Mahamat Saleh Harun: drugič na Benetkah, prvič za Čad. Foto: EPA
Mahamat Saleh Harun: drugič na Benetkah, prvič za Čad. Foto: EPA
Deby Idriss
Tudi predsedniku Debyju Idrissu ni uspelo izkoreniniti vojne. Foto: EPA

Ta afriška država se v Benetkah predstavlja z veliko manj veselo zgodbo, kot je zgodba o uvrstitvi na festival. Čad je namreč v Benetke posla film Daratt, zgodbo o državljanski vojni. Režiser Mahamat Saleh Harun je v filmu popisal zgodbo mladeniča, ki sklene, da bo našel in odstranil s sveta moškega, ki je njegovega očeta ubil med vojno. Ko ga najde, se pri njem zaposli kot pekovski vajenec in načrtuje maščevanje. A načrtovanje umora mu otežuje vest, ki mu pravi, da naj morilcu odpusti.

Vsaj malo avtobiografski film
Ob predstavitvi filma v Benetkah je Harun povedal, da je zgodba v filmu vsaj delno avtobiografska. Med vojno, ki je zaznamovala krvavo vladavino predsednika Hisseneja Habreja in ki se je končala le uradno, so namreč ugrabili njegovega strica, v vojni pa je bil ranjen tudi sam. Harun pravi, da lahko film popolnoma razumejo le tisti, ki so bili sami priče tako groznim dogodkom, kot so tisti v filmu.

Politična nestabilnost, ki ima v Čadu dolgo zgodovino, je zasejala neslogo celo v družine in stanovanjske skupnosti. Harun to ponazori z besedami, da se ti je v Čadu lahko primerilo, da se je sosed, ki je bil še včeraj tvoj prijatelj, čez noč prelevil v bojevitega vojaka in postal tvoj sovražnik. Vojna, ki je uradno v Čadu ni, je zaznamovala tudi snemanje filma Daratt. Deset dni po začetku snemanja so namreč uporniki napadli prestolnico Čada N'djameno in ekipa je morala začasno ustaviti delo.

V Benetke po drugo nagrado?
Harun se tokrat v Benetkah ne predstavlja prvič, saj se je s filmom ukvarjal tudi že v času, ko ni živel v domovini, iz katere je pobegnil prav zaradi vojne. Leta 1999 je tako na Mostri s filmom Bye Bye Africa celo osvojil nagrado za najboljši prvenec. Njegov novi film se za glavno nagrado, beneškega zlatega leva, spopada z veliko bolj 'mogočnimi' tekmeci. Film so namreč posneli za samo 1,5 milijona evrov, kar je skoraj drobiž v primerjavi z več kot 150 milijonov evrov vrednimi produkcijami, ki občasno nastajajo v Hollywoodu.