da se bojuje s hudo depresijo.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz serij in filmov, v katerih je nastopil, in prisluhnete izseku iz intervjuja z njim izpred nekaj let.