Doris Roberts je bila vedno v celoti profesionalna in predana igralski umetnosti, je rdeča nit izrazov sožalja, ki jih njeni kolegi objavljajo na družabnih omrežjih. Foto: Reuters
Doris Roberts je bila vedno v celoti profesionalna in predana igralski umetnosti, je rdeča nit izrazov sožalja, ki jih njeni kolegi objavljajo na družabnih omrežjih. Foto: Reuters
Nanizanka Vsi imajo radi Raymonda se je vrtela okrog bratov Raymonda in Roberta ter njunih družin, ki se nikakor nista mogli izviti iz krempljev svojih posesivnih staršev. Foto: Reuters

Doris Roberts je mirno, v spanju, umrla naravne smrti, je za javnost v ponedeljek potrdil njen sin.

90-letna igralka, ki je imela za seboj več kot 60-letno kariero, je za vlogo Marie Barone v CBS-ovi humoristični nanizanki Vsi imajo radi Raymonda, ki je bila na sporedu skoraj deset let (1996-2005), dobila tri emmyje. V mlajših letih je dobila še emmyja za stransko vlogo v NBC-jevi zdravniški seriji St. Elsewhere.

Ray Romano, ki je v slavnem sitcomu igral naslovno vlogo, enega od obeh Mariejinih sinov, se je pokojne kolegice spomnil v izjavi za javnost: "Doris Roberts je imela energijo in duha, ki sta me osupnila. Nikoli se ni ustavila. Naj je delala v službi, ali pa s katero od dobrodelnih organizacij, ali pa pomagala kakemu zelenemu komiku, ki se je skušal prebiti kot igralec, vsega se je lotevala z velikopotezno ljubeznijo do življenja in ljudi; iskreno jo bom pogrešal."

Ena najbolj priljubljenih nanizank v devetdesetih
V Raymondu je bil lik Marie ljubeča, čeprav včasih dušeča in - vsaj v svojih očeh - vsevedna materinska prezenca v domu sina Raymonda in njegove žene Debre (Patricia Heaton), ki ni vedno cenila taščinega vtikanja. Danes že pokojni Peter Boyle je igral Mariejinega nergajočega moža, Franka, Brad Garrett pa je bil Raymondov brat Robert, ki je v družinski dinamiki vedno ostal potisnjen ob stran.

Maja 2005 si je zadnji del ogledalo rekordnih 32 milijonov Američanov, vsesplošno žalovanje za družino Barone pa se je na naslednji podelitvi emmyjev izrazilo v obliki kipca za najboljšo humoristično nanizanko.

Doris Roberts, ki je imela pred televizijsko že uspešno broadwaysko kariero, se je na malih zaslonih pojavila tudi v drugih vplivnih serijah, kot sta bili The Naked City in Ben Casey, pozneje je imela tudi vlogico v Talentih v belem ter v seriji The Middle, v kateri sicer igra Heatonova.

Filmsko kariero Robertsove zaokroži venček vlog, med drugim v filmih Barefoot in the Park (1967), The Heartbreak Kid (1972), The Taking of Pelham One Two Three (1974), National Lampoon's Christmas Vacation (1989) in Madea's Witness Protection (2012).