Eden izmed ključev Krtkove priljubljenosti je gotovo tudi njegovo otroško čebljanje, ki vse pove brez besed. Foto: YouTube
Eden izmed ključev Krtkove priljubljenosti je gotovo tudi njegovo otroško čebljanje, ki vse pove brez besed. Foto: YouTube
Zdeněk Miler
Takole se je Zdeněk Miler še julija letos slikal s Krtkom, ki mu ga je po vrnitvi iz vesolja podaril Andrew Feustel. Foto: EPA

V daljnih petdesetih letih prejšnjega stoletja se je v gozdu zahodno od Prage češki ilustrator spotaknil čez krtino - nepomemben dogodek, če mu ne bi dal ideje za vedno dobrovoljnega junaka, ki je začaral cele generacije otrok (in celo odpotoval v vesolje). Prav v tistem času je Zdeněk Miler namreč tuhtal, ali sploh še obstaja kakšna žival, ki še ne bi imela svoje risanke. "Walt Disney je za svoje filme uporabil že čisto vse ... razen ene. To sem si izbral jaz."

"Bil je eden najbolj prijaznih ljudi in človek, ki mi je bil v življenju najbližje. Zelo mi je hudo," je ob Milerjevi smrti povedala njegova vnukinja, umetnica Catherine Miler. Risar je zadnje mesece svojega življenja preživel v domu za ostarele.

Miler je prvo risanko o Krtku, Kako je Krtek dobil hlače, posnel leta 1957 - in že kmalu se je izkazalo, da je zadel terno. Na naslednjem beneškem festivalu je bil nagrajen s srebrnim levom, njegov junak pa je kmalu zaslovel tudi onkraj meja rodne Češkoslovaške.

Najbolj svetovljanski žužkojed
Vsega skupaj je med letoma 1963 in 2002 nastalo okrog 50 risank; protagonist vseh je bil miroljubni, velikooki Krtecek, kot mu Čehi radi rečejo s pomanjševalnico. Predvajali so jih v večini evropskih držav (tudi pri nas), pa tudi, denimo, na Japonskem. Prodanih je bilo več kot pet milijonov knjig o "krtjih" dogodivščinah, ki so bile prevedene v 20 jezikov: Nemci so mu rekli Der Maulwurf, poljski otroci Krecik, v Italiji mu je ime La Talpa, na Finskem Myyran in tako dalje.

Miler je osebno odobril čisto vse s Krtkom povezane izdelke. "Nikoli me ni razočaral," je nekoč izjavil o svojem junaku. "Vse življenje me je osrečeval."

O njegovi priljubljenosti priča podatek, da je ameriški astronavt Andrew Feustel, ki je poročen s Čehinjo, letos s seboj na krov vesoljskega plovila Endeavour vzel tudi plišastega Krtka. (Miler se mu je za to gesto tudi zahvalil s pismom.)

Glas sta mu posojali dojenčici
K temu, da je bila risanka tako univerzalno priljubljena, je gotovo pripomoglo tudi to, da nobeden izmed likov ni "zares" govoril - od sebe so dajali samo nekakšno neartikulirano čebljanje, ki je menda nastalo na podlagi posnetkov obnašanja Milerjevih hčerkic.

Spodaj si oglejte nekaj risank o Krtku.