Samo Milavec je večji del svoje kariere kot režiser posvetil Televiziji Slovenija. Foto: RTV SLO
Samo Milavec je večji del svoje kariere kot režiser posvetil Televiziji Slovenija. Foto: RTV SLO
Samo Milavec
Milavec se je jeseni z izjemno vnemo lotil dokumentarnega filma o Lipici in lipicancih, a mu ga nikoli ne bo uspelo dokončati. Foto: RTV SLO

Sodelavci smo ga poznali kot izjemno občutljivega človeka z veliko topline, iskrivega in inteligentnega humorja. To svojo veliko človeško in ustvarjalno tenkočutnost, podkrepljeno z izjemnim strokovnim znanjem, je znal preliti v vsa dela. Vse to je zaznamovalo njegov ustvarjalni opus.

Filmsko in televizijsko režijo je študiral na ljubljanskem AGRFT-ju. Na Televiziji Koper Capodistria se je zaposlil spomladi leta 1985. Režiral je vrsto dokumentarnih oddaj, priredb gledaliških del in mladinskih igranih filmov. Bil je eden izmed avtorjev in režiser satiričnih oddaj TV Poper ter režiser in soscenarist igrane dokumentarne televizijske serije Istra skozi čas. Ciril Zlobec – Ljubezen, svetlo sonce in temá, Melodije v parku časa, Okusi in besede zaliva – le nekaj naslovov dokumentarnih filmov Televizije Koper - Capodistria, ki nosijo njegov podpis.

Samo Milavec je za svojo ustvarjalnost prejel številne nagrade in priznanja ter s svojim delom pustil pečat v širšem slovenskem prostoru. Podpisal se je pod številne velike projekte, kot so Slovenska popevka, Ema, dobrodelni koncerti Stopimo skupaj, Miklavževi koncerti, državne proslave, dokumentarne serije in igrani filmi. Z izjemnim posluhom za glasbo, ustvarjalce in poustvarjalce je režisersko paličico vihtel na številnih koncertih resne, etno- in džezglasbe, Piranskih glasbenih večerih in v seriji oddaj o skladateljih baročne glasbe v Benetkah. Pod njegovo taktirko je nastal tudi nagrajeni televizijski igrani film Lepo je biti Mozart.

Nedokončan opus
Še lani je s svojo ustvarjalnostjo neizbrisno zaznamoval zahtevna projekta – vrnitev Melodij morja in sonca ter prireditev Potegnem črto – 40 let Avditorija Portorož. Z izjemno vnemo se je jeseni lotil dokumentarnega filma o Lipici in lipicancih, a mu ga nikoli ne bo uspelo dokončati. Bo pa tudi v tem filmu zagotovo posebna svetloba, ki skoraj nevidno ustvari vzdušje – takšno, da podoba brez besed spregovori v vsej svoji moči. Takšno, kot ga je uspelo skoraj vedno ujeti očesu Sama Milavca.

Barbara Kampos

Umrl je Samo Milavec
Umrl je Samo Milavec